Trendi

Seksapil v spodnjicah

Ko je spodnje perilo bolj seksi od gole kože
2 uri
Slovenski prevozniki lani bolj dejavni in tudi bolj učinkoviti
2 uri
Portugalska tovarna, kjer se vrstijo generacije delavcev
3 ure
Najbolj brani članki danes
4 ure
Nov energetski zakon: prepoved plina za nove stanovanjske stavbe z letom 2025, drva imamo radi 1
5 ur
V EKWB po očitkih iz ZDA potrdili likvidnostne težave. Ustanovitelj podrobneje pojasnjuje situacijo
5 ur
Delničarji Valamarja potrdili 0,22 evra dividende
5 ur
Nemška vlada malenkost izboljšala napoved gospodarske rasti
6 ur
V Severni Makedoniji volijo novega predsednika države
6 ur
Ljudi je premalo, vsi hočejo robote: Yaskawa v Kočevju v tovarno robotov vlaga 32 milijonov evrov
6 ur
Tako stroge bodo lahko omejitve pri Airbnb 3
7 ur
Zakaj Furs ne ponuja več podatkov o prevoženih kilometrih uvoženih vozil in kako lahko do njih pridete sami
7 ur
Kako aprilski evrski PMI vpliva na pričakovanja o obrestnih rezih ECB in kaj govori o nemški recesiji
7 ur
Kaj narediti s stavbo na Litijski? In kaj s TR2? Rešitve so na dlani! 3
7 ur
Hudo dobra živila iz presežkov sadja in zelenjave
7 ur
Izberite pravega borznega posrednika (Oglas)
8 ur
Mesec: Pokojninska reforma bo sprejeta prihodnje leto 5
9 ur
Delo: Nama v roke nemškega sklada
9 ur
Evropski parlament sprejel direktivo o trajnostnih dobavnih verigah 5
10 ur
Stroški energetske krize: koliko stane regulacija cen električne energije, kateri dobavitelji so pobrali največ 1
10 ur
Bo Aleksandra Čeferina po koncu mandata v UEFA zaposlil Sandor Csanyi iz madžarskega OTP? 1
Avtor
avtor
03.04.2014 10:40
Dopolnjeno: 04.04.2014 10:40
Čas branja: 5 min

Ste se kdaj spraševali, kaj so pod razkošnimi oblačili nosile sestri Boleyn ter večna devica Elizabeta I. in kaj so spodaj skrivali veliki mali Napoleon in njegova žena Josephine, velika ljubiteljica dragocenih oblek Marija Antoinetta in njen mož Ludvik XVI. oziroma na vzhodu ruska Katarina Velika in njen bolehen Peter III.?

Zgodovina spodnjega perila je pestra in zanimiva, saj gre za pravi družbeno-kulturni fenomen, ki je bil v stoletjih, ko so se nosile krinoline, stezniki iz kitove kosti ali železni poklopec za penis in mošnje, statusni simbol višjega sloja. Že takrat je bilo spodnje perilo tesno povezano s prevladujočimi (dvornimi) modnimi smernicami, danes pa mora biti ne le lepo, temveč tudi funkcionalno, udobno in kakovostno.

corset-figured-silk-1730-1740-xx.1395100408.jpg.o.600px.jpg
Svileni korzet iz obdobja 1730-1740 Foto: Museum Associates/LACMA

Od krinoline do korzeta

Oblačila, ki so nekoč veljala za spodnje perilo, so bila zelo drugačna od današnjih. V srednjem veku so bili to še bolj ali manj dolge spodnje majice in spodnja krila. Šele ko so v renesansi postala priljubljena široka in nabrana krila, je del ženskega spodnjega perila postala krinolina, ki je bila pričvrščena z ogrodjem iz trsnih ali vrbovih šib. Takrat se je pojavil tudi predhodnik korzeta iz železnih ploščic - pozneje so jih nadomestile kitove kosti ali druge ribje kosti -, ki je sploščil prsi in dajal vtis ravnega prsnega koša. Postal je najpriljubljenejši kos oblačila, še bolj, ko se je sredi 16. stoletja vanj oblekla francoska kraljica Katarina Medičejska, žena Henrika II.

