Trendi

Na filme v Piran!

Obmorsko mesto je od včeraj s Festivalom evropskega in mediteranskega filma (FEMF) za pet dni slovenska filmska prestolnica.
Avtor
avtor
02.10.2014 10:38
Čas branja: 1 min

Peta izdaja festivala, ki bo trajala do nedelje, prinaša 14 filmov v tekmovalnem programu, ob najnovejših presežkih evropske kinematografije se bo zavrtelo še nekaj mediteranskih biserov z Bližnjega vzhoda po izboru programske vodje Jelke Stergel.

io-sono-li-2.1412239035.jpg.o.600px.jpg
Rade Šerbedžija v filmu Io sono li

Plima presežkov evropske kinematografije

Prihajajoči vikend bodo piranski pomol, Gledališče Tartini in novi Media dom Piran preplavili najboljši filmi, ki sta jih v zadnjem letu ponudili evropska in mediteranska kinematografija. Festival FEMF, ki je bil ustanovljen v spomin legendarnega filmarja Vilka Filača, pripravljajo pa ga Zavod FEMF, Občina Piran in Avditorij Portorož, sestavlja pet programskih sekcij.

V uradnem programu so zadnji vrhunci evropske kinematografije, pa tudi nekaj filmov z mediteranskega dela Bližnjega vzhoda. Novim delom uveljavljenih avtorskih imen, kot so Ken Loach, Alex van Warmerdam, Stijn Coninx, Alice Rohrwacher in Alexander Mitta, se bodo pridružili štirje prvenci evropskega programa Eye On Films: Samo v New Yorku, Bogomolka, Kavboji in Barbari. Letošnja država v Fokusu je Italija, ki se v svoji kinematografiji spet vrača k izpovedni moči velikih mojstrov iz obdobja produkcije Cinecita. Na sporedu bo tudi Neskončna lepota Paola Sorrentina, ki je prejela Evropsko filmsko nagrado za najboljši film ter zlati globus in oskarja za najboljši tujejezični film. Festival ponuja še dokumentarne filme z aktualno tematiko, program za otroke in mladino, strokovno srečanje in filmske delavnice.

borgman-Alex-van-Warmerdam.1412238978.jpg.o.600px.jpg
iz filma Borgman

Od Slovencev Marko Naberšnik

Lanski program festivala z 20 filmi je obiskalo skoraj tisoč gledalcev, in ker je letošnji proračun za dva tisoč evrov večji (festival je podprl tudi Slovenski filmski center in številka je zrasla na 20.000 evrov), bo tudi program bogatejši in pestrejši, pričakujejo pa seveda še več obiskovalcev kot lani.

Slovenske barve bo zastopal Marko Naberšnik s filmom Gozdovi so še vedno zeleni, ki obeležuje stoletnico začetka 1. svetovne vojne. Sicer pa bodo skoraj vse filmske projekcije obiskali filmski gosti, ki bodo na sobotnem strokovnem srečanju razpravljali o italijansko-slovenskem sodelovanju na področju avdiovizualne produkcije in distribucije.

V nedeljo se bo festival sklenil s poetičnim italijanskim filmom Ime mi je Li, v katerem v glavni vlogi prepriča ena največjih filmskih legend z Balkana Rade Šerbedžija, častni gost festivala. Žirija v sestavi Aleksandra Balmazović, Simon Tanšek in Pavo Marinković pa bo podelila nagrade za najboljši film tekmovalnega programa, najboljšega režiserja in nagrado Vilko Filač za najboljšega direktorja fotografije. Podelili bodo tudi nagrado za življenjski prispevek v kinematografiji in nagrado festivala za prvenec.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

FINANCE
Avto
Na elektriko tudi najbolj robusten mercedes-benz in s ceno, primerljivo z dizlom
Avto
AvtoJure Šujica Na elektriko tudi najbolj robusten mercedes-benz in s ceno, primerljivo z dizlom 2

Vozilu primeren bo tudi baterijski sklop z zmogljivostjo 116 kilovatnih ur.

FINANCE
Slovenija na napačni poti
Finance
RAZVOJ
Simona Toplak Slovenija na napačni poti 4

Je Umarjevo poročilo o razvoju Slovenije 2024 dovolj glasen alarm za politiko, pa tudi za gospodarstvo?

FINANCE
Banke v prvih dveh mesecih 84,5 milijona evrov več čistega dobička kot lani
Finance
POSLOVANJE BANK
Petra Sovdat Banke v prvih dveh mesecih 84,5 milijona evrov več čistega dobička kot lani

Letos še bolj dobičkonosne kot lani; masa posojil podjetij je spet upadla, depoziti spet zrasli

FINANCE
IKT
Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTFinance PRO Ste izpeljali odličen B2B e-commerce projekt? Prav vas iščemo!

Z izborom želimo ozaveščati o pomenu in koristih digitalizacije medpodjetniškega poslovanja ter predstaviti slovenske dobre prakse spletnega poslovanja na področju B2B

FINANCE
Manager
Balon v vzvratnem ogledalu
Manager
ManagerBoštjan Usenik Balon v vzvratnem ogledalu

Se Elon Musk morda s svojo retoriko zgolj podi za polnejšim balonom UI, po tem ko je vse bolj izpraznjen balon električnih vozil pustil za seboj v vzvratnem ogledalu?

FINANCE
Topjob
Primerjava OECD za leto 2023: Golob stisnil davčni primež
Topjob
OBDAVČITEV DELA
TopjobLana Dakić Primerjava OECD za leto 2023: Golob stisnil davčni primež 3

Davčni primež je bil lani v državah OECD 34,8-odstoten, v Sloveniji pa 43,3-odstoten, kar je še vedno zelo visoko. Prav tako smo tik pod vrhom po prispevkih zaposlenih. Kako se primerjamo s tujino?

FINANCE
Kakšne so brezžične tehnologije v industrijskem okolju in kako se zaščititi pred napadi
PRO
Finance
Redakcija Tovarna leta Kakšne so brezžične tehnologije v industrijskem okolju in kako se zaščititi pred napadi (PRO)

Na konferenci Pametna industrija bomo med drugim izvedeli, kakšne brezžične tehnologije v industrijskem okolju ima Cisco Systems in kako Smart Com povečuje odpornost organizacij pred kibernetskimi tveganji

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.