Trendi

Gremo v kino!

Če vam muhasto aprilsko vreme (skoraj) vsako leto pokvari načrte za spomladanske vikende in prvomajske praznike, letos ne pozabite na plan b. Namreč, že diši po majskem najprestižnejšem filmskem festivalu na francoski rivieri, zaradi katerega Cannes postane osrednje evropsko filmsko mesto, modnih trednov z rdeče preproge, luksuzne kulinarike, razuzdanih zabav, neizčrpen vir ne le za paparace, temveč tudi filmske kritike, mlade filmarje in sedmo silo.
Avtor
avtor
22.04.2014 11:22
Čas branja: 3 min

Cannes2014.1398158680.jpg.o.600px.jpg
plakat za letošnji cannski festival

Vse oči javnosti so torej že uprte v Cannes, kjer se bo med 14. in 25. majem za zlato palmo na 67. izdaji festivala potegovalo 18 filmov. Na francosko riviero z novimi filmi prihajajo David Cronenberg, Atom Egoyan, Tommy Lee Jones, Mike Leigh, Ken Loach in Michel Hazanavicius, pa mladi Xavier Dolan in veteran Jean-Luc Godard. Za otvoritveni film so izbrali biografsko dramo Grace of Monaco, kar ni presenečenje, saj film tematizira življenje princese bližnje kneževine in filmske zvezde, naslovno vlogo igra canska ljubljenka Nicole Kidman, režiser pa je Francoz Oliver Dahan. Slovenijo bo zastopal kratki film Bum, bum, bis! Janija Severja.

stromboli.1398159143.jpg.o.600px.jpg
film Stromboli

Retrospektiva kultnega Roberta Rossellinija v Kinoteki

In predpraznični izbor filmov v naših kinih? Ljubitelje večnih filmskih mojstrovin prejšnjega stoletja spomnimo, da se bo danes s projekcijo klasike Stromboli (1950) v Slovenski kinoteki začela retrospektiva filmov Roberta Rossellinija, enega največjih filmskih ustvarjalcev vseh časov, očeta neorealizma in modernega filma, ki je znal najbolje režirati dejstva in ujeti čisto realnost. Stromboli je veličastna meditacija na temo ljubezni, pripadnosti in morale, pa tudi prvo sodelovanje znamenitega režiserja in slovite igralke Ingrid Bergman, ki sta se na snemanju tudi zaljubila in rodila se jima je Isabella Rossellini, igralka, znana tudi kot nekdanja žena še enega kultnega režiserja Davida Lyncha. Aprila bo na sporedu še ena Rossellinijeva nesmrtna klasika, Potovanje v Italijo, še pred poletjem pa vas čakajo mojstrovine Nemčija leta nič, Paisà, delno avtobiografski Rim, odprto mesto in režiserjev najljubši Naj živi Italija!.

najini-otroci2.1398158926.jpg.o.600px.jpg
film Najini otroci

Svež veter evropskega filma

Na srečo pa po odličen evropski film ni treba vedno v arhiv ali čakati na filmske festivale. Konec tedna se z Liffa se v Kinodvor seli film Najini otroci belgijskega režiserja Joachima Lafosseja, ki ga morda pri nas še ne poznamo, a film vas bo morda prepričal, da je režiser suveren portretist vsakdanjih čustvenih travm skozi oseben in sprašujoč pogled. Film, posnet po resnični zgodbi iz črne kronike, je trpka psihološka študija kompleksnosti odnosov in moči v intimnem razmerju mladoporočencev Murielle in Mounirja. Emilie Dequenne (igrala je v filmu Rosetta bratov Dardenne) je za prepričljivo vlogo Murielle, ujetnice emocionalne ječe, prejela nagrado za najboljšo igralko v canski sekciji Posebni pogled.

V isti sekciji je nagrado dobil film Slika, ki je ni kamboškega režiserja Rithy Panha, ki prihaja v Izolski Odeon. Režiser se s pomočjo miniaturnih glinenih figuric in arhivskih posnetkov vrača v čas svojega otroštva, da na avtobiografski in zelo kritičen način prikaže življenje in smrt v času Pol Potovega režima Rdečih Kmerov.

In če vas v mariborski Udarnik vabi z berlinskim medvedom nagrajeni Nazif Mujić za glavno vlogo v filmu Epizoda v življenju zbiralca železa Denisa Tanovića, vas bo v celjskem Metropolu s cansko nagrado morda prepričal veteran Bruce Dern v pretanjeni komediji Nebraska, prepojeni s patosom in obžalovanjem, posneti v črno-belem formatu, s katerim režiser Alexander Payne (Potomci, Stranpoti, Gospod Schmidt) ulovi turobnost ameriškega podeželskega življenja.

nebraska.1398159001.jpg.o.600px.jpg
film Nebraska

Zabava za vso družino v multipleksih

Tudi ta teden bo živahno v kinodvoranah Cineplexxa in Koloseja, kjer že igra znanstvenofantastični triler Transcendenca, režiserski prvenec z oskarjem nagrajenega direktorja fotografije Wallyja Pfisterja (Izvor, Vitez teme) z Johnnyjem Deppom v glavni vlogi. Dr. Will Caster (Depp), pomemben raziskovalec umetne inteligence, hudo zboli in svojo zavest prenese v računalnik. A znanstvenikova nekdanja želja po znanju preraste v neustavljivo slo po moči, prevzame nadzor nad računalniki po vsem svetu in tako ogrozi obstoj človeštva.

