Trendi

Namišljene fantazijske ženske

Zgodba o ameriški umetnici, ki je vodila starinarnico in galerijo, jo zaradi gospodarske krize zaprla ter o svojem delu in umetniški poti spisala knjigo s fotografijami slovenskega avtorja.
21.07.2014 09:46
Čas branja: 3 min

Deborah Buck, ameriška umetnica, je leta 2001 odprla Buck House, starinarnico in galerijo z dizajnerskimi predmeti, ki jo je navdihnila pariška salonska scena zgodnjega 20. stoletja. Takrat Buckova še ni vedela, da jo bo čez 13 let pripeljala do objave knjige The Windows of Buck House: Fabulous Fictional Females, za katero je vse fotografije na 80 straneh posnel Jaka Vinšek, slovenski fotograf, ki živi v New Yorku.

slika-love-potion.1403163911.jpg.o.600px.jpg
Slika Love Potion,
slika-ring-of-fire-xx.1403163912.jpg.o.600px.jpg
Slika Ring of Fire, Deborah Buck

Vse do gospodarske krize, ki je seveda prizadela tudi petične Newyorčane, je gospa Buck uspešno vodila starinarnico kot galerijski prostor druženja in nakupov za elito z Upper East Sida. Zaradi čedalje slabšega poslovanja jo je bila po desetih letih sicer prisiljena zapreti, odločila pa se je obdržati izložbeno okno Buck House in ga spremeniti v umetniško galerijo na pločniku. Nastal je umetniški projekt The Windows of Buck House: Fabulous Fictional Females, serija gledališko-umetniških instalacij o imenitnih fantazijskih junakinjah.

Izložbeno okno

Obisk doma znamenite ameriške slikarke Georgie O'Keeffe v puščavi Nove Mehike je bil za Buckovo glavni navdih. »Vse v tej hiši je ostalo tako, kakor jo je zapustila Georgia. Ko to vidiš, se še močneje povežeš z osebo, ki jo občuduješ. Ko je moj posel propadel, sem se začela spraševati o vseh ženskah v zgodovini, ki se jim je zgodilo podobno. Počele so marsikaj in nikoli nismo izvedeli zanje. Zato sem želela v izložbenem oknu po svoje ustvariti panteon neustrašnih, avanturističnih in vznemirljivih žensk. To je pogled za zaveso na imaginarno okolje, v katerem so živele zamišljene junakinje,« pravi Deborah Buck. Instalacija se je pogosto začela le s kakšnim kosom pohištva, iz katerega se je potem oblikoval osebnostni kolaž, življenjsko okolje fantazijske ženske. »Pri nastajanju instalacije sem se največkrat spraševala: Kdo je ta ženska? Kje je? Kaj počne? Kaj so njeni izzivi?«

Fotografije slovenskega avtorja

V naslednjih šestih mesecih je s kuratorsko ekipo ustvarila 22 fantazijskih žensk, zgodb, novih življenjskih okolij, umetniških instalacij in obsežen niz spremljevalnih fotografij. Fotografiranje instalacij in ustvarjalnega procesa je bil glavni del umetniškega projekta. Buckova je vztrajala, da morajo biti vse fotografije posnete skozi pravo izložbeno okno, kar je bil poseben izziv za slovenskega fotografa Jaka Vinška. Steklo na fotografiji tako učinkuje kot dodatna plast umetniške instalacije, drugič prikriva drobne nianse, včasih, tudi z odboji, pa preveč neposredno pokaže prav vse podrobnosti.

Bleščeče fotografije umetniških instalacij so se po dveh letih truda znašle v knjigi velikega formata s trdimi platnicami, ki je v New Yorku izšla maja letos.

Kronika umetniških idej

The Windows of Buck House: Fabulous Fictional Females je vizualni praznik gracioznih, odločnih in močnih žensk, ki osvajajo svet. Je časovna kapsula, trajajoča kronika umetniške ideje, ki briše mejo med domišljijo in resničnostjo. Knjiga predstavlja 22 instalacij in 22 fantazijskih žensk, ki so v štirih poglavjih razvrščene po poklicih, ki jih opravljajo: umetnice, poslovne ženske, znanstvenice, raziskovalke. Anna Force je newyorška umetniška direktorica oglaševalskega podjetja iz leta 1965. Goldy Banks leta 1974 upravlja bančne naložbe v Ženevi, Sherlock Holmes preiskuje londonske umore na začetku stoletja, Rosa Valencia Fu Del Torres se leta 1961 bojuje z biki v Barceloni in Blue Heel riše stripe v Philadelphii leta 2010.

