Trendi

Tenerife: hedonizem vsak dan v letu

Lanzarote, Fuerteventura ali Tenerife? Veliko jih stavi na - Tenerife!
Avtor
avtor
09.04.2014 09:00
Čas branja: 4 min

Imate teden dni dopusta, vsaj 700 evrov, obožujete sonce, morje in potrebujete počitek, da si povrnete moči in se pripravite na nove (poslovne) izzive? Kaj menite o oddihu na otoku sredi neskončnega in vedno živahnega Atlantskega oceana, ki je s svojim podnebjem, raznovrstnostjo živalskega in rastlinskega sveta ter slikovitimi vulkanskimi in peščenimi plažami sinonim za prave počitnice vseh 12 mesecev v letu. Tenerife!

kanarski-otoki2-xx.1395103510.jpg.o.600px.jpg
Abama Golf & Spa Resort

Tenerife je največji in po prepričanju številnih tudi najlepši med Kanarskimi otoki, premore raznovrstno pokrajino, idilične plaže in očarljive vasice. Meri le desetino Slovenije, a na njem živi okoli 900 tisoč prebivalcev, k čemur lahko prištejemo še štiri milijone turistov. Otok je vse do španskih osvajanj v 15. stoletju naseljevalo ljudstvo Guanches in od tod tudi njegovo ime - njihov kralj je bil namreč Tinerfe Veliki. Ognjeniški vrh Pico del Teide, po katerem je najbolj znan, je glavni »krivec« za prijetno podnebje na otoku s povprečno temperaturo med 18 in 22 stopinjami pozimi ter 25 in 28 stopinjami poleti.

kanarski-otoki7-xx.1395103504.jpg.o.600px.jpg
Gora Teide

kanarski-otoki5-xx.1395103506.jpg.o.600px.jpg
Plaža Las Teresitas Foto: Tom Rolvag

Črne, bele in zlate plaže

Za raziskovanje otoka se najbolj splača najem avtomobila, ki ga lahko dobite že za manj kot 30 evrov na dan. Tenerife vas lahko prevzame s čudovitimi črnimi, belimi in zlatimi plažami. Na nekatere so pesek navozili iz drugih predelov, tudi iz Sahare, da bi ustregli željam stalnih gostov, ki se zaradi prijetnega podnebja in številnih sončnih dni radi vračajo na otok. Ena izmed najbolj priljubljenih plaž je dolga peščena Playa de las Teresitas v bližini San Andresa, kjer je morje pogosto dovolj mirno, da lahko zaplavate. Najbolj oblegana je Playa de las Americas z drobno mivko in palmami, kjer vas bo vsak domačin, tudi prodajalec sadja v lokalni trgovinici, nagovoril v angleščini. Kraj ima živahno nočno življenje, bare in klube, najprestižnejši nakupovalni center otoka, srečo lahko poskusite pri mizah za ruleto ali v igri pokra in se izkažete na najlepših igriščih za golf. Navdušile vas bodo tudi cene v trgovinah, ki so nižje kot v celinski Španiji, večina lokalov in restavracij ponuja pinte piva za evro in okusne tapase za dva, tri evre. Ne pozabite na siesto, saj si otok vsak dan med 13. in 16. uro vzame čas za počitek.

kanarski-otoki8-xx.1395103503.jpg.o.600px.jpg
Golfsko igrišče

S plaže v živalski vrt

Nakupovanje usnja, bisernega nakita in oblačil priznanih modnih kreatorjev vas čaka v glavnem mestu Santa Cruz, prepoznavnem po avditoriju ob glavni postaji, ki spominja na opero v Sydneyju. Če imate srečo in pridete na otok ob pravem času, boste na zahodnem delu otoka v naravnem okolju občudovali igrive delfine ali lene kite. Ti so pred dobrimi 40 leti očarali Nemca Wolf­ganga Kiesslinga, ki je vsem v opozorilo ustanovil Loro Parque, velik živalski vrt, ki danes deluje kot nevladna neprofitna organizacija in opozarja na pomembnost varstva okolja in zaščito (ogroženih) živalskih vrst. V parku vas pozdravijo pisane papige, tam srečate gorile, pingvine, krokodile, orjaške želve, paša za oči so akrobacije ork ali delfinov, navdušuje tudi beli tiger, rahlo strašljive so piraje.