V želji po idealni silhueti so ji skoraj štiri stoletja sledile mlade dame, ki so si zategovale pas in z ravno držo potrjevale visok položaj v družbi. Prvi stezniki niso bili nič kaj udobni, saj so jih kovali iz železnih plošč, postopno pa so začeli izdelovati prijaznejše steznike, v katere so vstavljali kitove ali ribje kosti.

perilo-lisca-xx.1395100409.jpg.o.600px.jpg
Lisca 2014

Prelomno 20. stoletje

Z odkritjem novih materialov, množično proizvodnjo in spremenjeno vlogo žensk v družbi pa je v 20. stoletju spodnje perilo dobilo nov pomen. Ženske so se vse bolj posvečale športu in plesu, zato so nehale nositi steznike, jih nadomestile s spodnjimi hlačami, kakršne so nosili moški, in s kamižolami, ki so bile predhodnice današnjih spodnjih majic. Spodnje perilo je postajalo udobnejše, kosi manjši in iz dodelanih krojev, da je bilo videti bolj elegantno in zapeljivo.

Vse dokler ni leta 1913 mlada Američanka Mary Phelbs Jacob (njen ded Robert Fulton je izumil parnik) prvič s trakom ločila levo in desno dojko, ju prekrila z robcema in vse skupaj zvezala s trakovi za novorojenčke, da je prekrila žico, ki je štrlela iz korzeta, ter tako nevede ustvarila prvi modrček. Spodnje perilo ni bilo več iz le debelih materialov, pojavile so se prosojne in lahke tkanine, priljubljena je bila kombineža in nastale so prve spodnje hlačke. Le kdo se ne spomni mične Marlene Dietrich iz filma Modri angel (1930), zapeljive Sophie Loren v Včeraj, danes in jutri (1963) in nepozabne Catherine Deneuve v Lepotici dneva (1967), ki so na platnu pokazale svoje bogastvo v spodnjem perilu?

perilo-bjorn-borg-xx.1395100413.jpg.o.600px.jpg
Björn Borg

perilo-triumph-essence-xx.1395100412.jpg.o.600px.jpg
Helena Christensen za Triumph

Prestižno in drzno

Šele v zadnjih 50 letih je moda spodnjega perila doživela neverjeten razmah. Brezoblične bombažne kose so izrinile fine, udobne in hkrati privlačne spodnjice vseh mogočih krojev, vzorcev in materialov, ki ostajajo prijazni do kože. Nekaj smernic je v 50 letih postavil že Christian Dior, pozneje so se mu pridružile še druge modne hiše, med katerimi sta danes opaznejši Dolce & Gabbana in Calvin Klein. In medtem ko smo Slovenci še pred osamosvojitvijo le sanjali o prestižnih blagovnih znamkah perila, zdaj že več let lahko kupujemo izdelke večjih znamk, kot so Palmers, Triumph, La Perla, Schiesser, Agent Provocateur.

Perila ene izmed najbolj opevanih znamk spodnjega perila na svetu Victoria's Secret pa še ni mogoče kupiti v Sloveniji (najbližja trgovina je na Otoku). Znamka navdušuje s svojimi modnimi spektakli, na katerih se s pravo mero erotike po modnih brveh sprehodijo najlepše manekenke z izklesanimi telesi, Viktorijini angelčki Alessandra Ambrosio, Adriana Lima, Karlie Kloss, Lily Aldridge, Doutzen Kroes in Behati Prinsloo. Če odmislimo perje, krila, drage kamne in bleščice na perilu za nekaj milijonov dolarjev (najnovejši model Fantasy bra stane kar 10 milijonov dolarjev), je to nosljivo perilo, ki ostaja ženstveno in zapeljivo poudari lepoto ženskih oblin.

perilo-agent-provocateur1-xx.1395100414.jpg.o.600px.jpg
Agent Provocateur 2014

Erotika

Zato pa lahko pri nas dobite drzne, erotične kose Agent Provocateur, ki so ga promovirale lepotice Kylie Minogue, Penelope Cruz in Kate Moss. Britanska znamka, ki jo je leta 1994 ustanovil Joseph Corre, sin nekonvencionalne Vivienne Westwood, je znana po provokativnih reklamnih kampanjah, katalogih in zabavah, s čimer ohranja kultni status. Zimsko kolekcijo zaznamujejo drzni modeli, ki dokazujejo, da je kakovostno perilo lahko tudi domiseln modni dodatek. Čipke in prosojne tkanine igrajo pomembno vlogo, še vedno prevladuje kombinacija nežne rožnate in črne, obroba v prefinjeni francoski ali avstrijski čipki, nekaj kosov je indigo modre barve, z resicami in lakastim usnjem.

