Trendi

Posebnosti skandinavskega dizajna

Brezčasna preprostost, minimalistične linije, kakovost in funkcionalnost ter tisti »je ne sais que«, ki ga ne premorejo niti Francozi, je kombinacija, ki uvršča dansko oblikovanje v svetovni vrh.
22 min
Prevoznika Emirates in Flydubai po poplavah vzpostavljata normalne povezave
1 ura
Cene v hrvaškem turizmu bodo za pet do deset odstotkov višje kot lani
2 uri
Za sofinanciranje raziskav v podporo kmetijski politiki pet milijonov evrov
4 ure
TOP ČLANKI - Kaj danes berete
5 ur
Predlogi za dividende, v zelenem pa le delnica Krke
5 ur
Koliko odpravnine sta lani prejela predsednika uprave Petrola in Luke Koper
6 ur
V prvih dveh mesecih za tri odstotke več prihodkov od tujih turistov kot v enakem obdobju lani
7 ur
Kitajski Chery bo avtomobile izdeloval na pogorišču Nissanove tovarne v Barceloni
8 ur
Dnevnik: za Fotono bi lahko iztržili milijardo evrov
9 ur
Kako sem ugotovila, da mi ne dela daljinsko odčitavanje elektrike 3
20 ur
Najbolj brani članki danes
20 ur
Vlada za direktorico statističnega urada imenovala Apolonijo Oblak Flander 1
21 ur
Tesla zaradi varnostnih razlogov odpoklicala model poltovornjaka
23 ur
Hrvaško ustavno sodišče: Milanović ne more biti več ne mandatar ne premier. Trije sodniki menijo, da je taka "grožnja" protiustavna 8
23 ur
Bruselj: platforme Pornhub, Stripchat in Xvideos bodo morale izpolnjevati najstrožje obveznosti EU 5
23 ur
V Petrolu bodo predlagali 1,8 evra dividende bruto, več kot lani 1
23 ur
Petrolovi delničarji o dividendi 23. maja
24 ur
Ko se upokoji vodja gradnje
1 dan
Podjetja imajo le še do ponedeljka čas za predložitev dokazil o škodi v lanskih poplavah
1 dan
DZU vidijo priložnost v krepitvi digitalnih prodajnih kanalov
21.10.2014 13:30
Čas branja: 2 min

København je raj za odkrivanje oblikovalskih dosežkov, starih in novih. Sprehod po mestu lahko začnemo na ulici Bredgade v bližini pisanih hišk četrti Nyhavn. Ulica je polna prodajaln z notranjo opremo, od starinskega pohištva do znamk mladih danskih oblikovalcev.

cph-danska-xx.jpg.o.600px.jpg
København

Splača se obiskati galerijo Drud & Køppe, kjer so razstavljena edinstvena oblikovalska dela, in galerijo Jørgena Dalgaarda z danskim porcelanom, steklom in okrasnimi predmeti iz kamna. Ne kaže prezreti niti danskega muzeja oblikovanja (Designmuseum Danmark) z izbrano zbirko mednarodnega industrijskega oblikovanja, uporabne in dekorativne umetnosti, kjer so predstavljene glavne razvojne smernice v zgodovini danskega oblikovanja. Na ogled so dela znanih danskih oblikovalcev, kot so Arne Jacobsen (stol The Egg), Jacob Jensen in Kaare Klint. Muzej se ponaša z največjo knjižnico s področja oblikovanja v Skandinaviji in s celotno zbirko podatkov o danskem pohištvu od leta 1900 do 2000. In v njem je še nekaj, kar je pomembno za slovensko oblikovanje: v stalni zbirki je tudi stol Rex pokojnega industrijskega oblikovalca Nika Kralja.

designer-zoo-xx.1412769344.jpg.o.600px.jpg
Designer Zoo

Lokalni ustvarjalci

Vzporedno z osrednjo nakupovalno ulico Strøget se vijeta ulici Læderstræde in Kompagnistræde, kjer se skriva veliko trgovinic bolj ali manj znanih danskih oblikovalcev. Ena izmed njih je Wauw dansko-nizozemske dvojice Sussi Krull in Maranke de Vos, ki sta svojo pot začeli leta 2006 po končanem študiju na danski kraljevi akademiji oblikovanja. V svojem studiu, nekakšnem domišljijskem laboratoriju, načrtujeta in izdelujeta namizni pribor, gospodinjske pripomočke, vaze in druge okrasne predmete. Osredotočeni sta na trajnostno proizvodnjo, visokokakovostne materiale, glazure oblikujeta za vsako linijo izdelkov posebej in vsak izdelek je unikat. Posebni sta njuni seriji vaz iz recikliranih materialov in vaz Crystal z unikatno kristalno glazuro, vse pa so izdelane ročno.

normann-cph-decor-xx.1412769348.jpg.o.600px.jpg
Normann Copenhagen

Tudi Malene Helbak se je posvetila izdelavi kuhinjskih pripomočkov, ličnih vaz in škatel. Znamka Helbak združuje preprostost skandinavskega oblikovanja in močne barve, ponuja pa izdelke za vsakdanjo rabo in stavi na njihovo večfunkcionalnost. Zaradi preprostosti je lahko denimo skodelica za kavo tudi vaza ali pa lonček za svinčnike. Izdelki so iz bele keramike, prepoznavni pa so po barviti ročni poslikavi. Vzorci so preprosti: pike, trikotniki in rastlinski motivi.

