Trendi

Gap končno tudi v Sloveniji

Jutri se v Ljubljani odprejo tri trgovine ameriške blagovne znamke Gap
02.09.2014 10:58
Čas branja: 2 min

Madonna-Gap-Commercial-Photoshoot-madonna-19555195-689-700.1409648127.jpg.o.600px.jpg
Madonna v Gapu

Se morda še spomnite, ko je konec lanskega leta ves svet kot del kampanje znamke Gap Make love obkrožila fotografija indijsko-ameriškega oblikovalca in igralca Arsalana Iftikhara, pripadnika sikhovske veroizpovedi, ter manekenke Waris Ahluwalia, ki so jo rasistični vandali v New Yorku spremenili v »Make bombs«? Vse oči so bile takrat uprte v podjetje in čakalo njegov protinapad.

Družba Gap pa je javno in miroljubno izjavila, da spoštujejo rasne in verske raznolikosti, da niso le njihovi zaposleni različnih narodnosti in barve kože, veroizpovedi in življenjskega sloga, temveč so takšni tudi njihovi kupci. Gap ima 3.100 svojih trgovin in 400 franšiznih v 50 državah sveta. Jutri se z modno revijo najnovejše kolekcije za jesen in zimo 2014/15 odprejo tudi prve tri franšizne trgovine v Ljubljani (dve v City Parku in ena v Emporiumu). Gap je lani ustvaril 16 milijard dolarjev prihodkov. V letu 2015 bo ta modna družba v Indiji odprla še 40 trgovin, na Kitajskem pa krepi spletno prodajo.

pozdrav-slo-2.1409648272.jpg.c.600px.jpg

Inovativnost, 'casual' petek in otroška moda s Stello McCartney

Prvotna ideja Gapa je bila poenostaviti nakup dobro prilegajočih se kavbojk, pove Don Fisher, ki je - ker je bil preveč razočaran nad kultnimi leviskami - leta 1969 skupaj z ženo Doris ustanovil podjetje v kalifornijskem San Franciscu. Prve Gap trgovine so prodajale kavbojke, plošče in kasete. Prodaja plošč in kaset se sicer ni obnesla, oblačila pa so bila hit in v enem letu je ta znamka dosegla za skoraj dva milijona dolarjev prihodkov. Podjetje se je začelo širiti v ZDA, kotiralo na borzi, pridobilo znamko Banana Republic, populariziralo slavne »športno-elegantne petke« (Casual Friday) in Američani so se v službo odpravljali v kaki hlačah in preprostih majicah s kratkimi rokavi.

V osemdesetih je Gap postal prepoznaven po inovativnosti in ustvarjalnosti, na novo je izumil športno-elegantno modo, jo posodobil in naredil bolj privlačno. Leta 1986 je podjetje dodalo znamko GapKids in štiri leta pozneje še BabyGap, ki sta s trpežnimi tkaninami, modernim slogom in modeli prepričali številne kupce. Ko pa so konec devetdesetih v Londonu odprli še svojo prvo trgovino, so vsi na Otoku začeli nositi puloverje s kapuco, kaki hlače, kavbojske jakne, blazerje, oxfordovke, črne hlače.

kids.1409648028.jpg.o.600px.jpg

V Gapu pravijo, da ta znamka predstavlja ameriški optimizem. Oblačila so preprosta in nosljiva, klasična in sodobna, narejena iz dobrih in naravnih materialov. Cenovno dostopna in primerna za vse velikosti in starosti, tudi za najmlajše, za katere je številne kolekcije oblikovala oblikovalka Stella McCartney.

Zvezdniki v Gapu

Pred leti se je ob odprtju večjega trgovsko-poslovnega centra v Ljubljani že govorilo, da na naš trg prihaja tudi Gap, a počakati je bilo treba do letos. Morda so bile krive težave, ki jih je imela znamka na srbskem trgu, kjer so trgovino odprli leta 2011, a jo čez dve leti že zaprli. Razlog naj bi bila premočna konkurenca trgovin švedskega H & M v Beogradu.

