Trendi

Arhitekti bi radi delali

Jutri je dan arhitektov. Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) bo podelila nagrade za najboljše arhitekturne dosežke in v Muzeju arhitekture in oblikovanja (MAO) v Ljubljani zvečer pripravila javno tribuno o prihodnosti in izzivih naše arhitekture.
Avtor
avtor
17.10.2013 15:11
Čas branja: 3 min

Dejstvo je, pravijo arhitekti, da bi radi delali, pa čeprav je število gradenj v zadnjih letih upadlo za tretjino. Arhitekti, urbanisti in drugo poznavalci se bodo na javni tribuni med drugim spraševali, zakaj je tudi za arhitekte pomembno, da razvijamo železniško, cestno in pristaniško infrastrukturo, v kakšne projekte se splača vlagati, kako se bodo reševala zapuščena gradbišča v Ljubljani, kako je z vlaganji v gradnje na tujih trgih, ali bodo slovenski arhitekti iskali delo v tujini in ali bi morali biti arhitekti prisotni pri vsakem posegu v prostor.

Stop za naložbe v gradnje stavb

V Sloveniji je bilo v arhitekturnem projektiranju v letu 2011/12 za 42 milijonov evrov poslov, kar je približno 30 tisoč evrov na arhitekta ali odstotek vrednosti vseh naložb pri nas. Ker so vlagatelji propadli ali pa težko finančno podprejo naložbe, so se te v gradnje stavb in urejanje krajine pri nas ustavile. Leta 2012 se je obseg gradbeništva v Sloveniji skrčil za 29 odstotkov. Arhitekti so po podatkih zavoda za zaposlovanje postali eni najmanj zaposljivih strokovnjakov. Plače arhitektov so se v Sloveniji s 25 tisoč evrov bruto leta 2010 znižale na 15 tisoč evrov leta 2012.

Več kot polovica naložb so zasebne hiše, individualni naročniki pomenijo 45 odstotkov naložb. Največ javnih naložb je na Danskem, Finskem in Švedskem, najmanj v Grčiji, Litvi in na Portugalskem. V Sloveniji so javni vlagatelji le tretjina vseh naročnikov. Med državami EU, kjer so arhitekti izrazili največ pesimizma, je tudi Slovenija, kjer je polovica arhitektov predvidela zmanjšanje obsega dela.

Mika Cimolini, arhitektka (studio Elastik), zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS), razlaga, da se je odvisnost naložb od najemanj posojil v krizi izkazala za zelo slabo. »Izboljšanje v drugem četrtletju letošnjega leta, ko je bilo 24 odstotkov več gradenj kot v istem obdobju lani, še ne pomeni, da se je dejavnost okrepila.«

Kako je v tujini

Okrevanje bo dolgotrajno, pravi, odvisno od mednarodnih finančnih razmer in ukrepov, s katerimi želi vlada okrepiti javne naložbe.

Avstrija je na primer namenila eno milijardo evrov za zvezne gradbene dejavnosti, predvsem energetsko varčno prenovo in novogradnje ter pospeševanje infrastrukturnih del. Italija je odmerila denar za infrastrukturne projekte, poenostavitve in pospešitev odobravanja in umeščanja objektov v prostor ter predvidela davčno olajšavo za energetsko učinkovito obnovo hiš. Belgija je znižala ddv z 21 na šest odstotkov za gradbena dela do 50 tisoč evrov in z 12 na šest odstotkov za socialno stanovanjsko gradnjo ter davčne olajšave za naložbe v energetsko učinkovitost stavb.

V Eko skladu pravijo, da bodo tudi pri nas v bližnji prihodnosti stavbe skoraj nič energijske, njihove energijske potrebe bodo zadovoljevali pretežno z obnovljivimi viri, hkrati pa bo v prihodnje velik poudarek na razumevanju okoljskih vplivov stavbe, ekonomičnosti gradnje, kakovostnih bivalnih razmerah. Cilji Eko sklada so med drugim usmerjeni v spodbujanje trajnostne gradnje in obnove obstoječega stavbnega fonda, saj je s stavbami povezanih 40 odstotkov rabe končne energije, najmanj 35 odstotkov izpustov CO2 in znatna količina odpadkov, ki nastajajo med gradnjo in uporabo stavb.

Po navedbah Mike Cimolini je Eko sklad res dvignil zavest o energetski učinkovitosti objektov, a je premalo pozornosti posvetil estetski prenovi objektov. »Arhitekti bi morali biti vključeni v prenovo modernističnih objektov, tudi večstanovanjskih, čeprav so takšne prenove zaradi razdrobljenega lastništva težavne.« Pravi tudi, da arhitekti naložbe v infrastrukturo vidijo kot priložnost za delo. »Razvoj železniškega omrežja je v času Avstro-ogrske Sloveniji prinesel tehnološki, ekonomski in družbeni napredek, in zakaj ne bi bilo tudi zdaj tako? Železniške postaje in drugi objekti so lahko arhitekturni presežki, v katerih se infrastruktura sreča s storitveno dejavnostjo ter nosilci razvoja v mestih in na podeželju.

