Trendi

Korzika, prelepa za boleče politične debate

V tej zgodbi ni mogoče imeti glavne vloge, to so že davno pridobili Korzika in Korzičani, ki trdijo, da ni različic ljubezni, le ljubezen, in zanjo se je treba bojevati, pa čeprav boj traja vse življenje.
12 min
Prevoznika Emirates in Flydubai po poplavah vzpostavljata normalne povezave
1 ura
Cene v hrvaškem turizmu bodo za pet do deset odstotkov višje kot lani
2 uri
Za sofinanciranje raziskav v podporo kmetijski politiki pet milijonov evrov
3 ure
TOP ČLANKI - Kaj danes berete
5 ur
Predlogi za dividende, v zelenem pa le delnica Krke
5 ur
Koliko odpravnine sta lani prejela predsednika uprave Petrola in Luke Koper
6 ur
V prvih dveh mesecih za tri odstotke več prihodkov od tujih turistov kot v enakem obdobju lani
7 ur
Kitajski Chery bo avtomobile izdeloval na pogorišču Nissanove tovarne v Barceloni
8 ur
Dnevnik: za Fotono bi lahko iztržili milijardo evrov
8 ur
Kako sem ugotovila, da mi ne dela daljinsko odčitavanje elektrike 3
19 ur
Najbolj brani članki danes
20 ur
Vlada za direktorico statističnega urada imenovala Apolonijo Oblak Flander 1
21 ur
Tesla zaradi varnostnih razlogov odpoklicala model poltovornjaka
22 ur
Hrvaško ustavno sodišče: Milanović ne more biti več ne mandatar ne premier. Trije sodniki menijo, da je taka "grožnja" protiustavna 8
23 ur
Bruselj: platforme Pornhub, Stripchat in Xvideos bodo morale izpolnjevati najstrožje obveznosti EU 5
23 ur
V Petrolu bodo predlagali 1,8 evra dividende bruto, več kot lani 1
23 ur
Petrolovi delničarji o dividendi 23. maja
23 ur
Ko se upokoji vodja gradnje
1 dan
Podjetja imajo le še do ponedeljka čas za predložitev dokazil o škodi v lanskih poplavah
1 dan
DZU vidijo priložnost v krepitvi digitalnih prodajnih kanalov
23.10.2014 09:05
Dopolnjeno: 23.10.2014 09:05
Čas branja: 4 min

Njihova ponos in drža sta postala pregovorna in kljub nenehnim prizadevanjem so vsi poskusi, da bi četrti največji otok v Sredozemskem morju zahodno od Apeninskega polotoka postal neodvisen od Francije, padli v vodo; približek tega se je zgodil leta 1991, ko je Korzika postala avtonomna regija s parlamentom in vlado. A namen mojega obiska ni bil rešiti njihovo notranjepolitično zmedo, poglabljati se v nekoč aktualno krvno maščevanje - vendetto -, se spuščati v politične debate, temveč poiskati topel objem sonca, ki drugje že izgublja moč.

korzika7-xx.1412772916.jpg.o.600px.jpg
Za večino galebov ni pomembno letenje, ampak hrana. Za Galeba ni bila pomembna hrana, ampak letenje. Bolj kot karkoli drugega je ljubil letenje, neodvisnost, tako kot jo ljubijo Korzičani.

Ko človek doma pogleda nazaj, je hvaležen za vsak korziški dar in to, da nikoli ni bilo, kot je v navadi denimo v deželah tretjega sveta, treba zamižati, pokriti ušesa ali zatisniti nosu. Vonj po sivki in z makijo posejana pokrajina, ki se je tako kot Alpe izoblikovala v terciarju, v svojih nedrjih dobro skriva dolga leta stisk in trpljenja, na katere je zares preprosto pozabiti na tlakovanih ozkih ulicah, ob slikovitih previsih z mesti nad njimi in posedanju ob kavah, ki na mizo simpatično priromajo potem, ko natakar dve uri pred poldnevom v miru prežveči figatellu, s figami obogateno svinjsko klobaso iz jeter. In kaj pove v opravičilo? Kdo bi vedel, a na obrazu je čutiti vsak zlog!

