Trendi

Kako izgleda Emona v novi preobleki?

Modno druženje ob 2.000 obletnici rimske utrdbe Emona na ozemlju današnje Ljubljane bo danes zvečer v al.to razkrilo staro modno Emono v novih oblačilih.
Avtor
avtor
09.09.2014 12:05
Čas branja: 2 min

Emona, ki je zrasla na območju današnje Ljubljane pred približno 2.000 leti, je bila eno pomembnejših vojaških središč tedanjega Rimskega Imperija. Srce Emone je bila trdnjava, svoje vojaško poslanstvo je opravljala do drugega stoletja našega štetja.

Rimski imperij je doživljal vzpone in padce od svojega nastanka leta 27 pred našim štetjem in je v najslavnejših časih obsegal dobršni del Evrope, Bližnjega vzhoda ter dela Azije in severne Afrike. V času rimskega imperija je bila moda oziroma način oblačenja pomemben člen takratne družbene ureditve. Tako moški kot ženske so nosili tunike (poimenovane štola za ženske in chiton za moške) in samo svobodni državljani Rimskega imperija so lahko nosili tudi toge. Te so bile narejene iz volne in pozneje tudi lanu, šele po živahnem osvajanju drugih delov sveta sta v uporabo prišla tudi bombaž in svila. Poznali so tudi spodnje perilo in celo rokavice.

moda-charlie-design2-xxA.1410257200.JPG.o.600px.jpg
obleka: Charlie Design, verižica in prstan: Mladen Grubić Art Jewlery, foto: Matjaz Tančič, styling: Tomi Vugrinec,al.to, hairpieces and art:

Samo cesar in senatorji so lahko nosili oblačila v škrlatni barvi, ki so jo pridelovali iz skoljke - morskega voleka. Cesar Kaligula je bil znan tudi po tem, da se je v javnosti rad oblačil v ženska oblačila. Ženske so veliko pozornosti namenile urejanju pričesk. V modi je bilo barvanje las s kano, kozjo mastjo, žafranom in pepelom. V času osvajanja germanskih delov Evrope je postala v modna tudi lasulja, narejena iz svetlih las germanskih ujetnic. Ženske so uporabljale velike količine bižuterije in dragega nakita (moderne so bile predvsem zapestnice kačjih oblik in uhani z motivom grozdja) ter poznale tisoče načinov za ličenje.

Ličili in urejali so se tudi rimski vojaki, verjetno tudi v Emoni. Nadišavili so se z indijskimi parfumi ter si pred bitkami nanesli ličila na ustnice in nohte. Ponoči so radi spali z vlažilnimi maskami na obrazu. V celotnem Rimskem imperiju so poznali tako imenovane kemične čistilnice v katerih so oblačila, narejena iz volne, prali z urinom, že takrat so namreč poznali amonijak kot belilo. V mestu Rim so zgradili tudi prvi "nakupovalni center", ki je pod mogočno streho gostil kar 150 različnih trgovin.

moda-charlie-design1-xxA.1410257331.JPG.o.600px.jpg
obleka Charlie Design, zgornji del: ogrlica muslin Charlie Design, pasovi: Sofia Nogard, zapestnice: Mladen Grubić Oblačila iz obdobja rimskega imperija so bila vedno tudi kot navdih znanim imenom sodobnega modnega ustvarjanja. Bele tunike in zanimivi volumni so razpoznavni znak italijanske kraljice kašmirja Laure Biagiotti ter pokojnega modnega oblikovalca, arhitekta Gianfranca Ferreja. Rimske naborke najdemo vedno tudi v kreacijah modne hiše Lanvin ter v bogatih hollywoodskih kreacijah znamk, kot sta Elie Saab in Marchesa. Pravzaprav ne mine poletna sezona, ko ne bi bile trendovske preproste bele poletne obleke ali tunike, ki pristojijo mariskateri postavi in slogu.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

FINANCE
Avto
Čehinja blesti, a ne more uiti senci nemške roke
Avto
AVTOPORTRET
AvtoMiloš Milač Čehinja blesti, a ne more uiti senci nemške roke

Kodiaq druge generacije je velik, zelo uporaben in tudi cenovno razumen velik SUV.

FINANCE
Manager
Na Mars in nazaj: znanost, denar in politika v ozadju Nasine misije MSR
Manager
Vesolje
ManagerWorldcrunch / TCE Na Mars in nazaj: znanost, denar in politika v ozadju Nasine misije MSR

Pri ameriški vesoljski agenciji pripravljajo misijo, v okviru katere bi na Zemljo pripeljali vzorce snovi s površja Marsa. A nekateri znanstveniki se sprašujejo, ali je to res pametna naložba.

FINANCE
Manager
Vse več proizvajalcev televizorjev stavi na mini LED za najboljšo sliko
Manager
Tehnologija
ManagerMatjaž Ropret Vse več proizvajalcev televizorjev stavi na mini LED za najboljšo sliko

Pogledali smo paradne modele iz Samsunga, Philipsa in Sonyja, ki je pred dnevi razkril svoje novosti na tem področju in precej presenetil.

FINANCE
Manager
Pismo iz Sarajeva: O aprilu, Titu in Zdravku Čoliću
Manager
iz prestolnic
ManagerVildana Selimbegović Pismo iz Sarajeva: O aprilu, Titu in Zdravku Čoliću

Na začetku aprila smo se spominjali odpora v devetdesetih letih, obdobja, v katerem je umrlo 11.541 prebivalcev kotline.

FINANCE
Transport in logistika
Igra prestolov na potniškem centru
Transport in logistika
Infrastruktura
Transport in logistikaNataša Koražija Igra prestolov na potniškem centru

Jutri bodo na DRSI odpirali ponudbe na ponovljenem razpisu za glavni del železniške postaje v Ljubljani. Kakšna bo igra železniškega gradbinca?

FINANCE
Vlagatelj Maks
Nvidia za začetnike: zakaj je to najbolj vroča delnica na svetu
Vlagatelj Maks
VLAGATELJ MAKS
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks Nvidia za začetnike: zakaj je to najbolj vroča delnica na svetu

Veliko se govori o Nvidi, marsikdo pa se sprašuje, zakaj

FINANCE
Kaj se lahko naučimo od lanskih poplav?
PRO
Finance
Finance prPRO Kaj se lahko naučimo od lanskih poplav? (PRO)

Lanske katastrofalne poplave so bile posledica hudourniških voda. V pičlih 12 urah je padla četrtina povprečne letne količine padavin, kot je pade v Pomurju.