Tisti, ki ste gledali nadaljevanko Mad Men, veste, da so v šestdesetih letih ženskam v oglaševanju dovolili le kuhanje kave in sprejemanje telefonskih klicev. Toda hkrati veste tudi, da so investicijske bančnice še zdaj izjemno redke, da je bikoborba najbolj šovinističen »šport« na svetu in da le na prste ene roke lahko naštejete vse znane risarke stripov.

Feministični manifest

V deželi, ki je obsedena s telesno lepoto in mladostjo, so uspešne in samostojne ženske še vedno prepogosto zgolj plod umetniške fantazije. Zato je knjiga Deborah Buck po svoje njen feministični manifest.

Vse te fantazijske ženske nadaljujejo svoja fantastična življenja v vseh nas, sodobnih, neodvisnih, emancipiranih ženskah sedanjosti. Bojujejo se proti stereotipom in tradicionalnim vrednotam šovinističnega sveta, v katerem ženske živimo že vso svojo zgodovino. So naše osebne superjunakinje. In kakor pravi Deborah Buck: »Želim, da zgodbe fantazijskih žensk iz moje knjige spodbudijo bralce k vprašanju, kako drugačen bi bil svet, če bi vse te ženske v njem tudi resnično živele.«

knjiga-buck-house.1403163913.jpg.o.600px.jpg
Naslovnica knjige The Windows of Buck House

knjiga-deborah-buck2-xx.1403163914.jpg.o.600px.jpg
Izložbeno okno, The Windows of Buck House

knjiga-deborah-buck3-xx.1403163915.jpg.o.600px.jpg
Izložbeno okno, The Windows of Buck House

knjiga-deborah-buck4-xx.1403163917.jpg.o.600px.jpg
Izložbeno okno, The Windows of Buck House

Članek je bil objavljen v junijski števili Finance TRENDI.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Furs poslal prvi sveženj dohodnine: pazite na olajšave in morebitne dodatne dohodke, tudi iz tujine
Finance
DAVKI
Tanja Smrekar Furs poslal prvi sveženj dohodnine: pazite na olajšave in morebitne dodatne dohodke, tudi iz tujine

V prvi tranši ste nezapleteni zavezanci, torej tisti, ki prejemate plačo, ne pa denimo katastrskega dohodka, niste samostojni podjetnik in nimate VDČ; v nabiralnike – elektronske ali fizične – boste dohodninske izračune sicer prejeli šele po praznikih.

FINANCE
Bitenc ni več šef Geoplina. Kaj ima s tem Nada Drobne Popović?
Finance
politična preigravanja
Petra Sovdat Bitenc ni več šef Geoplina. Kaj ima s tem Nada Drobne Popović?

V Petrolu niso pojasnili, zakaj so iz prodajalca plina odslovili svojega nekdanjega člana uprave za finance.

FINANCE
TOP Gradbeništvo
Kakšno rast gradbenih aktivnosti napoveduje GZS za letos in prihodnje leto
TOP Gradbeništvo
Napovedi gradbenih aktivnosti
TOP GradbeništvoVasilij Krivec Kakšno rast gradbenih aktivnosti napoveduje GZS za letos in prihodnje leto

Po lanski veliki, 24-odstotni rasti gradbenih aktivnosti se bodo te v Sloveniji letos zelo upočasnile, v EU se bodo zmanjšale. Lani so bile investicije v zgradbe vredne 7,1, letos bodo 7,6, prihodnje leto pa 7,9 milijarde evrov.

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.

FINANCE
Marčni podatek: Inflacija v Sloveniji se ne znižuje, nasprotno
Finance
inflacija
Albina Kenda Marčni podatek: Inflacija v Sloveniji se ne znižuje, nasprotno 3

Če gledamo nacionalno specifično košarico, se je inflacija v Sloveniji marca celo povišala - s februarskih 3,4 odstotka na marčnih 3,6 odstotka. Tudi če gledamo vseevropsko primerljivo košarico dobrin, slovenska inflacija ne popušča. Dodajamo hiter pogled na inflacijo v Italiji

FINANCE
Triglav: kaj je udarilo po njihovem dobičku v letih 2022 in 2023
Finance
ZAVAROVALNICA
Tanja Smrekar Triglav: kaj je udarilo po njihovem dobičku v letih 2022 in 2023 2

Iz letnega poročila: zakaj je predlanski rezultat po novem izguba namesto stomilijonski dobiček? Tudi zaradi davkov.

FINANCE
Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj?
PRO
Finance
KIBERNETSKA VARNOST
Finance PRO Kibernetska varnost postaja glavno poslovno tveganje. Zakaj? (PRO)

Hekerski napadi lahko za več dni povsem ustavijo poslovanje podjetij – več o tem si preberite v posebni izdaji Kibernetska varnost.