Trendi

'Marsovci' na tednu mode, 2. del

Drugi večer tedna mode v Ljubljani smo TRENDI izpustili in se posvetili popoldanski modni reviji študentov 3. letnika naravoslovno-tehniške fakultete v Ljubljani. Nekateri njihovi modni eksperimenti so bili nadvse domiselni, a le redka oblačila bi človek lahko tudi oblekel.
Avtor
avtor
16.04.2014 12:28
Čas branja: 1 min

Foto: Jure Makovec, Primož Predalič

draz-pletenine-drevesa4-i600.1397644481.jpg.o.600px.jpg
Draž

Včerajšnjo večerno modno revijo sem spremljal samo prek livestreama in samo Draž si zasluži pozornosti. Urša in Tomaž Draž na tednih mode vedno pokažeta največ, kar zmoreta. Zlasti njuni plašči in jakne/suknjiči za oba spola v sivi barvni paleti so včeraj nakazovali jasno vizijo jesensko-zimske kolekcije, spremljanje modnih trendov, igranje s pletenino, ki je predvsem na plaščih delovala kot mistični gozd ali pajkova mreža. Draževe pletenine z včerajšnje brvi tedna mode so bile izdelane vrhunsko, polne domišljije obeh kreatorjev. Res ni čudno, da si veliko žensk v omari želi vsaj en Draž kos, a je treba biti previden, kajti pletenine Draž so narejene za vitke postave.

fashion-week-02-dan-038-jm.1397644238.JPG.o.600px.jpg
Študenti 3. letnikov Oddelka za oblikovanje tekstilij in oblačil na NTF, bilo jih je 19, so v projektu Perpetuum z zaključno kolekcijo ob koncu 3. letnika s trajnostno noto pokazali domiselne kreacije, inovativne pristope, a ker morajo zadostiti tudi vsebinam iz predmetnika, pokazati, kaj so se naučili - uporaba vseh mogočih trajnostnih materialov, plastike, neoprena, plastenje, plisiranje, volumni ... - morajo zadostiti pričakovanja svojih mentorjev (Elena Fajt, Almira Sadar).

fashion-week-02-dan-004-jm.1397644543.JPG.o.600px.jpg

Zato so številna oblačila mladih modnih upov izjemno voluminizna, predimenzionirana, redka pa zares nosljiva. Ta del je med študijem očitno še zelo zanemarjen, kakor seveda tudi vsebine, s katerimi bi študent lahko dojel gospodarski vidik modne industrije. Sami mi potožijo, da o tem nimajo 'pojma' na koncu študija. Zelo slabo.

fashion-week-02-dan-047-jm.1397644314.JPG.o.600px.jpg
Vsaj polovica kreacij izgleda, kot da so narejene za marsovce. So paša za oči, a telo se v njih izgubi. Na koncu se pač vsi vprašamo, kam, kdaj, zakaj to obleči, pa je seveda jasno, da ti študijski eksperimenti niso temu namenjeni, temveč učenju, iskanju posameznikove modne materije in bistva. Vasja Lasič na primer že ve, da je treba razmišljati tudi o nosljivosti, zato je njegova kolekcija tudi takšna, pa vseeno trendovska, mladostniška, kolekcija deluje kot celota.

fashion-week-02-dan-101-jm.1397644424.JPG.o.600px.jpg
Eno najboljših kolekcij pa je predstavil Nejc Šubic. Oblikoval je športna zimska oblačila dobrih materialov, dobre izdelave, več barvnih kontrastov. Ta oblikovalec je poleg Nike Batista in Lucije Jankovec tudi nagrajenec med študenti, ki so izdelali drzne, inovativne, trajnostno naravnane kolekcije.

Modni eksperimenti študentov so nekaj posebnega, mnogi od njih delujejo kot skulpture, a v prihodnje bi bilo mogoče vredno razmisliti še o njihovi uporabnosti, pa čeprav gre za študijske izdelke.

Izbor najboljših oblačil študentov vseh letnikov NTF bo od 22. aprila do 10. maja razstavljen v blagovnici Midas v Ljubljani.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

Preberite tudi:

17.04.2014
FINANCE
Za Bežigradom do leta 2027 več kot 800 novih stanovanj
Finance
pregled projektov
Kristina Robežnik Za Bežigradom do leta 2027 več kot 800 novih stanovanj

To so projekti, ki so predvideni na območju Bežigrada in širše okolice.

FINANCE
Subvencije
Letos nove subvencije za rokodelce
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin Letos nove subvencije za rokodelce

Gospodarsko ministrstvo bo za spodbujanje rokodelstva v drugi polovici leta razpisalo milijon evrov. Kdo se bo lahko potegoval?

FINANCE
Nemški kupec: malo boljše volje, a še vedno zelo previden
Finance
nemčija
Albina Kenda Nemški kupec: malo boljše volje, a še vedno zelo previden

Prodaja na drobno v Nemčiji se je februarja spet skrčila, nekaj več optimizma pa vliva podatek, da se je marca razpoloženje porabnikov nekoliko izboljšalo.

FINANCE
Nepremičnine
Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več
PRO
Nepremičnine
GRADNJA IN BIVANJE
NepremičnineFinance PRO Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več (PRO)

Odgovor boste našli v tiskani tematski izdaji Gradnja in bivanje, ki si jo lahko na spletu preberete tudi v formatu PDF.

FINANCE
IKT
Digitalna dostopnost bo sredi leta 2025 postala zakonska obveza – kaj to pomeni za podjetja?
IKT
DIGITALNA DOSTOPNOST
IKTRedakcija IKT Digitalna dostopnost bo sredi leta 2025 postala zakonska obveza – kaj to pomeni za podjetja?

Več o tem boste izvedeli na brezplačnem izobraževanju, ki ga organizira Zavod za digitalno dostopnost A11Y.si.

FINANCE
Avto
Električna (moto)mobilnost pri BMW ima nov, a drag obraz
Avto
AvtoJure Šujica Električna (moto)mobilnost pri BMW ima nov, a drag obraz

V osnovni izvedbi ga bo mogoče voziti že z izpitom za avtomobil, vendar pa bi visoka cena lahko prinesla nizke prodajne številke.

FINANCE
IKT
Kako je videti virtualni pomočnik za podjetniška okolja
IKT
ADD KONFERENCA
IKTPodpornik projekta Kako je videti virtualni pomočnik za podjetniška okolja

To boste lahko izvedeli na letni konferenci podjetja ADD, na kateri bodo govorili tudi o novi regulativi, ki bo krojila nadaljnji razvoj, ter o podatkih in umetni inteligenci.

FINANCE
Z digitalizacijo do trajnostnega ravnanja z odpadki
PRO
Finance
PAMETNA MESTA
Finance prPRO Z digitalizacijo do trajnostnega ravnanja z odpadki (PRO)

Pri T-2 so na platformi Pametno mesto razvili modul za trajnostno ravnanje z odpadki. Gre za napreden digitalni sistem, ki hkrati optimizira procese ravnanja z odpadki, izboljšuje življenjski standard občanov in povečuje operativno učinkovitost komunalnih podjetij.