Trendi

Eksotika na poletnem krožniku

Ne samo pijača, tudi hrana nas lahko ohladi ali ogreje.
Avtor
avtor
05.08.2014 11:48
Čas branja: 4 min

Satay-01.1407232199.jpg.s.600px.jpg
satay

Beljakovine, še zlasti živalske, grejejo, ogljikovi hidrati hladijo, tudi kisel, slan in pekoč okus nas segreje, grenak in sladek okus pa prijetno ohladi. Veliko bolje bomo prenašali poletno vročino tudi, če za prigrizek namesto oreščkov in semen izberemo sadje in zelenjavo, ki vsebujeta precej vode. Med sadjem prednjačijo lubenice, melone in grozdje, celo banane. Od zelenjave nas najbolj ohladijo kumare, bučke in zelena solata.

Ameriška televizijska mreža CNN je zbrala nekaj najbolj priljubljenih poletnih jedi z vsega sveta.

Dan se začne s sadjem in jogurtom

Za zajtrk: sezonsko sadje, marelice, breskve, melone, lubenice, razrezane na manjše kose. Bolj lačni po njih potresite ameriške hrustljave kosmiče in jih prelijte z jogurtom. Po mehiško si lahko na kocke razrežete melono in lubenico, dodate limonin sok in čili. A previdno, zjutraj bo vaš želodec bolj občutljiv, čili morda zamenjajte za sladko papriko. Sladkosnedni sadje prelijte s kokosovim mlekom in potresite s cimetom ali z javorjevim sirupom, če vam bolj prija kanadska klima.

Sadno solato lahko okrasite z meliso ali meto, ki imata poleg pomirjevalnega tudi hladilni učinek. Stoletni prebivalci dežel pod Kavkazom poletni dan začnejo s kefirjem, na Bližnjem vzhodu pa včasih z lubeničnim mlečnim napitkom, ki mu dodajo še kocke ledu in vanilijo v prahu. Mleko in mlečni izdelki nas ohladijo v poletnih dneh, zato naj na mizi ne manjka sadni ali navadni jogurt, lahko je grški, morda slani ali sladki indijski lassi, turški ayran; tekoči jogurt primešate v zdrav smuti, ki je bil ameriški zahodni obali priljubljen že v 30. letih prejšnjega stoletja.

Syrian-mezze.1407232263.jpg.c.960px.jpg
sirski mezze

Ohladimo se s solato

Tzatziki-IMGP1480.1407232327.jpg.c.960px.jpg
tzaziki

Poleti nam zaradi vročine večinoma ne pašejo težka hrana in izdatni obroki, saj ne potrebujemo dodatne energije za ogrevanje telesa. Še vedno pa moramo v telo vnesti dovolj vitaminov in mineralov, zato bo velika skleda osvežilne, pisane in zdrave solate najboljša izbira za kosilo. Možnosti izbire sestavin in priprave je nešteto, zelenjava je lahko presna, kuhana, pečena, dodaja se ji lahko meso, ribe in morske sadeže, oreščke, tudi sveže sadje je dober dodatek v solati. Največ vode vsebujeta kumarična in zelena solata, ki sta bogati s številnimi vitamini, minerali in vlakninami, ki skrbijo za imunski sistem, izboljšujejo prebavo in izločanje strupov iz telesa. Kumarice so najboljše v grškem tzazikiju, zeleni solati pa za mediteranski okus solati dodajte olive in mocarelo ali feto, azijski ton bosta dala sojina omaka in ingver, mehiške barve pričarajte z avokadom, koriandrom in rdečim čilije ali solato preprosto prelijete s sočno francosko vinaigretsko omako.

Punjabi-Kulfi.1407232116.JPG.c.960px.jpg
punjabi

Ko vam solata ne diši več, izberite juho. CNN predlaga ne najbolj lahkotno, zato pa elegantno vichyssoise porovo juho s krompirjem, ki se postreže hladna in so jo Američani vzeli za svojo. Leta 1917 ji je namreč francoski chef Louis Diat prvi dal ime, ko jo je postregel v hotelu The Ritz-Carlton v New Yorku. Če poletje preživljate v velikem jabolku, poiščite hotel in se v restavraciji prepričajte na lastne oči. V Španiji se raje hladijo z gaspačem, hladno juho iz paradižnika, kumar, paprike, česna, z dodatkom olivnega olja, kisa in koščki starega kruha, ki domuje v Andaluziji (CNN zatrjuje, da je najboljši v tapas barih v Sevilli), v vsaki španski vasi pa vam bodo postregli svojo različico in naj vas ne preseneti, če vam ga priporočijo kot digestiv. Juhe ni težko pripraviti doma in je idealna rešitev za vse, ki imajo na vrtu preveč paradižnika.

Gazpacho-La-Ola.1407231925.JPG.c.960px.jpg
gazpačo

Vso zelenjavo in sesekljan česen zmešamo v električnem mešalniku, za bolj kremasto teksturo dodamo še nekaj namočenega starega kruha in prilijemo olje. Mešanico pretlačimo čez gosto cedilo, začinimo s soljo, okisamo s kisom in za nekaj ur postavimo v hladilnik. Postrežemo jo s kockami starega kruha, po želji dodamo začimbe in zelišča, celo kos slanine ali parmezan.

