Trendi

Napad slovenskega dizajna

Pop-up dom, začasna prodajna razstava mladih slovenskih oblikovalcev, se je po Ljubljani, Benetkah, Milanu in Piranu leta 2012 in 2013 zdaj preselila na Dunaj, kjer do 5. oktobra poteka dunajski teden oblikovanja.
Avtor
avtor
01.10.2014 10:25
Čas branja: 1 min

V tako imenovani pop up dom se je na Dunaju spremenil Klub slovenskih študentk in študentov, ki že 80 let zastopa slovensko manjšino v Avstriji.

Pop-up-dom-Venice-foto-Studio-Fludd-2014-2-.1412151952.jpg.o.600px.jpg
Pop Up Dom v Benetkah, foto: Studio Fludd

Pop-up dom soustvarja več deset mladih slovenskih (industrijskih) oblikovalcev skupaj s slovenskimi obrtniki po vsej Sloveniji. Pop up dom so oblikovalski prostori, kjer potekajo kulturni dogodki, oblikovalci pa javnost seznanjajo o dodani vrednosti oblikovanja.

Glavni kustos letošnjega BIO50, bienala oblikovanja v Ljubljani, Jan Boelen iz Belgije, je bil, ko se je pogovarjal s skoraj 40 slovenskimi industrijskimi oblikovalci, najbolj navdušen prav nad 'poupdomovci', ki napadajo trg oblikovanja pri nas in v tujini. Prepričali so ga zato, ker »so vsi mlajši od 25 let, so inovativni, razmišljajo sodobno, upoštevajo oblikovalske trende - eksperiment, trajnost, drugačnost, uporabnost - in so pri pridobivanju sredstev za svoje projekte res iznajdljivi.« Njihov zagon pri crowdfoundingu, coworkingu in iskanju denarja za projekte prek kickstarterja je osupljiv, pravi, nikjer drugje v Evropi mladi namreč niso tako zagnani pri pridobivanju sredstev.«

Pop-up-dom-Venice-foto-Studio-Fludd-2014.1412152002.jpg.o.600px.jpg
Pop Up Dom v Benetkah, foto: Studio Fludd

Na Dunaju 240 izdelkov 40 oblikovalcev

V avstrijski prestolnici bo do 5. oktobra v oblikovalskem prostoru Pop Up Dom razstavljenih več kot 240 izdelkov za dom 40 avtorjev. Danes, na primer, bo v tem prostoru dan slovenske hrane in pijače, v soboto, 4. oktobra, bo v Pop Up Domu delavnica izdelovanja luči, dan pozneje pa še jutranji brunch v prostoru, ki je oblikovan kot stanovanje.

Pobudnik in izvajalec tega projekta je Zavod Rompom, ki z vrednotami, kot so sodelovanje, povezovanje in deljenje znanja, povezuje mlade slovenske oblikovalce, arhitekte, ilustratorje, fotografe, programerje in ekonomiste.

Na različnih lokacijah delo prevzamejo različne ekipe kolektiva, organizacijo dunajskega projekta so prevzele tri oblikovalke; Mina Arko, Nina Mršnik, Nuša Jelenc in arhitektka Maša Ogrin, s podporo širše ekipe avtorjev in z namenom, da bi predstavili mlado slovensko oblikovanje.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

FINANCE
Okolje & energija
TEŠ bo čez praznike stal: ne zaradi nege, temveč zaradi izgube
Okolje & energija
ENERGETIKA
Okolje & energijaPetra Sovdat TEŠ bo čez praznike stal: ne zaradi nege, temveč zaradi izgube

Lastna proizvodna cena elektrike iz šoštanjske termoelektrarne je po neuradnih podatkih trenutno približno dvakratnik tržne.

FINANCE
Prepoved vs. omejitev. Katera taktika bo zmagala?
Finance
Špela Mikuš Prepoved vs. omejitev. Katera taktika bo zmagala? 1

Na koncu gre pri obeh taktikah omejevanja tehnoloških velikanov za svoj lastni interes, za interes "lokalnih" podjetij.

FINANCE
Transport in logistika
Bo Avtobusno postajo Ljubljana prevzel Nomago?
Transport in logistika
Potniški promet
Transport in logistikaNataša Koražija Bo Avtobusno postajo Ljubljana prevzel Nomago? 1

Nomago že upravlja 15 avtobusnih postaj v Sloveniji, med vsemi pa je poslovno najzanimivejša prav ljubljanska.

FINANCE
Avto
V Slovenijo zapeljal prihodnji "best seller" znamke Ford
Avto
AvtoJure Šujica V Slovenijo zapeljal prihodnji "best seller" znamke Ford 1

Ford tourneo courier naj bi pomenil nadomestilo za opuščene enoprostorce, kupce pa naj bi pritegnil z nekoliko bolj terenskim videzom, prostornostjo, predvsem pa ceno, ki se začne pri dobrih 24 tisoč evrih.

FINANCE
Predlog: v NS Triglava ostaja nekdanji član uprave Triglava in Petrola Igor Stebernak, na novo prihaja Rok Ponikvar
Finance
SKUPŠČINA
Tanja Smrekar Predlog: v NS Triglava ostaja nekdanji član uprave Triglava in Petrola Igor Stebernak, na novo prihaja Rok Ponikvar

Predlagana dividenda je 1,75 evra bruto na delnico

FINANCE
Prevozi
Uspešno leto 2023 za avtobuse MAN
Prevozi
PrevoziMarko Čopi Uspešno leto 2023 za avtobuse MAN

Prihodnje leto bo že polovica mestnih avtobusov MAN električnih, leta 2030 pa že 90 odstotkov vseh avtobusov MAN v Evropi.

FINANCE
Ali res lahko obnovite podatke v primeru kibernetskega incidenta?
OGLAS
Finance
Kibernetska varnost
Finance PR Ali res lahko obnovite podatke v primeru kibernetskega incidenta? (OGLAS)

Glede na visoko verjetnost kibernetskega napada morajo organizacije dnevno preverjati varnostne kopije podatkov za obnavljanje in jih pregledovati ali vsebujejo zlonamerne programske kode, kot so izsiljevalski virusi.