Trendi

Počasniki - najbolj trdoživa bitja na planetu

Vodnim medvedkom oziroma počasnikom ne pride do živega prav nič na tem svetu, preživijo lahko v najbolj ekstremnih pogojih, kar nekaj časa pa migajo tudi v vesolju
18.02.2013 11:32
Čas branja: 1 min

pocasnik 1
Počasniki ali tartigrade zdržijo najbolj ekstremne pogoje na Zemlji. Iz oči v oči se z njimi težko srečate, saj zrastejo do 1,5 mm.

Človek brez kisika brez posledic za zdravje lahko zdrži največ pet minut, do okoli deset dni brez vode in nekaj tednov brez hrane.

O plavanju pod ledom lahko ljudje samo sanjamo, brez primernih oblačil se telo pri temperaturah že malo pod ničlo hitro podhladi, visoke temperature, sploh ob precejšnji vlažnosti pa kmalu privedejo do pregretja telesa. A vse to ni nič za počasnike ali tardigrade, znane tudi kot vodne medvedke - ime so dobili po premikanju, ki spominja na hojo medveda.

Vrela voda, led, radiacija? Ni težav!

Počasniki (tartigrade) namreč preživijo najbolj ekstremne pogoje na planetu - lahko zmrznejo, lahko se popolnoma izsušijo, brez vode zdržijo 10 let, lahko se jih prevre in speče, močno obseva... pa bodo vseeno živeli še 200 let. Predstavniki različnih vrst vodnih medvedkov so dokumentirano preživeli 10 dni vakuuma in nefiltriranega kozmičnega sevanja na zunanjosti vesoljske sonde, temperature od ene stopinje nad absolutno ničlo (-270 stopinj) Celzija, vročino vse do 150 stopinj ter pritisk prek 5.000 atmosfer. Tudi radiacija jim ne pride do živega - če je za človeka usodna doza 5-30 Gy, počasniki preživijo dozo 5.700 Gy.

pocasnik 2
Predstavniki različnih vrst vodnih medvedkov so dokumentirano preživeli 10 dni vakuuma in nefiltriranega kozmičnega sevanja na zunanjosti vesoljske sonde. Foto: Science Picture

Na Zemlji so že več kot pol milijarde let

Na oko okoli tisoč vrst počasnikov sicer ni privlačnih, so drobne živali, ki dosežejo največ 1,5 milimetra v dolžino. Imajo čokato, valjasto telo s štirimi pari kratkih nožic, ki se končajo s po štirimi do osmimi krempeljci ali prisesnimi ploščicami. Najde se jih povsod - od najvišjih vrhov Zemlje do najglobljih ocenanov. Večina vrst je rastlinojedih, redke med njimi pa se prehranjujejo z bakterijami, organskim drobirjem ali plenijo druge majhne talne živali. So ena izmed najstarejših vrst na planetu, saj so jih našli v 570 milijonov let starih fosilnih ostankih.





Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
International
Why the EU's New Migration Pact Matters
FINANCE
ESG
Zakaj je ESG tako visoko na agendi vodilnih
ESG
Kje smo pri ESG
ESGAna Ivančič Zakaj je ESG tako visoko na agendi vodilnih

Analiza: ESG prinaša večje dohodke, prihranke pri stroških, večji je delež motiviranih zaposlenih in večja je verodostojnost blagovne znamke.

FINANCE
PMM
Občina Logatec z družbo T-2 v nadgradnjo platforme Logatec Supermesto
PRO
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostFinance prPRO Občina Logatec z družbo T-2 v nadgradnjo platforme Logatec Supermesto (PRO)

Platforma bo po besedah župana Berta Menarda služila kot centralno mesto za dostop do informacij in občinskih storitev za zaposlene na občini, občane ter obiskovalce. V prihodnosti nameravajo namreč vanjo dodati še več storitev, ki bodo olajšale komunikacijo z občino in uporabo občinskih storitev prek mobilnih ali spletnih aplikacij.

FINANCE
Manager
Balon trga električnih vozil resno pušča
Manager
VZPONI IN PADCI
ManagerTilen Humar Balon trga električnih vozil resno pušča

Prodaja e-avtov se je po večletni rasti prvič znašla v rdečem. Delnice največjih proizvajalcev (še) ne gredo ravno za drobiž, so pa vredne že tudi dve tretjini manj kot še pred nekaj leti. Kako (ne)srečen epilog zgodbe elektrifikacije vozil se trenutno kaže? Čeprav revolucionarna vizija prvega človeka pešajoče Tesle napoveduje drugače, bo za vlagatelje bolj verjetno slabši kot za same uporabnike e-vozil, vrednotenja namreč kažejo, da prostora za nadaljevanje upadanja tečajev še ni zmanjkalo.

FINANCE
Vlagatelj Maks
Grem v bitko proti debelosti: kupil sem delnico Novo Nordiska
Vlagatelj Maks
VLAGATELJ MAKS
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks Grem v bitko proti debelosti: kupil sem delnico Novo Nordiska

Cilj ni kupovati poceni delnice, ampak dobre delnice, tudi ko se zdijo drage.

FINANCE
Podjetnik
NASVET Kako brati bilance
Podjetnik
Vse na enem mestu
PodjetnikŠpela Mikuš NASVET Kako brati bilance

Na kaj morate biti letos posebej pozorni, ko se poglabljate v številke poslovnih partnerjev, konkurence, strank ...

FINANCE
Kaj se lahko naučimo od lanskih poplav?
PRO
Finance
Finance prPRO Kaj se lahko naučimo od lanskih poplav? (PRO)

Lanske katastrofalne poplave so bile posledica hudourniških voda. V pičlih 12 urah je padla četrtina povprečne letne količine padavin, kot je pade v Pomurju.