Po sončnem zahodu končno dober tek!

Težjo hrano, kot so meso, testenine ali krompir raje pustimo za zvečer. CNN priporoča korejske ajdove rezance naeng myeon, ki jih postrežejo z ledenimi kockami v juhi, da se jed hladi, medtem ko jeste. Skuhane rezance pomešajo z narezano kumaro, koščki hruške in trdo kuhanega jajca, včasih dodajo še kos kuhane govedine. Vse skupaj potopijo v zelenjavno jušno osnovo z ledom in prelijejo z ostrim gorčičnim oljem. Če imate čas, po svojih željah zvijte riž in nori alge v maki suši, tradicionalni japonski kanape, ki se postreže hladen. Potrebovali boste nekaj spretnosti, najbolj se boste morali posvetiti pripravi pravega riža in oblikovanju zvitkov, da vam bo uspelo oblikovati to kulinarično umetnino.

Korean-cuisine-Naengmyeon-02.1407231986.jpg.s.960px.jpg
naeng myeon

Poleti se priležejo tudi arabski prigrizki ali mezze, ki spominjajo na španske tapase, saj je to lahko zelenjavna solata, vložena zelenjava, pa falafel in ocvrte mesne kroglice, ki jih spremljajo humus, arabski kruh in številne omake. Za mesojedce CNN predlaga satay, indonezijska nabodala, ki so lahko pripravljena iz katere koli vrste mesa, le da so predhodno marinirana v kurkumi, ki da jedi značilno rumeno barvo. Namesto mesa včasih nabodejo tofu ali morske sadeže, vselej pa postrežejo z aromatično arašidovo omako in ketupatom (riž v palminih listih, kuhan na sopari).

Najslajše za konec

Affogato-al-Caffe.1407231781.jpg.o.600px.jpg
affogato

Tudi poleti ne gre brez sladic. In da ne bo vedno na jedilniku sladoled, je ameriški medij izbrskal nekaj azijskih sladic in jim dodal še italijansko ledeno kavo. Najbolj eksotične so indijski kulfi (gostejši in bolj kremast sladoled, z okusom manga, kardamoma, žafrana ali pistacije), filipinski halo-halo (živo pisana sladica iz zdrobljenega ledu in mleka v prahu, ki ji dodajajo sladek fižol, sladoled, sadne želeje, sveže ali konzervirano sadje) in kitajski oziroma tajvanski baobing (zdrobljen led, po katerem portesejo sveže sadje in prelijejo s kondenziranim mlekom), ki spominja na italijansko granito.

A CNN je pri naših zahodnih sosedih dal prednost affogatu, to pomeni utopljen, za kar pravzaprav gre pri tej sladici. Kepico vanilijevega sladoleda namreč potopijo v najboljši ekspreso ali moka kavo, da dobijo osvežujoč marmornati napitek. Mičnim gospodičnam bodo dodali še kapljico amaretta.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Manager
Nova uredba, še en papirnati tiger
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik Nova uredba, še en papirnati tiger

Lobisti so poskrbeli, da se bomo še bolj dušili v odpadni embalaži, le plastiko bo zamenjal papir.

FINANCE
Manager
Kako so zminirali reševanje krize z embalažo in odpadki
Manager
Zakonodaja EU
ManagerGorazd Suhadolnik Kako so zminirali reševanje krize z embalažo in odpadki 1

Zaradi interesov industrije se je izjalovil poskus, da EU z novo uredbo ukroti nenasitno porabo plastične in papirnate embalaže.

FINANCE
Nepremičnine
Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več
PRO
Nepremičnine
GRADNJA IN BIVANJE
NepremičnineFinance PRO Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več (PRO)

Odgovor boste našli v tiskani tematski izdaji Gradnja in bivanje, ki si jo lahko na spletu preberete tudi v formatu PDF.

FINANCE
Manager
Subvencije, povsod subvencije: kateri ima od njih več – Počivalšek ali Jenull?
Manager
FRANKLOSKOP
ManagerPeter Frankl Subvencije, povsod subvencije: kateri ima od njih več – Počivalšek ali Jenull? 2

Vsak demonstrant na električnem kolesu lahko demonstrativno prekolesari vsaj dvakrat več kot tisti na navadnem.

FINANCE
Topjob
Ali lahko s subvencijo za mlade uveljavljate tudi davčno olajšavo
Topjob
TopjobLana Dakić Ali lahko s subvencijo za mlade uveljavljate tudi davčno olajšavo

Zbrali smo nekaj odgovorov zavoda za zaposlovanje na vprašanja delodajalcev pri subvencioniranem zaposlovanju mladih: kdo je lahko mentor in kakšni so pogoji, kako je z višjo subvencijo v primeru dodatnega pokojninskega zavarovanja.

FINANCE
Manager
Se umetna inteligenca lahko naučiti spoštovati pravo?
Manager
Antara Haldar
ManagerAntara Haldar Se umetna inteligenca lahko naučiti spoštovati pravo?

Ujeti pravo ravnotežje med spodbujanjem inovacij in zmanjšanjem morebitnih velikanskih tveganj, povezanih z novo tehnologijo, ni lahko.