Trendi

Kraljica je orehova potica

10 min
Bruselj: platforme Pornhub, Stripchat in Xvideos bodo morale izpolnjevati najstrožje obveznosti EU 1
15 min
V Petrolu bodo predlagali 1,8 evra dividende bruto, več kot lani
18 min
Petrolovi delničarji o dividendi 23. maja
57 min
Ko se upokoji vodja gradnje
1 ura
Hrvaško ustavno sodišče: Milanović ne more biti več ne mandatar ne premier 3
2 uri
Podjetja imajo le še do ponedeljka čas za predložitev dokazil o škodi v lanskih poplavah
2 uri
DZU vidijo priložnost v krepitvi digitalnih prodajnih kanalov
3 ure
Kako ravnati ob kibernetskih incidentih? Razlagamo v šestih korakih
3 ure
Kaj se lahko naučimo od lanskih poplav? (PRO)
3 ure
Odlagališče odpadkov za NEK že zdaj presega 227 milijonov evrov 1
3 ure
V Indiji so stekle maratonske volitve - zmago si obeta premier in šef nacionalistične stranke Modi
4 ure
Sandoz začenja gradnjo razvojnega centra v Ljubljani, Novartis v bližini dokončuje novo tovarno
4 ure
Koliko so lani zaslužili menedžerji borznih družb in koliko jim je pobrala država 10
5 ur
Renault in CMA CMG z dodatnimi milijoni za projekt lahkega električnega dostavnika
5 ur
TOP ČLANKI - Kaj danes berete
5 ur
Z brniškega letališča lani za skoraj tretjino več potnikov kot leto prej
6 ur
Globalno bo letos prodaja gradbene opreme malenkost upadla
6 ur
Cene industrijskih proizvodov mesečno malenkost gor, na letni ravni navzdol
6 ur
Kakšna bo slovenska zgodba najbolj razkošne škode
7 ur
Policija danes poostreno nadzira prekoračitve hitrosti
Avtor
avtor
09.12.2011 07:56
Čas branja: 5 min





Potica je naša slovenska posebnost in znamenitost, skorajda nacionalni simbol. Vonj po sveže pečeni orehovi potici nezmotljivo oznanja, da prihajajo prazniki. Prava slovenska potica je bogata orehova, saj naj bi s trenjem orehov, kakor pravijo, strli tudi vse težave. Ime ji daje nadev in poleg orehove je lahko tudi rozinova, rožičeva, mandljeva, lešnikova, pehtranova, makova, v zadnjem času celo kokosova in čokoladna. Menda obstaja kar 50 različnih vrst potic.



Slovenian Potica



Potica, slovenska narodna značilnost, je zdaj tudi uradno zaščitena. O njej je napisanega veliko, tudi posebna knjižica ji je namenjena. Je izvirna slovenska sladica, ki je v današnjem času znana tudi v tujini, včasih pa velja tudi nasprotno, da je Slovenija znana po potici. Nekateri ji zato pravijo kar ambasadorka Slovenije, saj je ena izmed stvari, na katerih je mlada slovenska država in nato članica evropske povezave gradila svojo prepoznavnost. Tudi slovenska beseda potica se v druge jezike ne prevaja in tudi v uradnih predstavitvah ostaja potica, Slovenian Potica.



Potica je pač povitica



Testo mora vzhajati na toplem, dobro pokrito s platneno belo krpo, in bog ne daj, da bi tedaj kdo odprl vrata ali okno! Testo za potico bi se prehladilo.

Klasična slovenska potica je orehova. Narejena je iz vzhajanega kvašenega testa z bogatim nadevom iz poparjenih mletih orehov, sladkorja, masla, ruma in vanilje. Namazano testo se nato zvije, zavije, včasih so rekli povije, od koder tudi stari izraz za potico povitica. Nekateri raziskovalci pravijo, da izraz potica izhaja iz latinske besede potissimus, kar pomeni nekaj najboljšega, najvišjega, kar so nekdaj pripravljali najprej za cerkvene kroge, nato za plemstvo, pozneje pa se je potica razširila tudi med nižje sloje in kmete. Čeprav je potica slovenska narodna sladica, jo poznajo tudi zunaj naših meja, v dunajski meščanski kuhinji že od 18. stoletja. Potico zgodovinski viri prvič omenjajo že leta 1575, stare kuharske knjige pa pričajo o tem, da je potica kot praznična obredna jed že stoletja na praznični mizi slovenskega človeka.



