Trendi

Gremo na koktajl v Loos Bar!

Ura je dvanajst, čas za šampanjec v dunajskem Loos Baru oziroma uradno American Baru ali Kärntner Baru, kot se je nekoč imenoval. Loos Bar je eden tistih lokalov, kamor se vsakič znova vračaš.
Avtor
avtor
14.07.2014 08:55
Čas branja: 1 min

Zakaj? Adolf Loos, eden pomembnejših arhitektov in teoretikov arhitekture 20. stoletja, je v času, ko je monarhija še dihala s polnimi pljuči, s tem barom prinesel v mesto nekaj ameriškega. Bar je bil zgrajen leta 1908. Ob vzponih in padcih je preživel vse do danes in je zdaj še bolj živahen kot kadarkoli.

loosbar-wien-mfisher3-xx.1403163648.jpg.o.600px.jpg
Loos bar

Majhen lokal z velikim srcem

Kaj vse se je v več kot sto letih zgodilo na 28 kvadratnih metrih v središču Dunaja, lahko le ugibamo in si domišljamo zgodbe, ki so jih tu premlevali filozof Ludwig Wittgenstein, psiholog Sigmund Freud, slikar Egon Schiele, Arnold Schönberg, Karl Kraus ali pa slovenski študentje Edo Ravnikar, Feri Novak, Blaž Arnič... V tem malem prostoru sobivajo steklo, les, kamen - arhitekturni dragulj, ki je vsekakor več kot to, saj zagotavlja prijetno hladno ozračje v baru. Ta se odpre šele ob dvanajstih, a je odprt do štirih zjutraj. Deset zaposlenih, med katerimi prevladujejo barmani, vam bo ob vsakem trenutku in razpoloženju postreglo z eno od alkimističnih mešanic, ki vliva pogum in vas požene v »prave« življenjske obrate. Med zvarki v tem baru se najde tudi nekakšno poskusno zdravilo proti malariji - sicer se je izkazalo, da proti tej ne deluje, je pa zelo primerno za uporabo v koktajlih.

Pipeline je prva izbira

In ti so prva značilnost bara, v ponudbi jih je več kot 150, za vsako priložnost. Bar je tudi nočno pribežališče dunajskih uglednežev, promijev, kot na Dunaju imenujejo pomembne osebnosti iz sveta zabavne industrije, posla in kulture. Pipeline pa je moj prvi izbor koktajla, ki temelji na vodki, ananasovem soku in kumaricah in je pravzaprav zaščitni znak Loos Bara, drugje ga ne najdete.

Loos Bar sicer kar nekaj časa ni bil preveč priljubljen lokal, sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja, ko ga je začela voditi Marianne Kohn, kraljica nočnega življenja na Dunaju, pa je spet zablestel na barski sceni avstrijske prestolnice. Marianne Kohn je bila z modnim oblikovalcem Helmutom Langom in zdaj že pokojnim pevcem Falcom med bolj razvpitimi osebnostmi divjih osemdesetih let v mestu.

loosbar-wien-mfisher8-xx.1403163649.jpg.o.600px.jpg
Koktajl Pipeline

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

avtor2
Matej Fišer

Matej Fišer se ukvarja s tržnim komuniciranjem in fotografijo, na Dunaju z družino živi pet let.
FINANCE
Avto
Zakaj je superb (lahko) boljši od passata
Avto
AVTOPORTRET
AvtoJure Šujica Zakaj je superb (lahko) boljši od passata

Vozili smo škodo superb, četrto generacijo največjega Škodinega modela. Je tehnično enak Volkswagnovemu passatu, a ohranja pravi Škodin karakter.

FINANCE
Manager
Evganejski griči – vulkanska pokrajina sredi Padske nižine
Manager
Reportaža
ManagerIgor Fabjan Evganejski griči – vulkanska pokrajina sredi Padske nižine

O vulkanski preteklosti te gričevnate pokrajine, prepredene z vinogradi in sadovnjaki, pričajo številni termalni vrelci, ob katerih so že stari Rimljani uredili kopališča.

FINANCE
Manager
Prenosni projektorji za večerne zabave na prostem
Manager
Tehnologija
ManagerMatjaž Ropret Prenosni projektorji za večerne zabave na prostem

Z višjimi temperaturami prihaja sezona druženj na terasah, ki si jih lahko s prenosnim projektorjem popestrimo tudi z ogledom filma ali tekme. Pogledali smo, kakšni so ti projektorji, kako jih namestiti in kateri so primerni za različne postavitve.

FINANCE
Finančni vodnik 2024: Kam vlagati v času majhne rasti in velikih tveganj
PRO
Finance
Finance PRO Finančni vodnik 2024: Kam vlagati v času majhne rasti in velikih tveganj (PRO)

Če ste zamudili letošnjo izdajo Finančnega vodnika v tisku, si ga lahko preberete v spletni različici.

FINANCE
TOP Gradbeništvo
Je gradbeništvo res večna ljubica, ki bi rada postala žena?
TOP Gradbeništvo
BIZNIS & TRENDI V GRADBENIŠTVU
TOP GradbeništvoNataša Jančar Je gradbeništvo res večna ljubica, ki bi rada postala žena?

Se bo država končno odločila, ali bo stavila na gradbeništvo? In kaj od aktualnih vsebin je za gradbeništvo priložnost, kaj breme in kaj nadloga?

FINANCE
Manager
Pismo iz Kampale: Kolikor denarja, toliko znanja
Manager
IZ PRESTOLNIC
ManagerTina Smole Pismo iz Kampale: Kolikor denarja, toliko znanja

V Ugandi imamo na papirju sicer brezplačno osnovno šolanje, a starši ob vpisu v nov razred dobijo seznam stvari, ki jih morajo otroci prinesti – od zvezkov do toaletnega papirja, kred in metel. Nekaj teh potrebščin ostane v šoli, druge učitelji vzamejo ali prodajo naprej.

FINANCE
Za Bežigradom do leta 2027 več kot 800 novih stanovanj
Finance
pregled projektov
Kristina Robežnik Za Bežigradom do leta 2027 več kot 800 novih stanovanj 1

To so projekti, ki so predvideni na območju Bežigrada in širše okolice.

FINANCE
Pet smernic za digitalizacijo poslovnih procesov
OGLAS
Finance
DIGITALIZACIJA
Finance PR Pet smernic za digitalizacijo poslovnih procesov (OGLAS)

Uspeh digitalne preobrazbe je v veliki meri odvisen od izbire pravega orodja in partnerja