Trendi

Kdo so Slovenci na tednu oblikovanja v Milanu?

Začel se je teden oblikovanja v Milanu (do 14. aprila). Med skoraj 1.750 razstavljavci in 650 mladimi oblikovalci je tudi več Slovencev. Z največ izdelki se predstavlja ena naših najuspešnejših industrijskih oblikovalk v tujini Nika Zupanc, med drugim za Dormeo, težko pa se bo izogniti tudi projektu Pop up Dom, ki se je po Ljubljani in Benetkah ustavil v Milanu.
Avtor
avtor
09.04.2014 09:26
Čas branja: 2 min

Slovenski mladi oblikovalci so v enomesečnem projektu Pop up dom decembra lani glasno opozorili na svoje oblikovalske sposobnosti, zato je projekt januarja in februarja letos gostoval v beneški galeriji A+A, zdaj pa se 26 mladih slovenskih dizajnerjev predstavlja na milanskem tednu oblikovanja v razstavni četrti Ventura Lambrate na 16 kvadratnih metrih. V tej četrti razstavljajo najbolj obetajoči oblikovalci z vsega sveta. Slovenski oblikovalci v Milanu so Ada Hamza, Blaž Habjanič, Darja Rant, Desnahemisfera, Eva Taučar, Jurij Lozić, Ksenija Baraga, Kumomi design, Luka Pirnat, Luka Zajc, Marko Pavlinec in Jože Carli, Metod Burgar, Nika Stupica, Nina Mršnik, Nuša Jelenec, Rompom, Sara Slivnik in Teo Kajzer, Saša Štucin in Nicholas Gardner, Studio Oblique, Tilen Sepič, Tiporenesansa, Trapez, Vandalimorale, Zulu Zion ter Gaja Mežnarič Osole in Mia Ventin.

Popupdom-Benetke-foto-Studio-Fludd-small1.1397028758.jpg.o.600px.jpg

Kaj je Pop up Dom?

Je projekt, zasnovan po pobudi mladih slovenskih oblikovalcev, arhitektov in umetnikov. Pop up Dom je nastal zaradi pomanjkanja delovnih priložnosti te skupine ljudi. Pop up Dom nudi prostor in združuje vsebino, ob kateri se lahko posamezniki in skupine povežejo in ustvarijo nove osebne, poslovne in delovne priložnosti. Po ljubljanski in beneški predstavitvi projekta se je organizator, Zavod za kreativno produkcijo Rompom odločil, da se predstavi tudi na najbolj prepoznavnem oblikovalskem dogodku na svetu, saj želi slovensko oblikovanje predstaviti širši javnosti in pokazati, da izdelki naših mladih oblikovalcev lahko konkurirajo svetovnim. Izvedbo milanske izdaje Pop up doma je omogočila tudi Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije (RRALUR) v okviru Regionalnega centra kreativnih ekonomij (RCKE).

Kdo vse je od naših v Milanu?

gorenje-pecica.1397028825.JPG.o.600px.jpg
pečica Gorenje

Dogajanje v Milanu ne poteka samo na sejmišču pohištva, oblikovalci in proizvajalci z vsega sveta svoje izdelke predstavljajo na več lokacijah, najbolj priljubljeni in obiskani pa sta dve - Zona Tortona in Ventura Lambrate. V coni Tortona bo poglede obiskovalcev lovila tudi pečica Asko OCS8676S iz ekskluzivne linije Asko Pro Series™ (Asko je švedska blagovna znamka, ki je del skupine Gorenje). Dizajn nagrajene pečice izvira iz minimalizma in funkcionalizma švedskega dizajna in je dobitnica nemške nagrade Red Dot (rdeča pika). V Milanu bo gost tudi slovenski BIO 50, 24. bienale oblikovanja, ki je povabljen kot partner Z33 v programu Debate & Povabila. Pogovore o prihodnosti oblikovanja bo vodil Jan Boelen, kustos BIO 50.