Korzika leži v Tirenskem morju in le 14 kilometrov jo loči od italijanske Sardinije, za katero je še pred kratkim zaostajala po nočnem življenju in bučnih zabavah na plaži, a tudi to se spreminja, saj jo zadnjih nekaj let preplavljajo diskoteke, ki se vrstijo v bližini najlepših ali celo sredi z značilnim sredozemskim vonjem prepojenih poljan. A množičnega turizma in hotelskih verig tu ni, je pa na cesti srečati številne gornike, ki iščejo dušni mir v hriboviti, divji in neukročeni naravi, z malo domišljije so pogosto krivi za bitja, prežeča iz skalnih pobočij.

korzika3-xx.1412772913.jpg.o.600px.jpg
Brez mesa divjega prašiča, še posebej, če je prekajeno (charcuterie), na Korziki ne bo šlo. Niti brez vina, za katerega pravijo, da je tako priljubljeno kot kostanjev med.

Usodni Ajaccio

Slovenci radi poudarjamo, kako lep je pri nas spoj gorovja in morja, a Korzika ima v primerjavi s Slovenijo na pol manjšem ozemlju tega zares v izobilju, še več, pohvali se lahko s sanjskimi plažami, zato ni čudno, če trdimo, da je gorati francoski otok z 20 dvatisočaki upravičeno en sam velik regijski park z 200 kilometrov dolgo, najosupljivejšo evropsko pešpotjo. In čeprav nam je Korzika ostala v tragičnem spominu zaradi letalske nesreče douglasa DC-9, v kateri je 1. decembra 1981 umrlo vseh 173 slovenskih turistov in sedem članov posadke Inex-Adrie Avioprometa, se zdi, da ji odpuščamo. Drži, niti danes ni lahko pozabiti na sence v kotičkih gore San Pietro, ki je bila usodna za polet številka 1308. Leta 2008 so z gore odstranili okoli 27 ton letalskih ostankov, na mestu, kjer je prvo krilo zadelo v tla, pa postavili spominsko ploščo.

Nisem garal vse svoje življenje, da bi ostal tam, kjer je pač primerno, si je na poti iz Ajaccia, kraja, kamor so bili pravzaprav namenjeni slovenski potniki, verjetno mrmral najslavnejši sin Korzike Napoleon Bonaparte, ki se je tu rodil leta 1769, rojstna hiša pa je vse od njegovega kronanja največja mestna znamenitost, prav tako spomenik, ki je menda postavljen na kraju, kjer se je mali Bonaparte igral vojščaka.

korzika2-xx.1412772909.jpg.o.600px.jpg
Bonifacio je mesto, ki se ga je zaradi nenavadne strme apnenčaste obale in ozkega morskega kanala oprijelo ime Korziški Gibraltar.

Testa Maura, divje svinje in kostanj na vsakem koraku

Če bi se človek lahko še bolj sprostil v starodavnem mestecu Corte, univerzitetnem središču Korzike, bi bil verjetno mrtev, tako prijetno je, da brez slabe vesti odloži delo in v miru s krizo srednjih let premisli ali vsaj premišljuje, kam in kako naprej. In tako kot kamnite ulice mestnega jedra, ki so navdihovale že romantike 19. stoletja, denimo Gustava Flauberta ali Alexandra Dumasa, obstane v nekem drugem času, ko so tu okoli pele puške in bajoneti in je bilo življenje dovolj težko že brez revščine, lakote in bolezni. Muzej korziške etnološke dediščine Musée de la Corse daje slutiti, da je bilo na Korziki vseskozi pestro od kartažanske, rimske, bizantinske, genovske in seveda nadvlade Mavrov, katerih podoba (Testa Maura) je v času korziškega generala in domoljuba Pasquala Paolija, ki se je bojeval za neodvisnost otoka, sprva z Genovo, pozneje s Francijo, leta 1760 postala simbol otoka in se bohoti z vsakega drugega okna in vsakega tretjega izdelka.

Na vsaki korziški steklenici z vinom je vtisnjen mavrski obraz ali vsaj obris korziškega ozemlja, vsak »supermarket« ima poseben oddelek s korziškimi izdelki, vsaka steklenica piva ponosno razglaša, da je bila narejena na Korziki, podobno je s kostanjevim medom in prekajenimi stegni divjih prašičev, ki ponosno bingljajo s stropa bolje založenih trgovin. Ja, na Korziki je lahko biti vegetarijanec le, če jeste meso!

korzika1-xx.1412772910.jpg.o.600px.jpg
Filitos, največje neolitsko središče Korzike, odkrito leta 1946, pripoveduje zgodbo vsaj 20 menhirjev, domnevno najlepših v Evropi, simbol za ljudi, katerih življenja naj bi se okoli leta 1500 pred našim štetjem po smrti nadaljevala prav v kamnu.

