Trendi

Digitalizacija, trajnost in obujanje obrti

Katere so najnovejše smernice v notranjem oblikovanju?
22.07.2014 09:48
Čas branja: 3 min

Milanski teden oblikovanja ali Salone del Mobile vsako leto razodene nove usmeritve na področju notranjega oblikovanja. Novosti predstavijo največji oblikovalci pohištva, smernice, ki jih nakaže milanski teden, pa zaznamujejo notranje oblikovanje vsaj še leto dni.

Naravni materiali, trajnost in povezovanje z digitalnim svetom naj bi bili značilnosti notranjega oblikovanja vsaj še nekaj let. Tako vsaj meni Alice Rawsthorn, britanska novinarka in poznavalka oblikovanja. Njene kolumne, ki jih piše za International New York Times, so objavljene v medijih po vsem svetu, septembra pa bo članica žirije na 24. bienalu oblikovanja BIO 50 v Ljubljani. Z njo smo se v Milanu pogovarjali o notranjem oblikovanju, pa tudi o spodbujanju industrijskega oblikovanja in nagradah lexus design, ki jih podeljuje znamka Toyota. Oblikovanje letošnjih dobitnikov te nagrade - luči Iris nemškega oblikovalca Sebastiana Schererja so zasnovane tako, da odbijanje svetlobe deluje kot milni mehurčki, pri projektu Macian britanskega oblikovalca Jamesa Foxa pa gre za različne manjše dele, ki delujejo kot nekakšni povezovalci, s katerimi lahko otroci, pa tudi odrasli, povežejo palice ali veje in si zgradijo hišo ali trdnjavo - je odsev smernic, ki jih je poudarila sogovornica. Prvi se je igral s tridimenzionalnim zaznavanjem, drugi pa v oblikovanje vpeljuje trajnost.

Alice-Rawsthorn-Judge-LDA2014.1403164045.jpg.o.600px.jpg
Alice Rawsthorn, International New York Times

Macian-03-High.1403164046.jpg.o.600px.jpg
Projekt Macian britanskega oblikovalca Oblikovanje in digitalizacija

»Danes oblikovalec ni le oblikovalec. Oblikovanje je tesno povezano s podjetništvom. Ni pomembno, ali si v Barceloni, Milanu, New Yorku ali Ljubljani, denar lahko zbereš prek množičnega financiranja.« Prva pomembna napoved, ki jo omenja Rawsthornova, je povezovanje oblikovanja z digitalnim svetom, tehnologijami in spletom, ki oblikovalcem dajejo veliko večjo moč, kot so jo imeli kadarkoli. »Digitalne tehnologije so v zadnjem desetletju spremenile svet, pri čemer so pomembno vlogo igrali tudi oblikovalci,« meni sogovornica.

Veliko vlogo pripisuje odkritjem v znanosti, ki pomagajo oblikovalcem. Smo v zlati dobi znanosti, pravi. Med tehnologijami, ki jih je znanost dala oblikovanju, poudarja predvsem 3D-tiskalnike, ki postajajo vse bolj dostopni. Znanost jih je razvila, oblikovalci pa nam jih bodo pomagali razumeti in bolje izkoristiti, doda. »Oblikovalci so tisti, ki nam bodo pokazali, kako to tehnologijo odgovorno uporabiti. Pred časom so s 3D-tiskalnikom natisnili pištolo. Ta 'škandal' je oblikovalcem in svetu pokazal, kako škodljiva je lahko vsaka tehnologija, če ni razvita odgovorno,« pravi Alice Rawsthorn.

Vrača se obrt

V Milanu je vselej najbolj v ospredju pohištvo. Obrti, denimo mizarstvo, naj bi po mnenju Rawsthornove prav tako doživljale preporod. Obrtniki mizarji se bodo oziroma se že bolj povezujejo z oblikovalci. V zlati dobi industrijskega oblikovanja je namreč marsikateri oblikovalec zviška gledal na obrt. Zdaj obrt spet pridobiva staro slavo in to je, kot pravi, priložnost tudi za Slovenijo, ki ima veliko lesa. Priporoča nam, da to izkoristimo.

Trajnost kot priložnost za mlade

Naravni materiali, vnovična uporaba materialov in prijaznost do okolja so tri usmeritve, ki na področju oblikovanja niso prav nove, a bodo aktualne še kar nekaj časa in za oblikovalce še vedno pomenijo velik izziv, meni Alice Rawsthorn. »V letu 2014 ni več primerno oblikovati nekaj, kar ni prijazno do okolja in trajnostno.« Je pa to velika priložnost za mlade. O tem nam je nekaj povedal Arthur Huang, tajvanski arhitekt, ki vodi podjetje Miniwiz, kjer iz odpadne plastike delajo nove izdelke. »Smisel trajnostnega izdelka je, da ima dolgo življenje, da pride do čim več ljudi in da ni drag. Jedro trajnostnega oblikovanja je to, da se znebiš odvečnega oblikovanja, saj izdelek ne sme biti preveč 'oblikovan', zahteven. Izdelek mora biti predvsem učinkovit,« pojasni Huang.

