Trendi

Konstante estetike

Nove kolekcije slovenskih oblikovalcev, novi koncepti in nova prodajalna. Oblačila kot razstavni predmeti, ki se jih je dovoljeno dotikati. A nekatere stalnice so nezamenljive.
23.10.2014 22:30
Čas branja: 2 min

Eden od odgovorov na pogosto postavljeno vprašanje, zakaj se kosi s podpisom slovenskih oblikovalcev ne prodajajo bolje, je: zaradi pomanjkanja prefinjenosti in elegance. Že res, da tega primanjkuje na globalni ravni, vendar so nekatere konstante estetike večne in nezamenljive.

Young-Squat-xx.1414089475.jpg.o.600px.jpg
Young@squat

sadar-almira-xx.1414089479.jpg.o.600px.jpg
Almira Sadar

Ljubljanski teden mode

O tem bi se med pregledom kolekcij, predstavljenih na ljubljanskem tednu mode minuli teden, dalo razpravljati na dolgo in široko, kar je omogočil tudi tokratni koncept enega najbolj pričakovanih dogodkov leta. Nič več modnih revij, na katerih lahko sedijo le povabljenci, temveč skoraj teden dni trajajoča razstava v središču prestolnice, odprta za vse, brezplačno, od jutra do večera. Oblačila kot razstavni predmeti ali umetniška instalacija, ki pa se je je dovoljeno dotikati, preverjati kakovost materialov in šivov. Upajmo, da se je tako slovenska modna ustvarjalnost dotaknila širokega kroga ljudi.

celin-logar-xx.1414089472.jpg.o.600px.jpg
Princip by Mojca Celin in Damijana B. Logar

stamol-maja-xx.1414089477.jpg.o.600px.jpg
Maja Štamol

Osebno se me je dotaknilo nekaj kosov, namenjenih prihodnji pomladi in poletju. Opazna je rumena obleka, narezana na resice in cvetlične vzorce kolektivne blagovne znamke mladih ustvarjalcev Young@squat; rumeno je tudi krilo z našito čipko Mojce Celin in Damijane B. Logar, ki sta skupaj ustvarili novo blagovno znamko Princip. Barve je ponudila še Almira Sadar, ki predlaga kombiniranje elegantnih in bolj vsakdanjih kosov. Da so pletenine modne in v obliki lahkih, elegantnih oblek in kostimov, že dolgo dokazujejo pri Dražu, kjer so jih potiskali z digitalnimi fotografijami. Z detajli pa sta se poigrali Maja Štamol Droljc in Tanja Zorn Grželj, ki sta se predstavili predvsem z oblekami za večerne priložnosti, na katerih so v ospredju detajli v obliki pliseja, gub, zavihkov, našitkov, barvnih poudarkov.

zorn-tanja-xx.1414089474.jpg.o.600px.jpg
Tanja Zorn

draz-xx.1414089471.jpg.o.600px.jpg
Draž

Dostopnost oblikovalskih kosov

Poleg modnega tedna se je prejšnji teden na področju mode dogajalo še marsikaj. Prestolnico je med drugim obogatila nova, tako imenovana mono brand prodajalna Max Mara Weekend. Gre za cenejšo in bolj casual naravnano linijo modne hiše Max Mara, ki je sicer pojem italijanske elegance in dobre kakovosti. V novi prodajalni na Wolfovi so na voljo udobni in praktični kosi, primerni tako za prosti čas kot potovanja in službo.

vodeb-xx.1414089477.jpg.o.240px.jpg
Vodeb Foto: Franci Virant

Sodobna poslovna ženska se po nakupih odpravi tudi v prodajalne, ki se jim reče s konceptom. Slovar knjižnega jezika pravi, da beseda pomeni osnovni, temeljni načrt in zasnovo. A med brskanjem po prodajalnah, ki nosijo tak naziv, se pogosto sprašujem, kje je ostal koncept. Podobno se mi je dogajalo na Bregu v Zoofi, prodajalni zadruge oblikovalcev in ustvarjalcev, med raziskovanjem nove ponudbe, ki vključuje bolj ali manj posrečene poskuse »modnega« ustvarjanja. Ugotovim, da zelo veliko ustvarjalcev na področju oblačilne kulture ne ve, kaj ta kultura sploh je in kdo je njihovo ciljno občinstvo. Predvsem pa je čutiti pomanjkanje osnovnega znanja obrti, kot je poznavanje kroja, krojenja in materialov.

