Trendi

Cvetje v jeseni v Križankah, japonski filmi v CD

Muzikal Cvetje v jeseni bo jutri premierno zaživel v Križankah, sodobni japonski filmi pa se bodo vrteli v Cankarjevem domu od 17. do 24. septembra.
Avtor
avtor
16.09.2014 11:32
Čas branja: 3 min

Cvetje-v-jeseni-FL-tiskovka-42.1410859896.jpg.o.600px.jpg
Maja Martina Merljak in Živahno poletno kulturno dogajanje v prestolnici se je prelevilo v pestro jesen, to sredo bo toliko dogodkov, da ne boste imeli niti enega razloga, da ostanete doma. V ljubljanskih Križankah bo na sporedu slovenski muzikal Cvetje v jeseni (Meto bosta zaigrali dve lepotici, igralka Maja Martina Merljak in pevka Nina Pušlar), v Kinodvoru bo glavni igralec Barry Ward prestavil nov Loachev film Jimmyjev dom, Cankarjev dom pa ponuja vpogled v sodobni japonski film, v kinematografih pa se bo dan pozneje slovenskemu celovečercu Vinka Möderndorferja Inferno pridružila še naša romantična komedija Pot v raj, celovečerni prvenec Blaža Završnika.

Meta in Janez v muzikalu

Sredi tedna bo še v okviru 62. Festivala Ljubljana na odru ljubljanskih Križank v petih zaporednih večerih (od 17. do 21. septembra) zaživela ena najbolj znanih ljubezenskih zgodb v slovenski književnosti in na filmu - Cvetje v jeseni. Toda tokrat v povsem drugačni preobleki, saj ustvarjalci obljubljajo izviren slovenski muzikal, v vlogi Mete pa bosta nastopili dve slovenski 'divi': igralka Maja Martina Merljak in pevka Nina Pušlar. Povest še najbolj poznamo po nepozabni filmski adaptaciji (1973) s Poldetom Bibičem in Mileno Zupančič v naslovnih vlogah, glasbo Urbana Kodra in v režiji Matjaža Klopčiča. Prav ljubezenska zgodba med Janezom in Meto, pa tudi med hlapcem Danijelom in deklo Lizo, polna strasti, zavisti, veselja in upanja, je prepričala ustvarjalce nove predstave, da se lotijo predelave v (westendovski) muzikal.

Zavedajo se, da je nemogoče preseči velike slovenske filmske igralce, odlično režijo in večno glasbeno podobo, zato so se projekta raje lotili s svežim pristopom. V muzikalu bo vsaj 20 pesmi, od tega več kot 15 novih avtorskih, nekatere pa bodo povzete po slovenskih narodnih običajih. Pod režijo se podpisuje Vojko Anzeljc, znan po tv serijah Odklop in TV Dober dan ter celovečernem filmu Zadnja večerja. Glasbo - ki bo odeta v pop barve - je napisal Matjaž Vlašič, akademsko izobraženi glasbenik, violinist, vokalist in avtor uspešnic za skupino Pop Design, Heleno Blagne, Nušo Derenda.

Za koreografijo je poskrbel Miha Krušič, plesni učitelj, koreograf, plesalec in plesni sodnik. V vlogi Janeza nastopa Matjaž Robavs, operni solist, pevski pedagog in član tria Eroika, oziroma Domen Križaj, baritonist, študent solopetja na Akademiji za glasbo v Ljubljani in medicine na Medicinski fakulteti v Ljubljani. V drugih vlogah bodo nastopili: Jure Ivanušič (Danijel), Alenka Kozolc Gregurić in Ana Grasselli (Liza), Marjan Bunič in Damijan Perne (Boštjan), Lucija Grm (Barbara) in drugi.

Poklon svobodomiselnim irskim aktivistom

Jimmyjev-dom.1410860062.jpg.c.960px.jpg
iz filma Jimmyjev dom

Če ste brez vstopnice za Cvetje v jeseni, ne izpustite premiere filma Jimmyjev dom v režiji Kena Loacha, ki ga bo v Kinodvoru predstavil glavni igralec, Irec Barry Ward. Aktivistična drama staroste britanskega političnega filma je iskren portret ideološke vojne na Irskem v tridesetih letih. Leta 1921 je politični aktivist Jimmy Gralton na irskem podeželju zgradil kulturni dom, kjer so se mladi učili, razpravljali, sanjali, plesali in se zabavali. Zbirališče je postajalo vse bolj priljubljeno, a njegov socialistični in svobodomiselni sloves ni bil všeč cerkvi in politikom, ki so Jimmyja prisilili, da ga je zaprl in zapustil državo. Deset let pozneje, na vrhuncu gospodarske krize, se Jimmy iz ZDA vrne v domačo vas, in ko vidi kulturni center, zapuščen in prazen, se odloči, da ga bo spet odprl, ne glede na vse.