Testo se ne sme prehladiti



Nekdaj so v tako rekoč vsaki slovenski hiši pred prazniki pekli potico. Ko še ni bilo vseh mogočih električnih pripomočkov, se je družina ob večerih zbrala ob trenju orehov, nato pa so moški člani pomagali ročno stepati testo - za dobro potico mora biti testo dobro umešeno in stepeno. Nato mora vzhajati na toplem, dobro pokrito s platneno belo krpo, in bog ne daj, da bi tedaj kdo odprl vrata ali okno! Testo za potico bi se prehladilo, se sesedlo, »padlo skupaj«.



Čeprav je priprava potice kar zamudno opravilo, pa je tudi to del čarobnosti praznikov. Na žalost zaradi različnih vzrokov in kljub številnim pripomočkom, ki ob preprostem pritisku na gumb začnejo poljubno hitro ali močno samodejno stepati, mešati ali sekljati, le redke novodobne gospodinje še pečejo domačo potico.



Potico lahko spečemo v pekačih različnih oblik in iz različnih materialov, od kovinskih, glinenih, teflonskih do steklenih. A najlepše potice so tiste, spečene v modelu za šarkelj, z luknjo na sredini, ki po obliki spominjajo na še starejšo praznično dobroto, praznični kruh, nekakšen v kite spleteni venec, imenovan tudi božični kruh ali božičnik.







 

Primer neuspele potice s prazninami med skorjo in testom



Iz trgovine ne zadiši ...



Zakaj potica po tradicionalnem običaju ne sme manjkati na praznični mizi? Ker so največji tradicionalni družinski prazniki pri nas hkrati tudi gurmanski prazniki, ko si je slovenski človek privoščil več in boljše kakor navadne dni. Če so praznične jedi blagoslovljene, to prinaša zdravje in srečo za vso družino. Še zlasti naj bi bilo pomembno bogato jesti na zadnji dan leta, saj naj bi to zagotavljalo polno mizo kot simbol blaginje tudi v novem letu.



Danes je ponudba že gotovih potic v trgovinah precej dobra, nekatere so boljše, druge slabše. Mogoče je najti po videzu, okusu in sestavinah skoraj natančno take, kakor jih lahko spečemo doma. A kaj, ko potem doma ne zadiši po potici, ne zadiši po praznikih ... Tudi zato kupljena ni nikoli enaka kot domača, pa naj jo še tako oglašujejo kot tako. Domača verjetno namreč pomeni, da je narejena doma, in to ne velja le za potico. Vendar je vprašanje, kaj različni oglaševalci mislijo z izrazom »domača hrana« v gostinskih lokalih ali trgovinah.



V tujino z domačimi poticami



Tudi v zvezi s potico se lahko nostalgično vprašamo, ali so nam tehnološki dosežki in udobna življenjska raven res prinesli samo napredek in blaginjo ali pa so nas morda po drugi strani hkrati oropali tudi nečesa, kar nam zdaj manjka, pa se včasih niti ne zavedamo, kaj bi to lahko bilo.



Ko nas je konec sedemdesetih let prejšnjega stoletja nekatere tedanje gimnazijce profesorica za zgodovino umetnosti vsako leto peljala na enotedensko umetnostnozgodovinsko ekskurzijo v tujino, je priporočila, naj s seboj vzamemo potico, češ da bomo tako imeli s seboj hranljivo popotno malico, ki bo po več dneh še enako dobra ali še boljša kakor takoj po peki in ki nas bo hkrati spominjala na dom in družino. Vse mame so nam jih spekle in vedno smo priredili tekmovanje, čigava je najboljša. Skoraj vsako leto je zmagala makova potica Helenine mame. Še vedno se včasih spomnim na to, čeprav je tega že dolgo, pa tudi tiste Helene ne poznam več.



Nikoli je ne speče dovolj



Preizkušeni recept za praznično slovensko orehovo potico z nekaterimi triki za uspešno peko in brezhiben rezultat smo si tudi tokrat sposodili od gospe Petre, ki jo je po tem receptu spekla že neštetokrat in zanjo vedno znova dobiva le pohvale. Verjetno najboljši dokaz za to je, da je nikoli ne speče dovolj, saj sproti izginja v sladkosnedih ustih njene družine. Ko odrežemo kos potice, namreč zelo rada odstopa skorja, neprijetno pa je tudi, če so v odrezanem kosu luknje, praznine med testom in nadevom. Potica ne sme biti presladka, testo pa ne suho, vendar tudi ne »pocasto« ali lepljivo. Vse našteto so namreč pogoste pomanjkljivosti potic.





