Trendi

Serotonin, hormon zadovoljstva

V času prebujanja narave moramo najti lastne vrelce energije
Avtor
avtor
15.03.2012 12:10
Čas branja: 1 min

[A] Kazinic-Kreho_Prehrana_tisk.1316711923.jpg

S pravilno izbranimi živili je mogoče izboljšati tudi razpoloženje in zmanjšati stres, in sicer z živili, ki dvigajo raven hormona zadovoljstva serotonina. Hrana, bogata s triptofanom (ki je esencialna aminokislina in vpliva na dvig serotonina, na primer sveže gobe, puranje in piščančje prsi na žaru z rjavim rižem in kuhanimi zelenimi stročnicami, cvrtje iz jajc s polnozrnatim kruhom, tofu, banane, špinača, jagnjetina, sojina omaka, divji losos, škampi), je naravni prozac, ki izboljšuje razpoloženje. Jesti bi jo morali na prazen želodec in v kombinaciji z vitaminom C (na primer s sadnim sokom) za še boljšo absorpcijo.

Vitamin B uravnoteža izločanje hormonov

Polnovredna žita in lanena semena, bogata z vitaminom B, uravnotežijo raven hormonov, čaj iz ingverja omili migreno. S hrano je mogoče krepiti tudi spolno moč. V kitajski medicini velja za naravni afrodiziak cimet. Libido naj bi povečevali tudi temna čokolada, oves, med, granatno jabolko (imenovano tudi ljubezensko jabolko), plave ribe (na primer divji losos in divja postrv), zelena, špinača in ingver. Za baziliko, aromatično rastlino, ki greje telo in pospešuje krvni obtok, s tem pa krepi spolno poželenje, pravijo, da njen vonj obnori moške in si zato nekatere ženske vtirajo suho baziliko na prsi.

Pred pesticidi se lahko delno zavarujemo

Pred strupi iz okolja in škodljivimi posledicami sprememb, ki jih je v naravi povzročil človek, se je mogoče zavarovati z živili, ki zmanjšujejo tveganje za nastanek bolezni ali ki vsaj upočasnjujejo rast rakavih celic. To so zlasti soja, ajda, olivno olje, zelje, blitva, ingver, brusnice, kurkuma, temno grozdje, temna čokolada in zeleni čaj. Nekateri znanstveniki so prepričani, da večino rakavih obolenj povzroča to, kar jemo, pijemo in vdihavamo. Čeprav število obolelih narašča, pa se povečuje tudi število tistih, ki bolezen premagajo. Pri tem nima zaslug le zgodnejše odkrivanje bolezni in boljše zdravljenje, ampak tudi prizadevanje izboljšati prehranjevalne navade in način življenja.

Članek je bil objavljen v prilogi Weekend.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
TOP Gradbeništvo
Kakšno rast gradbenih aktivnosti napoveduje GZS za letos in prihodnje leto
TOP Gradbeništvo
Napovedi gradbenih aktivnosti
TOP GradbeništvoVasilij Krivec Kakšno rast gradbenih aktivnosti napoveduje GZS za letos in prihodnje leto

Po lanski veliki, 24-odstotni rasti gradbenih aktivnosti se bodo te v Sloveniji letos zelo upočasnile, v EU se bodo zmanjšale. Lani so bile investicije v zgradbe vredne 7,1, letos bodo 7,6, prihodnje leto pa 7,9 milijarde evrov.

FINANCE
Marčni podatek: Inflacija v Sloveniji se ne znižuje, nasprotno
Finance
inflacija
Albina Kenda Marčni podatek: Inflacija v Sloveniji se ne znižuje, nasprotno 3

Če gledamo nacionalno specifično košarico, se je inflacija v Sloveniji marca celo povišala - s februarskih 3,4 odstotka na marčnih 3,6 odstotka. Tudi če gledamo vseevropsko primerljivo košarico dobrin, slovenska inflacija ne popušča. Dodajamo hiter pogled na inflacijo v Italiji

FINANCE
Nepremičnine
Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več
PRO
Nepremičnine
GRADNJA IN BIVANJE
NepremičnineFinance PRO Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več (PRO)

Odgovor boste našli v tiskani tematski izdaji Gradnja in bivanje, ki si jo lahko na spletu preberete tudi v formatu PDF.

FINANCE
Triglav: kaj je udarilo po njihovem dobičku v letih 2022 in 2023
Finance
ZAVAROVALNICA
Tanja Smrekar Triglav: kaj je udarilo po njihovem dobičku v letih 2022 in 2023 1

Iz letnega poročila: zakaj je predlanski rezultat po novem izguba namesto stomilijonski dobiček? Tudi zaradi davkov.

FINANCE
Kamniški podjetnik: Javni uslužbenci bi morali tekmovati v spodbujanju gospodarstva
Finance
KAMNIŠKI RAZVOJNI FORUM
Jana Petkovšek Štakul Kamniški podjetnik: Javni uslužbenci bi morali tekmovati v spodbujanju gospodarstva 1

Na Kamniškem razvojnem forumu bomo govorili o nujni podpori gospodarstvu ter iskanju razlikovalnih prednosti, ki jih ima kamniška občina veliko.

FINANCE
IKT
Poslovanje v segmentu B2B je vse bolj digitalno - kako daleč smo v Sloveniji?
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTKlemen Koncilja Poslovanje v segmentu B2B je vse bolj digitalno - kako daleč smo v Sloveniji?

Slovenija je ob pospešku digitalizacije posla ostala zadaj, vsaj kar zadeva spletno poslovanje B2B. Še vedno se namreč ukvarjamo predvsem s CRM.