Za Marto Vodeb lahko rečemo, da to še obvlada. V Zoofi, kjer poslovna ženska z vztrajnim brskanjem še kaj najde zase, predstavlja linijo B. Vodeb, namenjeno predvsem mlajši urbani modni navdušenki. Temu primerne so ugodne cene. Dobra ideja še za kakšno drugo slovensko oblikovalko in oblikovalca: po »normalnih« cenah ustvariti tudi lepo oblikovane in dobro zašite kose iz kakovostnih materialov. Mogoče po tem ne bi več postavljali vprašanja z začetka članka, zakaj gre tako malo njihovih oblačil in dodatkov v prodajo.

Enajst znamk

Na ljubljanskem tednu mode se je z oblačili na lutkah in prek videoprojekcije predstavilo 11 slovenskih blagovnih znamk: Almirasadar, Draž, Ivan Rocco, LETOUT by Nataša Peršuh, maja štamol, N a t a s a H r u p i c, niOka, Princip by Mojca Celin and Damijana B. Logar, Simona Lampe, Tanja Zorn in Young@squat. Pokazali so novosti za pomlad in poletje 2015, ki bodo naprodaj v njihovih prodajalnah in prek njihovih spletnih strani oziroma v prodajalnah, kot so Nama, Ikona in Squat.

Foto: Mimi Antolovič

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Tesla: poslovanje slabše, delnica pa krepko gor
Finance
REZULTATI
Boštjan Usenik Tesla: poslovanje slabše, delnica pa krepko gor

Prihodki prvega četrtletja na medletni ravni nižji za desetino, čisti dobiček za polovico, tečaj delnice pa je bil dve uri po objavi višje že za dobro desetino – zakaj?

FINANCE
Podjetnikov opomnik: kaj se spreminja in česa ne smete pozabiti do konca aprila
Finance
Mojca Kunšek
Mojca Kunšek Podjetnikov opomnik: kaj se spreminja in česa ne smete pozabiti do konca aprila

Podjetnikov opomnik je storitev Financ, prek katere podjetnike mesečno opozarjamo na pomembne roke, ki jih ni smejo zamuditi.

FINANCE
Avto
To so prihajajoči Volkswagnovi avtomobili, ki jih ne bo poganjala elektrika
Avto
AvtoJure Šujica To so prihajajoči Volkswagnovi avtomobili, ki jih ne bo poganjala elektrika 1

Ob novih modelih s klasičnimi motorji se bodo pri Volkswagnu v prihodnjih letih posvetili tudi polnim hibridom. Tiguan allspce medtem dobiva naslednika z drugačno podobo kot novi tiguan in povsem novim imenom.

FINANCE
Topjob
Top službe – ESA, LTH Castings, NLB, Danfoss, Comtrade, Unior, Gorenjska banka ...
Topjob
TopjobTOP JOB Top službe – ESA, LTH Castings, NLB, Danfoss, Comtrade, Unior, Gorenjska banka ...

Pregledali smo ponudbe na trgu dela za strokovni kader in izbrali najboljše

FINANCE
Vlagatelj Maks
Kupil sem delnico še enega podjetja na področju čipov
Vlagatelj Maks
VLAGATELJ MAKS
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks Kupil sem delnico še enega podjetja na področju čipov

O delnici je nedavno spregovoril prvi mož Nvidie Jensen Huang

FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?
OGLAS
Finance
Finance PR Kako brez stresa do sončne elektrarne? (OGLAS)

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z električno energijo šele razmišljate? V vsakem primeru potrebujete pri nadaljnjih korakih za postavitev sončne elektrarne ob sebi več kot le izvajalca del. Pravi partner bo namreč poskrbel, da bo vse izvedeno kvalitetno in hitro, vi pa boste ob tem povsem brez skrbi.