Trendi

Goli za dobrodelne namene

Zakaj se še vedno krešejo mnenja o golih trebuhih nosečnic?
Avtor
avtor
30.09.2014 10:52
Čas branja: 2 min

Ameriško javnost so pred dnevi razdelile fotografije priljubljene ameriške pevke Alicie Keys, ki je odvrgla oblačila in pokazala že lepo zaobljen nosečniški trebuh. A razlog za fotografijo ni bilo ponosno razkazovanje oblin, ampak pritegniti pozornost oboževalcev s posebnim ciljem. Na njenem golem nosečniškem trebuhu je naslikan bel znak miru, ki poziva k humanitarni kampanji We are here. Ni bilo prvič, da je kakšna zvezdnica v času nosečnosti gola pozirala pred fotoaparatom, je pa zato prva svoje stanje izkoristila v dobrodelne namene.

alicia-keys-strips-for-we-are-here-movement-christal-rock.1412067119.jpg.o.600px.jpg
Znane gole nosečnice

Nekoč so nosečnice skrbno skrivale svoje trebuščke pred javnostjo, sovaščani, sosedi, celo pred družino. Danes mnoge prav rade pokažejo svoje nosečniške obline, ker želijo dokumentirati čudovite trenutke, ki se nikoli več ne bodo ponovili, in ni jih tako malo med njimi, ki pustijo (in želijo) ujeti njihovo povsem golo cvetoče telo v fotografski objektiv. Morda so jih spodbudile zvezdnice, ki so v času blagoslovljenega stanja gole krasile naslovnice revij. Med prvimi golimi zvezdniškimi nosečnicami je bila igralka Demi Moore, ki je leta 1991 presenetila javnost, ko se je v Evinem kostimu pojavila na naslovnici modne revije Vanity Fair. Komaj se je umiril vihar kritik, že so ji povsem brez sramu sledile še druge zvezde v pričakovanju in se fotografirale v podobnem položaju. Supermodel Cindy Crawford se je v sedmem mesecu prve nosečnosti fotografirala za revijo W features.

Morda najbolj čutna fotografija pa je nastala, ko se je 45-letna italijanska igralka Monica Bellucci leta 2010 v šestem mescu nosečnosti ovila v črn svilen šal za naslovnico modne revije Vanity Fair. Gole nosečnice niso več tabu, Victorijin angelček Alessandra Ambrosio in igralka Jessica Alba sta, navdušeni nad tem, da bosta (zopet) postali mami, kar sami javnosti kazali svoje golo telo v nosečnosti.

Golota za dober namen

rugby-goli.1412067498.jpg.o.600px.jpg
Rugby Klub Ljubljana

Znane osebnosti, tako ženske kot moške, ki jih nismo vajeni golih, najraje odvržejo oblačila, kadar gre za dober namen. Golota vedno pritegne pozornost, kar pomislite na številne oglase, pa če gre za spodnje perilo, kozmetiko, sončno kremo, pohištvo ali le navaden breskov sok. Raziskave kažejo, da se revije, ne glede na njihovo tematsko področje, veliko bolje prodajajo, če je na naslovnici golo moško ali žensko telo. Eva Mendes, Penelope Cruz, Elisabetta Canalis, Alicia Silverstone, Pamela Anderson, Dennis Rodman, Tommy Lee, Dave Navarro, Jamie Bamber so le nekatera imena, ki so se slekla za kampanjo mednarodne organizacije za zaščito živali PETA v boju proti ubijanju živali za krznene izdelke. V zadnjem desetletju se je kopica športnikov slekla, da bi zbrala denar za bolne otroke, med njimi tudi nekaj Slovencev.

dekleta-koledar3.1412067205.jpg.s.960px.jpg
rugby dekleta

Dekleta Rugby atletskega kluba Olimpija so odvrgla oblačila za koledar 2014 in denar od prodaje namenile Rdečim noskom. Decembra 2011 so se za golo fotografiranje za koledar z dobrodelno noto odločili ljubljanski igralci ameriškega nogometa Silverhawks in tudi igralci rugbyja. Potem ko so se fantje veslaške sekcije Univerze Warwickshire januarja letos goli slikali za dobrodelni koledar, so podobno naredile tudi njihove kolegice iz ženske sekcije veslačev. Dekleta so s prodajo dobrodelnega koledarja za leto 2014 zaslužile 4.300 evrov, celoten izkupiček pa namenile organizaciji za boj proti raku, Macmillan Cancer Support. Pevka Alicia Keys pa je gola in z belim znakom miru na nosečniškem trebuščku pozivala k ustvarjanju boljšega in mirnejšega sveta s humanitarno organizacijo We are here. Pevka je prepričana, da ljudje to, kar je vizualno, težko spregledajo in izkazalo se je, da ima še kako prav. Zbrala je milijon dolarjev in ga podarila organizaciji, ki se ukvarja z reševanjem različnih težav, od revščine, nadzora nad orožjem do pravic istospolnih.

dekleta-koledar4.1412067350.jpg.o.600px.jpg

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

FINANCE
Ali bo vlada znižala najvišje pokojnine?
Finance
POKOJNINSKA REFORMA
Tanja Smrekar Ali bo vlada znižala najvišje pokojnine? 1

Kje so nevarnosti, da bi bile pokojnine za tiste, ki plačujejo največ, lahko še bolj omejene oziroma nižje kot po zdajšnjem sistemu?

FINANCE
Okolje & energija
TEŠ bo čez praznike stal: ne zaradi nege, temveč zaradi izgube
Okolje & energija
ENERGETIKA
Okolje & energijaPetra Sovdat TEŠ bo čez praznike stal: ne zaradi nege, temveč zaradi izgube 1

Lastna proizvodna cena elektrike iz šoštanjske termoelektrarne je po neuradnih podatkih trenutno približno dvakratnik tržne.

FINANCE
Prepoved vs. omejitev. Katera taktika bo zmagala?
Finance
Špela Mikuš Prepoved vs. omejitev. Katera taktika bo zmagala? 2

Na koncu gre pri obeh taktikah omejevanja tehnoloških velikanov za svoj lastni interes, za interes "lokalnih" podjetij.

FINANCE
Vlagatelj Maks
Maksov piknik vlagateljev: resna vlagateljska vprašanja ob sproščenem ozračju
FINANCE
Transport in logistika
Bo Avtobusno postajo Ljubljana prevzel Nomago?
Transport in logistika
Potniški promet
Transport in logistikaNataša Koražija Bo Avtobusno postajo Ljubljana prevzel Nomago? 5

Nomago že upravlja 15 avtobusnih postaj v Sloveniji, med vsemi pa je poslovno najzanimivejša prav ljubljanska.

FINANCE
Avto
V Slovenijo zapeljal prihodnji "best seller" znamke Ford
Avto
AvtoJure Šujica V Slovenijo zapeljal prihodnji "best seller" znamke Ford 2

Ford tourneo courier naj bi pomenil nadomestilo za opuščene enoprostorce, kupce pa naj bi pritegnil z nekoliko bolj terenskim videzom, prostornostjo, predvsem pa ceno, ki se začne pri dobrih 24 tisoč evrih.

FINANCE
Predlog: v NS Triglava ostaja nekdanji član uprave Triglava in Petrola Igor Stebernak, na novo prihaja Rok Ponikvar
Finance
SKUPŠČINA
Tanja Smrekar Predlog: v NS Triglava ostaja nekdanji član uprave Triglava in Petrola Igor Stebernak, na novo prihaja Rok Ponikvar

Predlagana dividenda je 1,75 evra bruto na delnico