Režiser Loach, katerega čustveno neposredni, aktualni in angažirani filmi so poželi številne lovorike najprestižnejših mednarodnih filmskih festivalov, se v svojem domnevno zadnjem projektu poklanja svobodomiselnemu duhu, ki ga je na Irskem tridesetih let utelešal Jimmy Gralton. Razkošna zgodovinska kostumska drama z odlično fotografijo nas spomni tudi na to, da v kriznih časih nikoli ne smemo pozabiti na smeh in dobro voljo.

Sedem sodobnih japonskih filmov

Prav tako v sredo se v Cankarjevem domu začne mini fesitval sodobnega japonskega filma, na katerem se bo predstavilo sedem japonskih filmov, kakršnih v programih evropskih filmskih festivalov praviloma ne najdemo. To je redka priložnost za spoznavanje dela japonske filmske kulture, ki ni prilagojena okusu zahodnjaških gledalcev. Sodobni japonski film je pri nas znan predvsem po Takešiju Kitanu, ki spretno prepleta žanrske obrazce in osebno liriko, spoznali smo tudi animirana filma Hayaoa Miyazakija Princesa Mononoke in Čudežno potovanje.

S-tirinajst.1410860129.jpg.s.600px.jpg
iz filma Štirinajst

Med najnovejšimi filmi, ki so prejeli mednarodno priznanje in tekmovali na večjih filmskih festivalih, smo videli Gosenico Kōjija Wakamatsuja, Kitanov Izgred, Hladno ribo Shiona Sona, in filme Takashija Miikeja, enega najproduktivnejših japonskih režiserjev, ki skoraj vsako leto posname en film in je leta 2012 kot prvi predstavil 3D film v tekmovalnem programu v Cannesu. V Cankarjevem domu se bo v sredo najprej predstavil film Modra pomlad o težavah sodobne mladine v režiji Toshiakija Toyode. Naslednji večer bo na sporedu družinska komična drama Smejoči se žabec (r. Hideyuki Hirayama), sledili bodo gangsterski Nova bitka/Zarota (r. Hajime Hashimoto), komična drama Mačka gre po svoje (r. Nami Iguchi), film Štirinajst o problematičnih dijakih in njihovi učiteljici (r. Hiromasa Hirosue), drama Ogorki (režija: Kichitaro Negishi), za konec pa Pacchigi! Ljubezen in mir, zgodba o severnokorejskem priseljencu na Japonskem, ki ga je režiral Kazuyuki Izutsu.

Ob nakupu ene vstopnice vam drugo za ogled istega filma podarijo, prav tako imajo mlajši od 25 in starejši od 65 let poseben popust.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Odlagališče odpadkov za NEK že zdaj presega 227 milijonov evrov
Finance
PREMAJHNA KONKURENCA IN VELIKI STROŠKI
Petra Sovdat Odlagališče odpadkov za NEK že zdaj presega 227 milijonov evrov

Do konca obratovalnega časa odlagališča je predviden strošek skoraj 300 milijonov evrov, pravi agencija za radioaktivne odpadke.

FINANCE
ESG
Neprecenljiva vloga dobaviteljev za uspešno rast Skaze v globalni industriji
ESG
Najboljši dobavitelji Skaze
ESGPartner ali podpornik projekta Neprecenljiva vloga dobaviteljev za uspešno rast Skaze v globalni industriji
FINANCE
TOP Gradbeništvo
Globalno bo letos prodaja gradbene opreme malenkost upadla
TOP Gradbeništvo
TOP GradbeništvoVasilij Krivec Globalno bo letos prodaja gradbene opreme malenkost upadla

Analitiki mirijo panogo, saj pravijo, da je upad posledica minulih rasti in da se prodaja vrača na normalne ravni.

FINANCE
Vlagatelj Maks
Maksov piknik vlagateljev: resna vlagateljska vprašanja ob sproščenem ozračju
FINANCE
Avto
Kakšna bo slovenska zgodba najbolj razkošne škode
Avto
AvtoMiloš Milač Kakšna bo slovenska zgodba najbolj razkošne škode

Kot kaže, bo spet uspešna, a na vse bolj skromni osnovi razreda klasičnih limuzin in karavanov, ki se umikajo športnim terencem.

FINANCE
Avto
Citroën razkriva sedemsedežni SUV C3 aircross
Avto
AvtoMiloš Milač Citroën razkriva sedemsedežni SUV C3 aircross

Novi C3 aircross je krepko zrasel, dolg je 4,39 metra in ponuja tri sedežne vrste. Poleg bencinskega bo na voljo tudi elektropogon.