Po njenem drugod v svetu arhitekti že dolgo ne čakajo, da jih vlagatelji najdejo. »Del pridobivanja posla je tudi, da sami poiščemo vlagatelja na podlagi poslovnih študij. Poznati moramo tudi osnove naložbenega vodenja in zagovarjati ekonomsko upravičenost projekta, še posebej, če ta še nima znanega vlagatelja. Arhitekti lahko preživimo le, če bodo imele naše storitve visoko dodano vrednost in bomo dejavni na trgu.

hisa-maui2-xx.1382016259.jpg
Hiša Maui

Nagrade ZAPS

Med nagradami Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije je Aktivna hiša Lumar arhitektov KošorokGartner dobitnica zelenega svinčnika za inovativno trajnostno gradnjo, zlate svinčnike za odlično realizacijo v arhitekturi in krajinski arhitekturi pa bodo jutri prejeli

Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT) Bevk Perović arhitektov, Dekleva Gregorič arhitektov, Ofis arhitektov in biroja Sadar+Vuga, pa hiša Maui, Dekleva Gregorič arhitektov, Paviljon Dojmi, Katušić Kocbek arhitekti, hiša NMII Dans arhitektov, Center za kontrolo zračnega prometa Ljubljana (ATCC) arhitektov Sadar+Vuga in Spirala razvoja podjetja Superform.

ksevt.1382016403.JPG
Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij v Vitanju

Foto: Tomaž Gregorič

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Sijajno leto za Bitenca in druge zasebnike v zdravstvu
Finance
POSLOVNI REZULTATI
Andreja Rednak Sijajno leto za Bitenca in druge zasebnike v zdravstvu

Kirurgija Bitenc je lani prihodke povečala za tretjino, na 10 milijonov evrov, dobiček pa za 41 odstotkov. Kako pa drugi?

FINANCE
Manager
David Pivk, tržnik: O napetosti med blagovno znamko in pospeševanjem prodaje
Manager
Intervju
ManagerGorazd Suhadolnik David Pivk, tržnik: O napetosti med blagovno znamko in pospeševanjem prodaje

Kako poskrbeti, da bo trženje ustvarjalo vrednost in rast podjetja? David Pivk, tržnik z dolgoletnimi izkušnjami v globalnih podjetjih, ima odgovore.

FINANCE
Manager
Faze razvoja zagonskega podjetja: RAZVOJ
Manager
Žan Menart
ManagerŽan Menart Faze razvoja zagonskega podjetja: RAZVOJ

Dejstvo je, da se s prihodom zunanjega kapitala konča »romantična«, garažna faza startupa.

Vinski turizem
Santomas – idilično posestvo za ljubitelje vina in narave
O vinu
Vinski turizemRedakcija O vinu Santomas – idilično posestvo za ljubitelje vina in narave

Zaradi lokacije in okolja, ki obdaja posestvo, je Santomas pravšnji postanek za vsakega vinoljuba ali običajnega ljubitelja narave. Po novem so na voljo tudi štirje apartmaji, v katerih lahko gostje prespijo. Drznejši pa se lahko tam tudi poročijo.

FINANCE
Manager
Drugačni obrazi startupov
Manager
Jure Mikuž
ManagerJure Mikuž Drugačni obrazi startupov

Vse pogosteje se omenjajo obrambne tehnologije kot panoga, kamor naj bi se začela stekati večja količina finančnih sredstev tudi v Evropi.

FINANCE
Manager
Pet držav, kjer bi odprl naslednje podjetje
Manager
Aljoša Domijan
ManagerAljoša Domijan Pet držav, kjer bi odprl naslednje podjetje

Zadnji dve leti dobim le še prijazne odgovore, da bodo kot nomadi namesto v Sloveniji raje začeli na Hrvaškem ali kje drugje.

FINANCE
Avto
Čehinja blesti, a ne more uiti senci nemške roke
Avto
AVTOPORTRET
AvtoMiloš Milač Čehinja blesti, a ne more uiti senci nemške roke

Kodiaq druge generacije je velik, zelo uporaben in tudi cenovno razumen velik SUV.

FINANCE
Vroče nepremičnine za vroče poletne dni
OGLAS
Finance
NEPREMIČNINE
Finance PR Vroče nepremičnine za vroče poletne dni (OGLAS)

Nepremičnine na privlačnih mestih, zgrajenih po najsodobnejših gradbenih standardih za dom, poslovni prostor, oddih ali investicijo, lahko vedno najdete v portfelju nepremičninske agencije Stoja Trade.