Majhnost je izziv

Med Slovenci so se v Milanu predstavili Nika Zupanc s šestimi izdelki, pa zastopniki Gorenja z novo pečico in nekaj mladih oblikovalcev, zbranih v projektu Pop-up dom. Rawsthornova priznava, da slovenskega oblikovanja ne pozna, čeprav smo na koncu ugotovili, da ve za Laro Bohinc, a pravi, da to, da si majhen, da živiš v majhni državi, danes ni ovira, ampak izziv. »Pred dvema ali tremi desetletji je veljalo, da so morali oblikovalci živeti blizu katerega izmed središč industrijskega oblikovanja, če so želeli uspeti. Tudi zato je Milano postal center oblikovanja, britansko oblikovanje pa je recimo trpelo,« doda. Razlog za to je bila tudi kriza v industriji, ki izdelkov britanskih oblikovalcev ni znala izdelati in prodati, še pojasni Alice Rawsthorn. A potem je prišel telefaks in še mednarodna kurirska pošta, lokacija oblikovalca pa je postajala vse manj pomembna.

Zdaj je oblikovalcem še laže, pravi. »Internet, množično financiranje, digitalne tehnologije vplivajo na to, da je povsem vseeno, kje oblikovalec dela. Estonija, na primer, ni središče oblikovanja, pa je tam kljub vsemu nastal Skype.« Zato, meni Rawsthornova, je zdaj najboljši čas za slovenske oblikovalce: »Če je uspelo oblikovalcem in razvijalcem iz Estonije, ne vem, zakaj ne bi tudi vam.«

Iris-03-High.1403164047.jpg.o.600px.jpg
Luč Iris
pop-up-dom-milano-2.1403164048.jpg.o.600px.jpg
Slovenski Pop-up dom v Milanu

Članek je bil objavljen v junijski številki Finance TRENDI.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Avto
Wayne Griffiths, predsednik Seata in Cupre: Omilitev okoljske zakonodaje bi bila slaba za evropsko industrijo
Avto
AvtoMiloš Milač Wayne Griffiths, predsednik Seata in Cupre: Omilitev okoljske zakonodaje bi bila slaba za evropsko industrijo

"Pri električnih avtomobilih bo čedalje pomembneje, da bodo izdelani lokalno. Pri tem ne gre za iskanje proizvodnje v državah s cenejšo delovno silo, če je v nizkocenovnih državah elektrika draga ali pa prihaja iz neobnovljivih virov," verjame Griffiths.

FINANCE
V vodstvo državnih Plinovodov še Matija Bitenc
Finance
KADROVANJE
Tanja Smrekar V vodstvo državnih Plinovodov še Matija Bitenc

Prvo mesto bo še zasedal Marjan Eberlinc

FINANCE
Manager
The Sphere: umetnost, znanost in rock 'n' roll
Manager
Reportaža
ManagerMiran Inhof The Sphere: umetnost, znanost in rock 'n' roll

Kako so U2 z rezidenco v tehnološko najmodernejši dvorani na svetu dvignili letvico za koncertne spektakle.

FINANCE
Manager
Za dober zvok: gramofoni, zvočniki in slušalke
Manager
Tehnologija
ManagerMarjan Kodelja Za dober zvok: gramofoni, zvočniki in slušalke

Načini poslušanja glasbe se brez dvoma spreminjajo – vse bolj se zanašamo na storitve pretočne glasbe in vse manj gradimo glasbene arhive. Še vedno pa potrebujemo zvočne naprave in tudi nostalgiji se je težko upreti.

FINANCE
Transport in logistika
Luka Koper: predlog dividende je dva evra na delnico, pol evra manj kot lani
Transport in logistika
Logistika
Transport in logistikaNataša Koražija Luka Koper: predlog dividende je dva evra na delnico, pol evra manj kot lani

Nadzorniki Luke Koper so danes potrdili poročilo za leto 2023 in skupaj z upravo predlagali razdelitev 28 milijonov od skupaj 43,8 milijona evrov bilančnega dobička

FINANCE
Manager
Pismo iz Cape Towna: prelomne volitve in sporni kandidati
Manager
IZ PRESTOLNIC
ManagerTjaša Bole Rentel Pismo iz Cape Towna: prelomne volitve in sporni kandidati

Ankete kažejo, da bi lahko Afriški nacionalni kongres na majskih volitvah prvič po letu 1994 dobil manj kot 50 odstotkov glasov in bi moral sestaviti večstrankarsko vlado.

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.