Orehova potica gospe Petre



Priprava:
Sestavine za testo naj bodo mlačne, ne mrzle ali iz hladilnika, tudi kuhinja naj bo topla in brez prepiha. Vse je treba dobro premešati in stepsti v testo, ki ga nato z rokami dobro umesimo. Tako umešeno testo v hlebčku pokrijemo z laneno ali bombažno krpo in na toplem pustimo vzhajati eno uro.



Vzhajano testo na tanko razvaljamo na pomokani večji platneni krpi, robove razvaljanega testa porežemo. Nato na testo razmažemo nadev, ki ga pripravimo tako, da mlete orehe najprej poparimo z dvema decilitroma sladke smetane, primešamo stopljeno maslo in druge sestavine, vse dobro premešamo, da dobimo gladko zmes, v katero na koncu počasi vmešamo sneg iz beljakov. Namazano testo tesno zvijemo in damo v pomaščen model za šarkelj oziroma potico. Zvitek na več koncih prebodemo z zobotrebcem in premažemo s stepenim jajcem. Preden damo pripravljeno potico v ogreto pečico, jo še enkrat deset minut vzhajamo.



V ogreti pečici potico pečemo eno uro, najprej pri 180 stopinjah Celzija, nato temperaturo zmanjšamo na 150 stopinj (velja za ventilatorsko pečico). Med peko pečice ne odpiramo. Ko je potica pečena (kar preizkusimo z leseno paličico ali zobotrebcem, ki mora biti suh, ko ga izvlečemo iz testa), je ne zvrnemo takoj iz modela, ampak počakamo nekaj minut, nato pa jo ohladimo na posebni mrežici (da se lahko enakomerno ohladi z vseh strani, tudi spodaj). Dober tek!



Sestavine za testo: mehke moke

  • 1/2 kg fine bele mehke moke
  • 1/4 litra mleka
  • 3 dag kvasa
  • 10 dag sladkorja
  • 3 rumenjaki
  • 10 dag stopljenega masla, šcep soli

Sestavine za nadev:

  • 1/2 kg zmletih orehov
  • 2 dl sladke smetane
  • 250 g masla
  • 3 rumenjaki
  • vaniljev sladkor
  • 5 cl ruma
  • sneg iz beljakov



Objavljeno v Finance Weekend, 9.12.2011

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
TOP Gradbeništvo
Ko se upokoji vodja gradnje
TOP Gradbeništvo
Maša Arko, Maja Koršič Potočnik
TOP GradbeništvoMaša Arko Ko se upokoji vodja gradnje

Kako naprej, ko velik gradbeni projekt trči ob javnonaročniški formalizem zaradi upokojitve odgovorne osebe, na trgu pa ni alternative?

FINANCE
Kako ravnati ob kibernetskih incidentih? Razlagamo v šestih korakih
FINANCE
Odlagališče odpadkov za NEK že zdaj presega 227 milijonov evrov
Finance
PREMAJHNA KONKURENCA IN VELIKI STROŠKI
Petra Sovdat Odlagališče odpadkov za NEK že zdaj presega 227 milijonov evrov 1

Do konca obratovalnega časa odlagališča je predviden strošek skoraj 300 milijonov evrov, pravi agencija za radioaktivne odpadke.

FINANCE
ESG
Neprecenljiva vloga dobaviteljev za uspešno rast Skaze v globalni industriji
ESG
Najboljši dobavitelji Skaze
ESGPartner ali podpornik projekta Neprecenljiva vloga dobaviteljev za uspešno rast Skaze v globalni industriji
FINANCE
TOP Gradbeništvo
Globalno bo letos prodaja gradbene opreme malenkost upadla
TOP Gradbeništvo
TOP GradbeništvoVasilij Krivec Globalno bo letos prodaja gradbene opreme malenkost upadla

Analitiki mirijo panogo, saj pravijo, da je upad posledica minulih rasti in da se prodaja vrača na normalne ravni.

FINANCE
Relax: s preoblikovanjem v delniško družbo do še večjega ugleda
OGLAS
Finance
Finance PR Relax: s preoblikovanjem v delniško družbo do še večjega ugleda (OGLAS)

Izdali so tudi svojo drugo knjigo, ki predstavlja prodajni model, ki sicer temelji na raziskavi prodajalcev v turistični dejavnosti, a ga je mogoče uporabiti tudi za prodajo drugih storitev.