Filmu se bo ta teden pridružil še Neverjetni Spider-Man 2, nadaljevanje uspešnice iz leta 2012, ki je v svetovne blagajne prinesla več kot 750 milijonov dolarjev. Spider-man (Andrew Garfield), ki bije najhujše boje v sebi, saj je v konfliktu med vsakdanjimi obveznostmi Petra Parkerja in veliko odgovornostjo Spider-mana, bo v novem delu odkril, da se njegova največja bitka šele začenja. Ko naleti na nevarne skrivnosti zlovešče družbe OsCorp, se mora soočiti s sovražnikom, ki je veliko močnejši od njega. Preverite, če mu bo uspelo.

Jugonostalgiki pa se raje odločite za film Atomski z desne, režiserja kultnih filmov Rane, Lepe vasi lepo gorijo in Parada Srđana Dragojevića. Film o uničujočih posledicah kapitalizma na življenja običajnih smrtnikov vas bo nasmejal in razžalostil hkrati. Osemnajst izjemnih igralcev z območja nekdanje skupne domovine (naše barve zastopajo Tanja Ribič, Branko Đurić Đuro in Brane Šturbej) v tragikomediji se prepira v letovišču na Jadranu, a prepir se kmalu sprevrže v bitko, kjer ni več jasno, kdo je rabelj in kdo žrtev.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Furs poslal prvi sveženj dohodnine: pazite na olajšave in morebitne dodatne dohodke, tudi iz tujine
Finance
DAVKI
Tanja Smrekar Furs poslal prvi sveženj dohodnine: pazite na olajšave in morebitne dodatne dohodke, tudi iz tujine

V prvi tranši ste nezapleteni zavezanci, torej tisti, ki prejemate plačo, ne pa denimo katastrskega dohodka, niste samostojni podjetnik in nimate VDČ; v nabiralnike – elektronske ali fizične – boste dohodninske izračune sicer prejeli šele po praznikih.

FINANCE
Bitenc ni več šef Geoplina. Kaj ima s tem Nada Drobne Popović?
Finance
politična preigravanja
Petra Sovdat Bitenc ni več šef Geoplina. Kaj ima s tem Nada Drobne Popović?

V Petrolu niso pojasnili, zakaj so iz prodajalca plina odslovili svojega nekdanjega člana uprave za finance.

FINANCE
TOP Gradbeništvo
Kakšno rast gradbenih aktivnosti napoveduje GZS za letos in prihodnje leto
TOP Gradbeništvo
Napovedi gradbenih aktivnosti
TOP GradbeništvoVasilij Krivec Kakšno rast gradbenih aktivnosti napoveduje GZS za letos in prihodnje leto

Po lanski veliki, 24-odstotni rasti gradbenih aktivnosti se bodo te v Sloveniji letos zelo upočasnile, v EU se bodo zmanjšale. Lani so bile investicije v zgradbe vredne 7,1, letos bodo 7,6, prihodnje leto pa 7,9 milijarde evrov.

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
Marčni podatek: Inflacija v Sloveniji se ne znižuje, nasprotno
Finance
inflacija
Albina Kenda Marčni podatek: Inflacija v Sloveniji se ne znižuje, nasprotno 3

Če gledamo nacionalno specifično košarico, se je inflacija v Sloveniji marca celo povišala - s februarskih 3,4 odstotka na marčnih 3,6 odstotka. Tudi če gledamo vseevropsko primerljivo košarico dobrin, slovenska inflacija ne popušča. Dodajamo hiter pogled na inflacijo v Italiji

FINANCE
Triglav: kaj je udarilo po njihovem dobičku v letih 2022 in 2023
Finance
ZAVAROVALNICA
Tanja Smrekar Triglav: kaj je udarilo po njihovem dobičku v letih 2022 in 2023 2

Iz letnega poročila: zakaj je predlanski rezultat po novem izguba namesto stomilijonski dobiček? Tudi zaradi davkov.

FINANCE
Z digitalizacijo do trajnostnega ravnanja z odpadki
PRO
Finance
PAMETNA MESTA
Finance prPRO Z digitalizacijo do trajnostnega ravnanja z odpadki (PRO)

Pri T-2 so na platformi Pametno mesto razvili modul za trajnostno ravnanje z odpadki. Gre za napreden digitalni sistem, ki hkrati optimizira procese ravnanja z odpadki, izboljšuje življenjski standard občanov in povečuje operativno učinkovitost komunalnih podjetij.