Kamen nekoč in danes

Posrečena zveza med evolucijo Zemlje in geološkimi značilnostmi Korzike je rodila številne in predvsem neprecenljive umetnine, tako v monumentalnih svetiščih kot tudi v posvetnih objektih, ki jih še danes spoštljivo obiskujemo in opazujemo, poslušamo zgodbe in legende, ki so nastajale ob oblikovanju kamnitih skulptur. Filitos, največje neolitsko središče Korzike, odkrito leta 1946, pripoveduje zgodbo vsaj 20 menhirjev, domnevno najlepših v Evropi, ki naj bi bili simbol za ljudi, katerih življenja naj bi se okoli leta 1500 pred našim štetjem po smrti nadaljevala prav v kamnu. Zgornji del mesta in del obzidja na južni obali Korzike in ob severni obali Bonifacijevega preliva, ki povezuje Korziko in Sardinijo, sta zgrajena na vrhu navpičnih belih sedimentnih krednih apnenčastih pečin, približno 70 metrov nad morjem. Ker je pečine spodjedlo morje, je videti, kot da je Haute Ville oziroma zgornji del mesta, kjer so zaradi učinkovitega zavetja pred sovražniki nekoč tudi živeli, do pred kratkim pa je bilo tudi administrativno središče francoske tujske legije, zgrajeno na zastrašujočem previsu. Prav tu, pod mestom, ki ga je najlepše opazovati z morja, bi lahko nastala čudovita zgodba Richarda Bacha o galebu, ki išče popolnost, samouresničitev in svobodo, o galebu, ki si drzne iti dlje od večine in stre okove svojih misli, da bi strl okove svojega telesa, in čeprav junak, je hkrati tudi poraženec.

korzika4-xx.1412772911.jpg.o.600px.jpg

korzika6-xx.1412772914.jpg.o.600px.jpg

Foto: Gorazd Dominkoža je bila objavljena v zadnji številki revije TRENDI

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Vlagatelj Maks
Predlogi za dividende, v zelenem pa le delnica Krke
Vlagatelj Maks
VLAGATELJ MAKS
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks Predlogi za dividende, v zelenem pa le delnica Krke
FINANCE
Kako sem ugotovila, da mi ne dela daljinsko odčitavanje elektrike
Finance
ELEKTRIKA
Tanja Smrekar Kako sem ugotovila, da mi ne dela daljinsko odčitavanje elektrike 3

Kaos pred novim načinom obračunavanja elektrike: medtem ko na agenciji za energijo ne vidijo težav pri zaračunavanju elektrike po novem, elektrodistribucija opozarja, da je pri odčitavanju vse več motenj, ki jih ne morejo odpravljati sproti.

FINANCE
TOP Gradbeništvo
Ko se upokoji vodja gradnje
TOP Gradbeništvo
Maša Arko, Maja Koršič Potočnik
TOP GradbeništvoMaša Arko Ko se upokoji vodja gradnje

Kako naprej, ko velik gradbeni projekt trči ob javnonaročniški formalizem zaradi upokojitve odgovorne osebe, na trgu pa ni alternative?

FINANCE
Kako ravnati ob kibernetskih incidentih? Razlagamo v šestih korakih
FINANCE
Odlagališče odpadkov za NEK že zdaj presega 227 milijonov evrov
Finance
PREMAJHNA KONKURENCA IN VELIKI STROŠKI
Petra Sovdat Odlagališče odpadkov za NEK že zdaj presega 227 milijonov evrov 3

Do konca obratovalnega časa odlagališča je predviden strošek skoraj 300 milijonov evrov, pravi agencija za radioaktivne odpadke.

FINANCE
Podkast Finance: Koliko več bomo plačevali za elektriko
Finance
Nova storitev Financ
Redakcija Financ Podkast Finance: Koliko več bomo plačevali za elektriko 7

Kot bi nas vrgli v vodo, zdaj pa se naučite plavati, uvedbo novega sistema obračunavanja omrežnin opisujejo predstavniki podjetij, s katerimi smo govorili v podkastu.