V ospredju - Nika Zupanc

Zupanc-Boys-Lamp.1397028902.jpg.n.500px.jpg
luči Boys

Industrijska oblikovalka Nika Zupanc (opremila je As Aperitivo v Ljubljani, njeni izdelki so v še enem ljubljanskem lokalu - Lolita, lani je sodelovala v prestižnem projektu Miss Dior v Parizu ...) na milanskem tednu oblikovanja sodeluje s šestimi projekti na petih prizoriščih. Za Dormeo Studia Moderna je oblikovala posteljnino in posteljo v omejeni seriji Love me More, pri kateri je uporabila njihovo tehnologijo octaspring. Posteljnina je za zdaj izdelana v seriji 70 kosov.

Secretaraia-galerija.1397028999.jpg.o.600px.jpg
Secretaria desk, 6.000 evrov

Preostale izdelke, ki jih bo pokazala v Milanu, je izdelala s tujini podjetji, s katerimi že dlje časa sodeluje. Za podjetje Sé (Velika Britanija) je zasnovala Kolekcijo III (stoli in miza), ki je razstavljena v znameniti galeriji Rossana Orlandi. V tej galeriji je razstavljena tudi luč Lily, ki jo je oblikovala za podjetje Booo. Navdušence pohištva bi znal pritegniti še njen Maid chair in Lace lamp, pa tudi Golden Chair, ki ga je naredila v sodelovanju z nizozemskim podjetjem Moooi. Ta je na ogled v njihovem showroomu v coni Tortoni.

V coni Tortona se v okviru projekta Temporary Museum for New Design spet predstavlja tudi podjetje Impakta Les z blagovno znamko Rex Kralj, v kateri so izdelki pokojnega oblikovalca Nika Kralja.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Dražbe
Dražbe Občina Piran pripravlja dražbo nepremičnin

Lepa priložnost za zanimivo in varno naložbo

FINANCE
Evrska industrija se še naprej ohlaja
Finance
Krčenje se nadaljuje
Špela Mikuš Evrska industrija se še naprej ohlaja 1

Indeks PMI za predelovalne dejavnosti še kar drsi navzdol

FINANCE
Topjob
Po subvencijah za zaposlovanje mladih še subvencije za starejše od 30 let
Topjob
TRG DELA
TopjobLana Dakić Po subvencijah za zaposlovanje mladih še subvencije za starejše od 30 let

Za vsaj enoletno zaposlitev brezposelnega, starejšega od 30 let, lahko pridobite do 8.640 evrov subvencije.

FINANCE
Manager
Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih?
OGLAS
Manager
ManagerFinance PR Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih? (OGLAS)

Trije največji zaposlovalci v škofjeloški industrijski coni Trata (Knauf Insulation d. o. o., LTH Castings d. o. o. in SIBO G. d. o. o) so v sodelovanju z Občino Škofja Loka, Razvojno agencijo Sora ter inštitucijami IPoP - Inštitutom za politike prostora, CIPRO Slovenija in CIPRO International, dobro leto in pol spodbujali zaposlene, da na delo pridejo trajnostno, v sklopu projekta Trata 2.1.

FINANCE
Vlagatelj Maks
Ne čakaj pomladi … bolje je počakati v maju
Vlagatelj Maks
VLAGATELJ MAKS
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks Ne čakaj pomladi … bolje je počakati v maju

Staremu pregovoru o maju na trgih ni dobro slediti

FINANCE
Fed ohranil obrestno mero med 5,25 in 5,5 odstotka
Finance
Brez presenečenj
Špela Mikuš Fed ohranil obrestno mero med 5,25 in 5,5 odstotka 3

Dokler ne bodo prepričani, da se inflacija res bliža dvema odstotkoma, znižanj obrestne mere ni pričakovati, so zapisali pri Fedu.

FINANCE
Vlagatelj Maks
Koledar skupščin slovenskih borznih družb in objav četrtletnih rezultatov 2024
Vlagatelj Maks
VLAGATELJ MAKS
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks Koledar skupščin slovenskih borznih družb in objav četrtletnih rezultatov 2024

Pomembni datumi za vlagatelje na ljubljanski borzi

FINANCE
(E-knjižica) Kako zavarovati naše nepremičnine in avtomobile?
PRO
Finance
Finance PRO (E-knjižica) Kako zavarovati naše nepremičnine in avtomobile? (PRO)

Razkrivamo nekaj največjih pasti pri zavarovanju nepremičnin in avtomobilov.