Trendi

Igralka in modna ikona na vojaški operaciji

Cate Blanchett: Če veš, da ti bo spodletelo, naj ti spodleti veličastno!
Avtor
avtor
22.10.2014 09:00
Čas branja: 3 min

Cate Blanchett je ena redkih zvezd, ki kraljuje tako na platnu, gledališkem odru kot na rdeči preprogi. Vsestranska avstralska igralka, znana po kameleonskih preobrazbah osebnosti v svojih vlogah, je tudi mama trem fantom in (finančno) uspešna umetniška direktorica sydneyjskega gledališča.

V 15-letni karieri ni zbrala le veliko igralskih nagrad (dva oskarja, zlati globus, nagrada BAFTA), na znamenitih rdečih preprogah je nosila več kosov, ki so se zapisali v zgodovino mode.

Blanchett-Cate-04-xx.1412772274.jpg.o.600px.jpg
Cate Blanchett v Armanijevi kreaciji na podelitvi letošnjih oskarjev...

Statistka v Egiptu postane kraljica Elizabeta

Cate Blanchett se je kot Catherine Elise Blanchett rodila 14. maja 1969 v avstralskem Melbournu, mami Avstralki in očetu Teksačanu. Študentka umetnostne zgodovine je v igralske vode zaplula po naključju, ko je bila na počitnicah v Egiptu in so jo izbrali za statistko v filmu o boksu. Izkušnja ji je obrnila svet na glavo, takoj je zamenjala študij in leta 1992 diplomirala na Nacionalnem inštitutu za dramske umetnosti v Sydneyju.

Njen talent so opazili že v času študija, širše občinstvo pa je prepričala, ko je zaigrala ob Ralphu Fiennesu v filmu Oscar in Lucinda, vse pa očarala leto pozneje z glavno vlogo deviške kraljice Elizabete (Elisabeth, 1998). Vloga ji je prinesla zlati globus za najboljšo žensko vlogo in nominacijo za oskarja za najboljšo glavno žensko vlogo, njena nepozabna upodobitev rdečelase angleške kraljice pa si je zaslužila še nadaljevanje v filmu Elizabeta: Zlata doba (2007). Blanchettova je prepričala še kot Meredith v Nadarjenem gospodu Ripleyju, kot uglajena princesa Galadriel v Gospodarju prstanov, drzna irska novinarka Veronica Guerin, kot legendarna Katharine Hepburn v Letalcu (za stransko vlogo je prejela prvega oskarja). V Zapiskih o škandalu je upodobila učiteljico, ki se zaplete z učencem in priletno sosedo, bila je žena Brada Pitta v Babilonu, leta 2007 se je prelevila v Boba Dylana (nova nominacija za oskarja), s Pittom spet zaigrala v časovnem stroju Nenavaden primer Benjamina Buttona, kot Marion osvojila srce Robina Hooda in nazadnje briljirala kot nevrotična Jasmine v filmu Otožna Jasmine Woodyja Allena, ki ji je letos prinesel še oskarja za glavno žensko vlogo.

Blanchett-Cate-03-xx.1412772271.jpg.o.600px.jpg
... v filmu Elizabeta: Zlata doba

Teksaška Avstralka v Brightonu, mama in vodja gledališča

A Blanchettova ni le priznana igralka, ki se lahko pohvali s številnimi nagradami in nominacijami, je tudi mama treh sinov, ki jih ima s scenaristom, piscem in režiserjem Andrewem Uptonom. V intervjujih rada poudari, da ji veliko pomenijo, da se ne boji ovir v življenju. »Udarci usode so del življenja. Dokler nisi vsega izgubil, ne veš, kaj imaš,« meni oskarjevka in pristavi, da »če veš, da ti bo spodletelo, naj ti spodleti veličastno«. Družina je bila tudi razlog, da sta se leta 2008 z možem iz britanskega Brightona preselila v Sydney, kjer sta kot tandem postala umetniška direktorja gledališča Sydney Theatre Company (od lani ga vodi Upton sam). Podjetje je postalo neverjetno uspešno, na leto naj bi bil njegov prihodek okoli 30 milijonov avstralskih dolarjev ali 21 milijonov evrov.

Blanchettova uspešno usklajuje gledališko in filmsko kariero z družinskim življenjem, a priznava, da je včasih kot vojaška operacija. Urnik skrbno načrtuje, tako se je denimo za Otožno Jasmine odločila le zaradi vrzeli med gledališkimi produkcijami Striček Vanja Antona Čehova in Služkinje Jeana Geneta. Pogosto poudari, da so bila zadnja leta najlepša, najbolj ustvarjalno bogata in izpopolnjujoča, saj je na odru dva- ali trikrat na leto, s predstavami potuje po svetu in sodeluje pri produkciji drugih odrskih uprizoritev. Vmes posname še kakšen film in po naključju dobi oskarja.