perilo-agent-provocateur-xx.1395100417.jpg.o.600px.jpg
Agent Provocateur 2014

Čutna klasika

Elegantno perilo pa najdete v zadnji kolekciji Triumph essence, ki se vrača k ženski čutnosti. Kolekcija vsebuje gladke modele, ki rahlo oblikujejo postavo, modno čipkasto serijo, ki vključuje tudi body obleko z oporo, ter glamurozno kolekcijo, primerno za zadnjo noč v letu, saj perilo krasijo bleščeči kamenčki, trakci in svila. Ambasadorka kolekcije je 44-letna manekenka Helena Christensen, ena izmed originalnih angelčkov znamke Victoria's Secret, ki je v novi kampanji dokazala, da leta niso ovira za dobro postavo.

Če govorimo o spodnjem perilu, ne moremo mimo Calvin Klein Underwear, blagovne znamke, pisane na kožo vsem, ki so radi tudi pod obleko brezhibno urejeni in modni. Kot vsa druga oblačila je kakovostno perilo modnega oblikovalca Calvina Kleina sicer preprosto, a vedno elegantno in stilsko dodelano v prepoznavnem minimalističnem in sofisticiranem slogu, primerno za moške in ženske vseh starosti. Letošnjo kolekcijo je predstavila supermodel devetdesetih let minulega stoletja Christy Turlington, ki, tako kot Christensenova, pri 44 letih s svojo postavo buri moško domišljijo enako kot pred dvema desetletjema.

Krivično bi bilo spregledati domačo Lisco, ki se po kakovosti in izvirnosti lahko kosa s tujimi velikani. Novi kolekciji Lisca in Cheek by Lisca prinašata vedro svežino v pomladnih barvah, v modelih se prepletata prefinjena eleganca in ženstvenost, ki so ju obogatili romantične čipke, sodobna vezenja, vezene aplikacije, drobni nežni potiski ter igra naborkov in draperij. Linija Lisca Selection pa poudarja drzne linije in čutno prosojnost z razkošnimi modeli v kristalno srebrni, drzni črni in nežni svilnato rožnati barvi, ki se poigravajo v kombinaciji s kristali Swarovski.

perilo-beckham-xx.1395100411.jpg.o.600px.jpg
Spodnje perilo David Beckham

perilo-ronaldo-xx.1395100415.jpg.o.600px.jpg
Spodnje perilo Cristiano Ronaldo

perilo-ljungberg-xx.1395100416.jpg.o.600px.jpg
Fredrik Ljungberg za Športniki so spodaj radi seksi

Modni kreatorji in modne hiše za kampanje za moško spodnje perilo najraje izberejo športnike, še zlasti nogometaše. Švedski nogometaš Fredrik Ljungberg je bil dolgo časa model za spodnje perilo Calvin Klein. Najslavnejši Portugalec Cristiano Ronaldo je najprej predstavljal perilo za Emporio Armani, lani pa je predstavil kar svojo blagovno znamko perila CR7, ki jo dobite tudi pri nas. Za kolekcijo je nogometaš združil moči z danskim podjetjem JBS Textile Group in oblikovalcem Richardom Chaijem, da so ustvarili posebne modele spodnjega perila, ki še poudarijo možatost, moški pa se lahko v njih počutijo samozavestni kot - Ronaldo.

Morda vas bo bolj prepričala kolekcija Davida Beckhama Bodywear v sodelovanju s priljubljeno švedsko nizkocenovno znamko H & M, ki je na policah skoraj tri tisoč trgovin po vsem svetu. Kolekcijo sestavljajo spodnjice in spodnje majice, dolge spodnje hlače, T-majice in pižame v črni, beli in sivi barvi. V ospredju so udobje, nosljivi kroji, ki se prilegajo telesu, trendovski dizajn in dostopne cene.

