Trendi

Bizarno vs. estetika na tednu mode, 1. del

V Kinu Šiška se je včeraj začel šesti teden mode. Prvi večer sta bila v ospredju Zoran Garevski in Dajana Ljubičić, novi člani skupine Young@Squat nadaljujejo tradicijo konceptualnega oblikovanja, Urša Drofenik še vedno ne sodi na teden mode, Srbkinja Ivana Pilja pa v vnemi, da bi šokirala, posnema že večkrat videne 'futuristične' podobe.
Avtor
avtor
15.04.2014 11:14
Čas branja: 2 min

Foto: Jure Makovec

Popolna estetika - Garevski

fashion-week-01-dan-001-jm.1397553623.JPG.o.600px.jpg
Garevski

Zoran Garevski je vnovič dokazal, da je eden najboljših slovenskih oblikovalcev, da nenehno razmišlja in snuje popolno estetiko v krojih, silhuetah, plestenju. V tokratni kolekciji Ujetost je še zlasti močan njegov moški - zaznamujejo ga čisti kroji, izredno natančna izdelava, v oblačilih iz kakovostnih materialov (volna) veje Diorjev duh. Dior pa je sinonim za modno vrhunskost. Za ženske pa je med drugim ustvaril eno po moje njegovih najlepših oblek doslej - kratko, voluminozno , plisirano obleko v temno rjavi barvi. Je ob Dajani Ljubičić tudi edini, ki ve, kaj zahteva zimska kolekcija.

fashion-week-01-dan-002-jm.1397553671.JPG.o.600px.jpg
Garevski

Večplastnost - Dajana Ljubičić

fashion-week-01-dan-004-jm.1397553807.JPG.o.600px.jpg
Dajana Ljubičić

Dajana Ljubičić (Squat), ena od lanskih nagrajenk projekta revije TRENDI mladi TRENDI oblikovalec leta za posebno modno estetiko, je svojo modno nadarjenost včeraj več kot opravičila svoje poslanstvo - izčiščene forme, izrazite detajle, ravne linije in večplastnost krojenja. V kolekciji Izgubljeni trenutki je iz svile in volne ustvarila različne podobe za žensko - od samozavestne sodobne ženske, ki si upa nadeti moško krojeni suknjič in hlače, do zapeljive in zelo feminilne ženske v prosojnih, oprijetih topih z resicami in voluminoznih krilih/oblekah, ki združujejo seksapil, alternativni navdih in drugačnost.

fashion-week-01-dan-005-jm.1397553883.JPG.o.600px.jpg
Dajana Ljubičić

Novi obeti - Young@Squat

fashion-week-01-dan-007-jm.1397554048.JPG.o.600px.jpg
Young@Squat

Skupina Young@Squat ima nove člane, študente NTF: Majo Leskovšek, Saro Valenci, Matica Velerja, Barbaro Vrbančič, Sofijo Urumović, Barbaro Krmelj. Nadaljujejo močno konceptualno oblikovanje te skupine, jim pa manjka modni naboj, tokrat so bili premalo drzni. Morda še celo preveč sledijo osnovnim idejam Young@Squat. Najbolj so me navdušili moški kroji, v barvah in krojih, tudi v drznosti in detajlih. Kolekcija Beri mi z ustnic ima močen detajl v ustnicah, plastenju, laserskih izreih in strukturiranosti materialov.

Glamur, ki to ni - Urša Drofenik

fashion-week-01-dan-003-jm.1397553724.JPG.o.600px.jpg
Urša Drofenik Couture

Urša Drofenik bi morala svoj 'couture' predstavljati kje drugje, kot na fashion weeku, kamor pač ne sodi (organizator tedna mode bi moral narediti selekcijo, kdo ja in kdo ne na tednu mode). Njene obleke niso ne starodobni ne novodobni glamur, z zgornjimi deli oblek, ki so na hrbtu oblikovane kot korzeti, se že preveč ponavlja, barve so zelo ubite in težke, predvsem pa njena moda nima nobene zveze s trendi v modnem oblikovanju.