V Puertu de la Cruz najdete najboljše restavracije na otoku in bogat botanični vrt, kjer se bohoti tropsko rastlinje, med njimi velikanski fikusi in palme z vseh celin. Ljubitelji dobre kapljice bodo zavili proti severovzhodu v Icod de Los Vinos, kjer ni le najstarejše zmajevo drevo na svetu, ampak vam postrežejo tudi z domačim rdečim in belim vinom.

kanarski-otoki3-xx.1395103509.jpg.o.600px.jpg
Nacionalni park El Teide

Na najvišjem španskem vrhu

Priporočamo obisk vulkana Pico del Teide, ki je s 3.718 metri nadmorske višine tudi najvišji vrh Španije in tretji najvišji vulkan na svetu (takoj za vulkanoma Mauna Loa in Mauna Kea na Havajih). In čeprav je nazadnje izbruhnil pred več kot 100 leti, vas bodo domačini opozarjali na previdnost okoli kraterja, ker je še vedno aktiven. Z avtom se lahko pripeljete do postajališča gondole na 2.356 metrih, od koder se povzpnete do višine 3.555 metrov, kjer vas čaka sneg. Najpogumnejši in dobro opremljeni pa jo lahko, če ste dobili dovolilnico, peš mahnete do vrha. Okoli vulkana se na skoraj 20 tisoč hektarjih razteza Nacionalni park Teide s slikovito polpuščavsko pokrajino. Park je leta 2007 Unesco razglasil za svetovno kulturno dediščino in je pravi raj za sprehode in fotografiranje.

kanarski-otoki1-xx.1395103511.jpg.o.600px.jpg
Spa Sensatori, Guia de Isora

Tudi petičnežem ne bo dolgčas

Privrženci prestižnega dopusta lahko izbirate med najboljšimi hoteli z zasebno peščeno plažo, prefinjenim interjerjem, izbrano kulinarično ponudbo, dizajnerskimi spaji, ekskluzivnimi individualnimi tretmaji in terapijami, bazenom s pogledom na morje, v neposredni bližini pa je seveda tudi golfsko igrišče. Na otoku je devet igrišč za golf. Za arhitekturo igrišč, najstarejše je staro 82 let, so zaslužna velika imena svetovnega golfa, med njimi Britanec John Jacobs (Golf de las Americas), Picasso golfsko igrišče José Pepe Gancedo (Golf del Sur) in nekdanja številka ena Sevariano »Seve« Ballesteros Sota (Buenavista Golf).

kanarski-otoki4-xx.1395103507.jpg.o.240px.jpg
Krompir z omako mojo

Okus Afrike in Latinske Amerike

Otoška kulinarika je samosvoja, v njej se španski recepti prepletajo z afriškimi in latinskoameriškimi vplivi. Prevladujeta oljčno olje in česen, ki sta obvezen dodatek k ribam in zelenjavi. Poskusiti morate napitke ali dišeč kruh v obliki žoge, ki ga pripravijo iz gofie, sladke koruzne moke. Prav tako ne smete prej domov, ne da bi za prilogo vzeli papas arrugadas, kuhan krompir v oblicah, najboljši je s pekočo omako mojo (rdeča ali zelena, iz koriandra, bazilike in čilija). Tipična otoška jed je še ropa vieja (stara obleka), obara s piščancem, govedino, krompirjem in čičerko. Zvečer vam zadišijo jedi iz svežih rib, h katerim gre domače vino, najbolj pa belo vino iz grozdja sorte malvazija. In če za sladico ne boste izbrali tropskega sadja, se odločite za bienmesabe ali churros, ocvrto kvašeno testo iz Latinske Amerike, še najslajše je, ko ga namočite v vročo čokolado.