Pa vendar niso le nogometaši ambasadorji spodnjega perila. Kdo ne pozna udobnih hlačk Šveda Björna Borga, nekoč številke ena svetovnega tenisa? Visokokakovostni in pisani izdelki, ki so rezultat inovativnega švedskega dizajna, so s svojim unikatnim oblikovanjem najprej osvojili moške po vsem svetu, danes pa mehke »borgice« rade nosijo tudi ženske.

Članek je bil objavljen v marčni reviji TRENDI.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Prevozi
Portugalska tovarna, kjer se vrstijo generacije delavcev
Prevozi
PrevoziMarko Čopi Portugalska tovarna, kjer se vrstijo generacije delavcev

Daimler Truck tovornjake znamke Fuso na Portugalskem izdeluje že od leta 1964. V tovarni v Tramagalu so v preteklosti nastajali tudi mitsubishiji L 200 pick-up, L 300 van in pajero.

FINANCE
Okolje & energija
Nov energetski zakon: prepoved plina za nove stanovanjske stavbe z letom 2025, drva imamo radi
Okolje & energija
Energetika
Okolje & energijaOkolje in energija Nov energetski zakon: prepoved plina za nove stanovanjske stavbe z letom 2025, drva imamo radi 1

Še bolj bomo spodbujali obnovljive vire energije in učinkovito rabo energije, črpali bomo EU denar za prestrukturiranje premogovnih regij, občine bodo energetsko prenavljale javne stavbe

FINANCE
Tako stroge bodo lahko omejitve pri Airbnb
Finance
omejevanje
Tanja Smrekar Tako stroge bodo lahko omejitve pri Airbnb 3

Predlogi novega zakona o gostinstvu bo nared sredi maja, sporoča ministrstvo za gospodarstvo; o kakšnih omejitvah se govori

FINANCE
Manager
Zakaj spletne trgovine z lastno stranjo za spremljanje pošiljk prodajo več
PRO
Manager
SPLETNO POSLOVANJE
ManagerFinance prPRO Zakaj spletne trgovine z lastno stranjo za spremljanje pošiljk prodajo več (PRO)

Dostavne službe na svoji spletni strani za sledenje pogosto izpišejo statuse pošiljke tako, da številni kupci ne razumejo dobro, kje je njihova pošiljka. Lastna spletna stran podjetja je zaradi visoke obiskanosti hkrati tudi odlična možnost pospeševanja prodaje.

FINANCE
Avto
Zakaj Furs ne ponuja več podatkov o prevoženih kilometrih uvoženih vozil in kako lahko do njih pridete sami
Avto
AvtoJure Šujica Zakaj Furs ne ponuja več podatkov o prevoženih kilometrih uvoženih vozil in kako lahko do njih pridete sami

Brezplačna storitev je porabnikom ponujala vpogled v stanje vozila ob uvozu, med drugim tudi podatek o tem, ali je bilo vozilo v trenutku uvoza poškodovano. Zakaj je bila storitev komaj dve leti po uvedbi odpravljena in kako lahko kupci pridejo do enakih oziroma bolj podrobnih podatkov?

FINANCE
Kako aprilski evrski PMI vpliva na pričakovanja o obrestnih rezih ECB in kaj govori o nemški recesiji
Finance
PMI
Albina Kenda Kako aprilski evrski PMI vpliva na pričakovanja o obrestnih rezih ECB in kaj govori o nemški recesiji

Po prvih ocenah je vrednost indeksa nabavnih menedžerjev PMI pokazala, da se je aprila evrsko gospodarstvo krepilo. Pogledali smo, kaj se skriva v podrobnostih.

FINANCE
Kaj narediti s stavbo na Litijski? In kaj s TR2? Rešitve so na dlani!
Finance
jurij šimac
Jurij Šimac Kaj narediti s stavbo na Litijski? In kaj s TR2? Rešitve so na dlani! 3

Kako omejiti populistične nepremičninske ideje veseljakov iz Golobove vlade

FINANCE
(E-knjižica) Kako zavarovati naše nepremičnine in avtomobile?
PRO
Finance
Finance PRO (E-knjižica) Kako zavarovati naše nepremičnine in avtomobile? (PRO)

Razkrivamo nekaj največjih pasti pri zavarovanju nepremičnin in avtomobilov.