Podobna je zgodba španske znamke Mango pri nas. Gap je k nam kot franšizno trgovino pripeljalo podjetje Magistrat International, ki zastopa več kot 100 priznanih blagovnih znamk, med njimi tudi 'velikane' hitre mode, kot so Zara, Massimo Dutti, Bershka, Pull & Bear.

gap-Michael214cr2.1409647926.jpg.n.960px.jpg

Od srede bomo tudi pri nas lahko kupovali oblačila, ki so jih v oglasni kampanji »Individuals of Style« predstavljali Madonna, Sarah Jessica Parker in Lenny Kravitz, na platna Hollywooda pa so znamko ponesli Tom Cruise v klasični beli majici v filmu Tvegan posel, Winona Ryder je bila v filmu Kruta resničnost zaposlena v prodajalni Gap, futuristična različica prodajalne pa se je pojavila v filmu Posebno poročilo. Blagovno znamko nosijo manekenka Kate Moss, igralka Jessica Alba, kar nekaj kosov pa je za svojo ženo in hčerki kupil ameriški predsednik Barack Obama.

Jutri pa si v Financah preberite, kako podpredsednik Gap Franchisea Ismail Seyis vidi Slovenijo, kako se bodo razvijali v regiji, kaj morate imeti, da dobite njihovo franšizo in ali lahko pričakujemo še kakšne druge njihove franšize, kot je na primer Banana Republic v Sloveniji.

Anjelica-Huston.1409645263.jpg.s.960px.jpg
Anjelica Huston v Gapu

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Manager
Faze razvoja zagonskega podjetja: RAZVOJ
Manager
Žan Menart
ManagerŽan Menart Faze razvoja zagonskega podjetja: RAZVOJ

Dejstvo je, da se s prihodom zunanjega kapitala konča »romantična«, garažna faza startupa.

FINANCE
Manager
Drugačni obrazi startupov
Manager
Jure Mikuž
ManagerJure Mikuž Drugačni obrazi startupov

Vse pogosteje se omenjajo obrambne tehnologije kot panoga, kamor naj bi se začela stekati večja količina finančnih sredstev tudi v Evropi.

FINANCE
Manager
Pet držav, kjer bi odprl naslednje podjetje
Manager
Aljoša Domijan
ManagerAljoša Domijan Pet držav, kjer bi odprl naslednje podjetje

Zadnji dve leti dobim le še prijazne odgovore, da bodo kot nomadi namesto v Sloveniji raje začeli na Hrvaškem ali kje drugje.

FINANCE
Avto
Čehinja blesti, a ne more uiti senci nemške roke
Avto
AVTOPORTRET
AvtoMiloš Milač Čehinja blesti, a ne more uiti senci nemške roke

Kodiaq druge generacije je velik, zelo uporaben in tudi cenovno razumen velik SUV.

FINANCE
Manager
Na Mars in nazaj: znanost, denar in politika v ozadju Nasine misije MSR
Manager
Vesolje
ManagerWorldcrunch / TCE Na Mars in nazaj: znanost, denar in politika v ozadju Nasine misije MSR

Pri ameriški vesoljski agenciji pripravljajo misijo, v okviru katere bi na Zemljo pripeljali vzorce snovi s površja Marsa. A nekateri znanstveniki se sprašujejo, ali je to res pametna naložba.

FINANCE
Manager
Vse več proizvajalcev televizorjev stavi na mini LED za najboljšo sliko
Manager
Tehnologija
ManagerMatjaž Ropret Vse več proizvajalcev televizorjev stavi na mini LED za najboljšo sliko

Pogledali smo paradne modele iz Samsunga, Philipsa in Sonyja, ki je pred dnevi razkril svoje novosti na tem področju in precej presenetil.

FINANCE
Ali res lahko obnovite podatke v primeru kibernetskega incidenta?
OGLAS
Finance
Kibernetska varnost
Finance PR Ali res lahko obnovite podatke v primeru kibernetskega incidenta? (OGLAS)

Glede na visoko verjetnost kibernetskega napada morajo organizacije dnevno preverjati varnostne kopije podatkov za obnavljanje in jih pregledovati ali vsebujejo zlonamerne programske kode, kot so izsiljevalski virusi.