Blanchett-Cate-02-xx.1412772272.jpg.o.600px.jpg
... kot Elizabeta I.

Kraljica rdeče preproge

Čeprav je Avstralka zdaj sredi svojih štiridesetih, v letih, ko se večina igralk pošteno trudi dobiti novo vlogo, je na vrhuncu svoje kariere in zdi se, kot da je vsako leto lepša. Morda zaradi porcelanaste polti, vitke postave, magnetnih svetlih oči ali sloga, s katerim vedno in povsod žari.

Na svoji prvi podelitvi oskarjev (za film Elizabeta) je zbudila pozornost z vezeno obleko Johna Galliana (takrat za Dior), šest let pozneje je navdušila z elegantno rumeno večerno obleko Valentino (Letalec, 2005) in pred tremi leti dokazala, da se ne boji biti opazna. Na podelitev je prišla v bledo rožnati obleki z rumenimi detajli znamke Givenchy. Letošnjega oskarja je prevzela v večerni toaleti Giorgia Armanija z bleščicami in kristali Swarovski, v kateri je bila kot diva iz zlate dobe Hollywooda.

Blanchettova, znana kot zgovorna in brez dlake na jeziku, je tudi, ko gre za rdečo preprogo, drzna in odločna, a zna ohraniti eleganco. Namesto nevpadljive črne obleke raje eksperimentira s kosi modnih znamk Balenciaga, Alexander McQueen, Dior, Christopher Kane, Armani in Givenchy. Modna posebnica, ki ne sledi slepo modnim smernicam, je muza Giorgia Armanija, ki ji je za nastop v oglasni kampanji dišave Sí v žep stisnil kar deset milijonov dolarjev.

Zadnja leta za njen slog skrbi Elizabeth Stewart, ki jo je revija The Hollywood Reporter postavila na prvo mesto najvplivnejših stilistov.

Blanchett-Cate-xx.1412772273.jpg.o.600px.jpg
V filmu Otožna Jasmine, s katerim si je prislužila oskarja 2014 za najboljšo žensko vlogo.

Članek je bil objavljen v zadnji številki revije TRENDI

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Prevozi
Uspešno leto 2023 za avtobuse MAN
Prevozi
PrevoziMarko Čopi Uspešno leto 2023 za avtobuse MAN

Prihodnje leto bo že polovica mestnih avtobusov MAN električnih, leta 2030 pa že 90 odstotkov vseh avtobusov MAN v Evropi.

FINANCE
TOP Gradbeništvo
Kje bo v poletni sezoni največ gradbenih inšpektorjev
TOP Gradbeništvo
INŠPEKCIJE
TOP GradbeništvoTanja Smrekar Kje bo v poletni sezoni največ gradbenih inšpektorjev

Preverjali bodo vgrajene gradbene materiale, z delovno inšpekcijo pa bodo opravili akcijo na večjih gradbiščih.

FINANCE
Novice
Tukaj so odgovori, kako postati poslovno učinkovita kmetija
FINANCE
Sijajno leto za Bitenca in druge zasebnike v zdravstvu
Finance
POSLOVNI REZULTATI
Andreja Rednak Sijajno leto za Bitenca in druge zasebnike v zdravstvu 2

Kirurgija Bitenc je lani prihodke povečala za tretjino, na 10 milijonov evrov, dobiček pa za 41 odstotkov. Kako pa drugi?

FINANCE
Manager
David Pivk, tržnik: O napetosti med blagovno znamko in pospeševanjem prodaje
Manager
Intervju
ManagerGorazd Suhadolnik David Pivk, tržnik: O napetosti med blagovno znamko in pospeševanjem prodaje

Kako poskrbeti, da bo trženje ustvarjalo vrednost in rast podjetja? David Pivk, tržnik z dolgoletnimi izkušnjami v globalnih podjetjih, ima odgovore.

Vinski turizem
Santomas – idilično posestvo za ljubitelje vina in narave
O vinu
Vinski turizemRedakcija O vinu Santomas – idilično posestvo za ljubitelje vina in narave

Zaradi lokacije in okolja, ki obdaja posestvo, je Santomas pravšnji postanek za vsakega vinoljuba ali običajnega ljubitelja narave. Po novem so na voljo tudi štirje apartmaji, v katerih lahko gostje prespijo. Drznejši pa se lahko tam tudi poročijo.