Trendi

Nekoč četrt bordelov, danes trendovski becirk

Namig za mini izlet: Spittelberg na Dunaju
28.10.2014 10:52
Čas branja: 1 min

Spittelberg2.1414489957.JPG.s.960px.jpg

Nekaj korakov od dunajske Muzejske četrti (Museumsquartier) se skriva majhna četrt z ozkimi uličicami ter majhnimi lokali in trgovinami, ki ponujajo izbrane izdelke. Četrt, ki je pred stoletji slovela po bordelih, je zdaj znana kot umetniško-boemski predel, z restavracijami, lokali in modnimi prodajalnami.

Das-Mobel.1414489775.JPG.o.600px.jpg
Das Möbel

Čeprav Spittelberg deluje kot vasica sredi velemesta, z malo avtomobili in veliko pešci, je bilo nekoč povsem drugače. Tu so se bohotili pašniki, z gradnjo bolnišnice pa se je Spittelberg počasi spreminjal v vas. Četrt je dolga leta ljudem ponujala tudi poceni gostišča in bordele. Na pestro zgodovino tamkajšnjih stavb zdaj spominjajo napisi na njih, Spittelberg, nekoč nezaželeno območje, pa je zrasel v eno bolj priljubljenih dunajskih četrti za mladino in mlade po srcu.

Iz rdeče v umetniško četrt

K temu, da je ohranil pridih preteklosti, ki mu ga dajejo stare stavbe in tlakovana tla, so pripomogli predvsem umetniki s protesti. Mestna oblast je namreč želela četrt podreti in jo spremeniti v moderen del Dunaja. Vpliv umetnikov in umetnosti je zdaj viden predvsem v umetniških butikih in trgovinicah. Med temi je tudi Werkbank, butik za mlade, še neuveljavljene modne in industrijske oblikovalce, nekakšna trgovina s konceptom. Tu lahko oblikovalci predstavijo in prodajo svoje izdelke: nakit, pohištvo in dodatke, od skodelic do očal.

Na kavo in po mizo

Med trendovske trgovine s konceptom sodi tudi Das Möbel. Že ime trgovine (pohištvo) pove, kaj je v njej naprodaj. A poleg pohištva, ki je tu prav tako nekaj posebnega in unikatnega, je v prodajalni še kavarna. Stole, na katerih sedite, in mizo, na kateri vam postrežejo espresso za dva evra, lahko tudi kupite.

Das-M0bel.1414489742.JPG.o.600px.jpg
Das Möbel

Trgovine z unikatnim pohištvom v Spittelbergu dopolnjujejo modni butiki s prav tako unikatnimi kosi. V njem najdemo še manjše galerije, starinarnice, urarske trgovinice, restavracije s prijetnimi vrtovi, pa tudi gledališče Theater am Spittelberg. Na posebnem poletnem odru in v okviru več dunajskih festivalov si tu lahko ogledate muzikale, kabarete in gledališke komedije.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Novice
Tukaj so odgovori, kako postati poslovno učinkovita kmetija
FINANCE
Sijajno leto za Bitenca in druge zasebnike v zdravstvu
Finance
POSLOVNI REZULTATI
Andreja Rednak Sijajno leto za Bitenca in druge zasebnike v zdravstvu

Kirurgija Bitenc je lani prihodke povečala za tretjino, na 10 milijonov evrov, dobiček pa za 41 odstotkov. Kako pa drugi?

FINANCE
Manager
David Pivk, tržnik: O napetosti med blagovno znamko in pospeševanjem prodaje
Manager
Intervju
ManagerGorazd Suhadolnik David Pivk, tržnik: O napetosti med blagovno znamko in pospeševanjem prodaje

Kako poskrbeti, da bo trženje ustvarjalo vrednost in rast podjetja? David Pivk, tržnik z dolgoletnimi izkušnjami v globalnih podjetjih, ima odgovore.

FINANCE
Vlagatelj Maks
Maksov piknik vlagateljev: resna vlagateljska vprašanja ob sproščenem ozračju
FINANCE
Manager
Faze razvoja zagonskega podjetja: RAZVOJ
Manager
Žan Menart
ManagerŽan Menart Faze razvoja zagonskega podjetja: RAZVOJ

Dejstvo je, da se s prihodom zunanjega kapitala konča »romantična«, garažna faza startupa.

FINANCE
Manager
Drugačni obrazi startupov
Manager
Jure Mikuž
ManagerJure Mikuž Drugačni obrazi startupov

Vse pogosteje se omenjajo obrambne tehnologije kot panoga, kamor naj bi se začela stekati večja količina finančnih sredstev tudi v Evropi.

FINANCE
Manager
Pet držav, kjer bi odprl naslednje podjetje
Manager
Aljoša Domijan
ManagerAljoša Domijan Pet držav, kjer bi odprl naslednje podjetje

Zadnji dve leti dobim le še prijazne odgovore, da bodo kot nomadi namesto v Sloveniji raje začeli na Hrvaškem ali kje drugje.

FINANCE
Kaj se lahko naučimo od lanskih poplav?
PRO
Finance
Finance prPRO Kaj se lahko naučimo od lanskih poplav? (PRO)

Lanske katastrofalne poplave so bile posledica hudourniških voda. V pičlih 12 urah je padla četrtina povprečne letne količine padavin, kot je pade v Pomurju.