hotel-costa-adeje-gran-xx.1395103512.jpg.o.600px.jpg
Hotel Costa Adeje Gran

kanarski-otoki6-xx.1395103505.jpg.o.600px.jpg
Ribje kosilo v Costa Adeje

Kam in kako na Tenerifu

Za teden dni bivanja v hotelu s petimi zvezdicami se odšteje vsaj 1.300 evrov (prenočitev z zajtrkom), če boste želeli sobo s pogledom na morje, še skoraj 400 evrov več ter 300 evrov doplačila za večerjo. Počitnice v luksuznih golf & spa kompleksih so še za 500 evrov dražje. Med najboljši hoteli so Hotel Villa Cortes v letovišču Playa de las Americas, grajen v slogu mehiške vile, pa Hotel Sir Anthony, ki sprejema samo goste, stare nad 17 let, na jugu še Hotel Costa Adeje Gran, najbolj luksuzen hotel v elitni nakupovalni ulici. Za vse, ki ne marajo mestnega vrveža, je primeren kompleks Abama Golf & Spa Resort s pogledom na Atlantski ocean.

Polet iz Ljubljane z Adrio Airways stane 400 evrov. Ugodnejši so poleti z bližnjih letališč, kot sta Salzburg in Gradec (z letalsko družbo AirBerlin), če pohitite, pa lahko poleti iz Linza z Ryanairom stanejo le 150 evrov ali še manj.

Članek je bil objavljen v marčni reviji TRENDI

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Ali bo vlada znižala najvišje pokojnine?
Finance
POKOJNINSKA REFORMA
Tanja Smrekar Ali bo vlada znižala najvišje pokojnine? 2

Kje so nevarnosti, da bi bile pokojnine za tiste, ki plačujejo največ, lahko še bolj omejene oziroma nižje kot po zdajšnjem sistemu?

FINANCE
Okolje & energija
TEŠ bo čez praznike stal: ne zaradi nege, temveč zaradi izgube
Okolje & energija
ENERGETIKA
Okolje & energijaPetra Sovdat TEŠ bo čez praznike stal: ne zaradi nege, temveč zaradi izgube 1

Lastna proizvodna cena elektrike iz šoštanjske termoelektrarne je po neuradnih podatkih trenutno približno dvakratnik tržne.

FINANCE
Prepoved vs. omejitev. Katera taktika bo zmagala?
Finance
Špela Mikuš Prepoved vs. omejitev. Katera taktika bo zmagala? 2

Na koncu gre pri obeh taktikah omejevanja tehnoloških velikanov za svoj lastni interes, za interes "lokalnih" podjetij.

FINANCE
Transport in logistika
Bo Avtobusno postajo Ljubljana prevzel Nomago?
Transport in logistika
Potniški promet
Transport in logistikaNataša Koražija Bo Avtobusno postajo Ljubljana prevzel Nomago? 5

Nomago že upravlja 15 avtobusnih postaj v Sloveniji, med vsemi pa je poslovno najzanimivejša prav ljubljanska.

FINANCE
Avto
V Slovenijo zapeljal prihodnji "best seller" znamke Ford
Avto
AvtoJure Šujica V Slovenijo zapeljal prihodnji "best seller" znamke Ford 2

Ford tourneo courier naj bi pomenil nadomestilo za opuščene enoprostorce, kupce pa naj bi pritegnil z nekoliko bolj terenskim videzom, prostornostjo, predvsem pa ceno, ki se začne pri dobrih 24 tisoč evrih.

FINANCE
Predlog: v NS Triglava ostaja nekdanji član uprave Triglava in Petrola Igor Stebernak, na novo prihaja Rok Ponikvar
Finance
SKUPŠČINA
Tanja Smrekar Predlog: v NS Triglava ostaja nekdanji član uprave Triglava in Petrola Igor Stebernak, na novo prihaja Rok Ponikvar

Predlagana dividenda je 1,75 evra bruto na delnico