Kopije futurizma - Ivana Pilja

fashion-week-01-dan-006-jm.1397553954.JPG.o.600px.jpg
Povabljena oblikovalka iz Srbije Ivana Pilja se navdihuje v futurizmu, japonski modi in origamiju. A njen futurizem je dvomljiv, oblačila izgledajo kot da so izdelana za shod satanistov, groteskne maske na obrazih zmaličijo žensko lepoto, predvsem pa so jih pred njo v kolekcije vpletli že številni oblikovalci, a bolj izvirno. Vprašanje je, za koga so takšna oblačila res narejena, kakšne povezavo imajo z aktualnimi modnimi zapovedmi, in kaj je zares futurističnega v slabih materialih in frizurah, na primer, ki jih je nosila pevka Nina Hagen že desetletja nazaj. Neizvirno.

Jutri pa preberite, kaj so zasnovali za svojo zaključno kolekcijo na NTF študenti 3. letnikov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

Preberite tudi:

13.04.2014
FINANCE
Avto
Čehinja blesti, a ne more uiti senci nemške roke
Avto
AVTOPORTRET
AvtoMiloš Milač Čehinja blesti, a ne more uiti senci nemške roke

Kodiaq druge generacije je velik, zelo uporaben in tudi cenovno razumen velik SUV.

FINANCE
Manager
Na Mars in nazaj: znanost, denar in politika v ozadju Nasine misije MSR
Manager
Vesolje
ManagerWorldcrunch / TCE Na Mars in nazaj: znanost, denar in politika v ozadju Nasine misije MSR

Pri ameriški vesoljski agenciji pripravljajo misijo, v okviru katere bi na Zemljo pripeljali vzorce snovi s površja Marsa. A nekateri znanstveniki se sprašujejo, ali je to res pametna naložba.

FINANCE
Manager
Vse več proizvajalcev televizorjev stavi na mini LED za najboljšo sliko
Manager
Tehnologija
ManagerMatjaž Ropret Vse več proizvajalcev televizorjev stavi na mini LED za najboljšo sliko

Pogledali smo paradne modele iz Samsunga, Philipsa in Sonyja, ki je pred dnevi razkril svoje novosti na tem področju in precej presenetil.

Vinski turizem
Santomas – idilično posestvo za ljubitelje vina in narave
O vinu
Vinski turizemRedakcija O vinu Santomas – idilično posestvo za ljubitelje vina in narave

Zaradi lokacije in okolja, ki obdaja posestvo, je Santomas pravšnji postanek za vsakega vinoljuba ali običajnega ljubitelja narave. Po novem so na voljo tudi štirje apartmaji, v katerih lahko gostje prespijo. Drznejši pa se lahko tam tudi poročijo.

FINANCE
Manager
Pismo iz Sarajeva: O aprilu, Titu in Zdravku Čoliću
Manager
iz prestolnic
ManagerVildana Selimbegović Pismo iz Sarajeva: O aprilu, Titu in Zdravku Čoliću

Na začetku aprila smo se spominjali odpora v devetdesetih letih, obdobja, v katerem je umrlo 11.541 prebivalcev kotline.

FINANCE
Transport in logistika
Igra prestolov na potniškem centru
Transport in logistika
Infrastruktura
Transport in logistikaNataša Koražija Igra prestolov na potniškem centru

Jutri bodo na DRSI odpirali ponudbe na ponovljenem razpisu za glavni del železniške postaje v Ljubljani. Kakšna bo igra železniškega gradbinca?

FINANCE
Vlagatelj Maks
Nvidia za začetnike: zakaj je to najbolj vroča delnica na svetu
Vlagatelj Maks
VLAGATELJ MAKS
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks Nvidia za začetnike: zakaj je to najbolj vroča delnica na svetu

Veliko se govori o Nvidi, marsikdo pa se sprašuje, zakaj

Vinski turizem
Santomas – idilično posestvo za ljubitelje vina in narave
O vinu
Vinski turizemRedakcija O vinu Santomas – idilično posestvo za ljubitelje vina in narave

Zaradi lokacije in okolja, ki obdaja posestvo, je Santomas pravšnji postanek za vsakega vinoljuba ali običajnega ljubitelja narave. Po novem so na voljo tudi štirje apartmaji, v katerih lahko gostje prespijo. Drznejši pa se lahko tam tudi poročijo.