designer-zoo1-xx.1412769343.jpg.o.600px.jpg
V trgovini Designer Zoo

Preprostost v oblikovanju

Ob izdelkih Helbakove pogosto najdemo še nakit oblikovalke Mette Scherning, znamki sta namreč združili moči. Pisan nakit Scherning je izdelan iz zlata, srebra, emajla in porcelana ter preprostih oblik. Uspeh znamke se skriva v ravnotežju med preprostostjo, robustnostjo in ženskim oblikovalskim pristopom. Helbakovo in Scherningovo najbolj družijo smisel za barve, ljubkost preprostosti in dejstvo, da je njune kose kljub prepoznavnosti še vedno mogoče različno kombinirati.

wauw2-xx.1412769347.jpg.o.600px.jpg
Wauw sta dansko-nizozemski dvojec Sussi Krull in Maranke de Vos.

V vzhodnem delu mesta, na Østerbrogade, se skriva še znamka Normann Copenhagen. Njen namen je spremeniti konvencionalno razmišljanje in z oblikovalskimi pristopi vsakdanje predmete spremeniti v nekaj posebnega in nevsakdanjega. V 15 letih ustvarjanja sta ustanovitelja Poul Madsen in Jan Andersen prejela že skoraj vse oblikovalske nagrade, ki se jih da prejeti. Najprepoznavnejša med njunimi izdelki in še vedno izjemno priljubljena je luč Norm 69, ki jo je leta 2002 oblikoval Simon Karkow.

wauw1-xx.1412769342.jpg.o.600px.jpg
Wauw

Za to jesen Normann Copenhagen predstavlja 16 novih modelov. Med njimi so luči, posode, blazine, škatle, vaze. Kolekcijo so navdihnili trenutki, kot je kava s prijatelji, počitek na domačem kavču ali preprosta lepota lastnega doma. Materiali so naravni in organski, oblike geometrijske. Oblikovanje je sodobno, barve živahne.

wauw3-xx.1412769346.jpg.o.600px.jpg
Wauw

Umetniški živalski vrt

Na zahodnem delu mesta, na hipsterski Vesterbrogade, pa se bohoti Designer Zoo. To je živahna dvonadstropna galerija s sedmimi aktivnimi delavnicami. Pod eno streho združuje dansko oblikovanje in obrt. Na tisoč kvadratnih metrih ponuja pestro izbiro oblikovalskih, obrtniških in umetniških izdelkov domačih in gostujočih ustvarjalcev. V »živalskem vrtu« najdemo izdelke Janni Krogh, Anne Jørgensen, Finnsdottir, Inge Vincents, Marco Friis, Anne Black in drugih. Ustvarjalnost in vitalnost sodobnega danskega oblikovanja odsevata v njihovem nakitu, posodah, vazah, stolih in blazinah.

Fotografije: Manja Kovačič in arhiv proizvajalcev

Članek je bil objavljen v zadnji številki revije TRENDI

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Vlagatelj Maks
Predlogi za dividende, v zelenem pa le delnica Krke
Vlagatelj Maks
VLAGATELJ MAKS
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks Predlogi za dividende, v zelenem pa le delnica Krke
FINANCE
Kako sem ugotovila, da mi ne dela daljinsko odčitavanje elektrike
Finance
ELEKTRIKA
Tanja Smrekar Kako sem ugotovila, da mi ne dela daljinsko odčitavanje elektrike 3

Kaos pred novim načinom obračunavanja elektrike: medtem ko na agenciji za energijo ne vidijo težav pri zaračunavanju elektrike po novem, elektrodistribucija opozarja, da je pri odčitavanju vse več motenj, ki jih ne morejo odpravljati sproti.

FINANCE
TOP Gradbeništvo
Ko se upokoji vodja gradnje
TOP Gradbeništvo
Maša Arko, Maja Koršič Potočnik
TOP GradbeništvoMaša Arko Ko se upokoji vodja gradnje

Kako naprej, ko velik gradbeni projekt trči ob javnonaročniški formalizem zaradi upokojitve odgovorne osebe, na trgu pa ni alternative?

FINANCE
Podkast Finance: Koliko več bomo plačevali za elektriko
Finance
Nova storitev Financ
Redakcija Financ Podkast Finance: Koliko več bomo plačevali za elektriko 7

Kot bi nas vrgli v vodo, zdaj pa se naučite plavati, uvedbo novega sistema obračunavanja omrežnin opisujejo predstavniki podjetij, s katerimi smo govorili v podkastu.

FINANCE
Kako ravnati ob kibernetskih incidentih? Razlagamo v šestih korakih
FINANCE
Odlagališče odpadkov za NEK že zdaj presega 227 milijonov evrov
Finance
PREMAJHNA KONKURENCA IN VELIKI STROŠKI
Petra Sovdat Odlagališče odpadkov za NEK že zdaj presega 227 milijonov evrov 3

Do konca obratovalnega časa odlagališča je predviden strošek skoraj 300 milijonov evrov, pravi agencija za radioaktivne odpadke.

FINANCE
Nova revija Finance: panoge prihodnosti
PRO
Finance
NOVA REVIJA FINANCE
Finance PRO Nova revija Finance: panoge prihodnosti (PRO)

Vabljeni v zakulisje šestih prepletenih panog prihodnosti