Trendi

Sočne obline jeseni

Ideja za jesenski meni? Buče!
Avtor
avtor
29.10.2014 10:17
Čas branja: 3 min

Jeseni zagrizite v sočno, rumeno ali oranžno meso sadežev, polno vitaminov (A, B1, B2, C in K) in mineralov (kalij, kalcij, železo, fosfor, natrij, magnezij in mangan). Ne, ne govorimo o eksotičnem mangu ali papaji, temveč o oblinah domačih buč, s katerimi lahko pripravimo okusne preproste jedi ali se prepustimo domišljiji, da ustvarimo po okusu in videzu unikatno in ekstravagantno jed. Uporabite lahko tudi meso, ki vam bo ostalo pri izrezovanju buč na noč čarovnic, ki nas čaka v petek, 31. Oktobra. To je praznik keltskega izvora, ki je v angleško govorečem svetu priljubljen kot Halloween (skrajšano iz All Hallows' Eve).

Kuerbiskernoel-01.1414574276.jpg.c.960px.jpg
bučno olje

Za moške tegobe in shujševalne diete

V Srednji Ameriki buče uporabljajo že tisočletja, o njih je v svoj dnevnik pisal Krištof Kolumb, v Evropi so jih sprva zaradi zanimivih okroglih oblik in barv uporabljali za okras, nato dodajali krmi domačih živali, šele pozneje smo si jih na krožnik upali položiti še Evropejci. Olje iz bučnih semen pa so začeli stiskati pred komaj dvesto leti! Danes poznamo veliko vrst buč, ki so nastale iz navadne buče (curcubita pepo), ki jo je Kolumb pripeljal iz Mehike v Evropo in zaupal nemškemu botaniku Hieronymusu Bocku. Ta se je lotil preučevanja te sočne rastline in njenih semen, za katere je tako že v prvi polovici 16. stoletja odkril njihovo zdravilno moč za vse »moške tegobe«.

Danes vemo, da so buče bogate z betakarotenom, ki se v našem telesu presnavlja v vitamin A in kot antioksidant krepi imunski sistem. Nekaj je tudi fosforja, kalcija, kalija in magnezija, največ železa in omega 3 maščob pa vsebujejo bučna semena. Nutricionisti njihovo uživanje priporočajo, ker vsebujejo veliko vlaknin, spodbujajo prebavo, pospešujejo tudi izločanje strupov in holesterola, zato so učinkovite pri vseh shujševalnih dietah in za diabetike.

Dovleac-copt.1414573996.jpg.s.960px.jpg
dovleac

Skoraj tisoč vrst buč

Obstaja okoli 800 vrst buč, v trgovinah ali na tržnicah pri nas najdemo le nekaj najosnovnejših vrst, ki pa jih lahko uporabite za skoraj vse jedi, recimo kremno juho, rižoto, zavitek, raviole ali pito. Brez njih letošnjo jesen ne bo šlo, saj jih lahko hranite vso zimo. V grobem jih delimo na orjaške in muškatne. Prve, najbolj razširjene, so ogromne, od temno zelene do rumene barve, odlične za juhe, prikuhe, omake, celo marmelade in čatnije. Med muškatnimi poznamo rumeno provansalsko, ki ima stožčasto obliko in sladko oranžno-rumeno meso pri boljših vrstah tudi slasten okus po lešnikih. Bolj rumena vrsta napoli med kuho in peko izgubi največ vode, zato je primerna za pripravo svaljkov, žličnikov, njokov, zavitkov, pit in tort.

Kuerbiscremesuppe-2751.1414574341.JPG.s.960px.jpg
bučna juha

A pravi poznavalci buč trdijo, da je najslajše meso japonske vrste hokaido, ki gre k prav vsem jedem, od juh, prilog in rižot, še najbolje pa se izkaže v sladicah, zlasti če je že starejša, saj z dozorevanjem na hladnem in temnem postaja še slajša. Njihov nežen okus se s strukturo in barvo bučnega mesa dobro usklajuje z drugimi sestavinami v jedi, tako z mesom, ribo, sirom, zelenjavo, žiti ali pa medom in sladkorjem.

Kremna bučna juha

Za bučno juho potrebujemo eno večjo bučo, najboljša bo muškatna hokaido, ki jo olupimo in narežemo na kose. Prepražimo nasekljano rdečo čebulo in stisnjen strok česna, dodamo bučo in lovorjev list ter prilijemo približno liter vode. Ko juha zavre, kuhamo še približno 20 minut. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom, lovorjev list pa zavržemo. Juho zmeljemo s paličnim mešalnikom. Postrežemo z žlico kisle smetane in potresemo z bučnimi semeni.

Pumpkin-Pie.1414574413.JPG.c.960px.jpg
pita iz buč

Bučni ravioli

Bučo razkosajte, skuhajte do mehkega in jo olupite. Lahko jo tudi pečete kakšno uro pri 150 stopinjah, da bo mehka in ji boste laže odstranili kožo. V posodo stresite 300 gramov moke, vanjo ubijete tri jajca in dodate čajno žličko soli. Z rokami vse dobro premešajte in še kakšnih 15 minut gnetite, da nastane kompaktno testo. Pokrijte ga s krpo ali zavijte v plastično folijo in pustite počivati pol ure. V tem času pripravite nadev iz zmehčane buče, ki jo potresete s ščepcem soli, poprom in muškatnim oreščkom ter z vilicami pretlačite v pire, po želji primešajte še rikoto ali domačo skuto in nadev začinite s koriandrom, žajbljem, majaronom. Testo razvaljajte na milimeter debelo, narežite na primerno velike kvadrate, na njih položite eno žličko bučnega nadeva in pokrijete z razvaljanim testom, pritisnite ob robovih, oblikujte kvadrate in rob vsakega pritisnite z vilicami. Raviole kuhajte v vreli vodi 4 minute, posolite in popoprajte po okusu, prelijte s stopljenim maslom ali potresite parmezan.

Tortelli-di-Zucca-1.1414574483.jpg.s.960px.jpg
tortelini iz buč

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Avto
Na elektriko tudi najbolj robusten mercedes-benz in s ceno, primerljivo z dizlom
Avto
AvtoJure Šujica Na elektriko tudi najbolj robusten mercedes-benz in s ceno, primerljivo z dizlom 3

Vozilu primeren bo tudi baterijski sklop z zmogljivostjo 116 kilovatnih ur.

FINANCE
Slovenija na napačni poti
Finance
RAZVOJ
Simona Toplak Slovenija na napačni poti 5

Je Umarjevo poročilo o razvoju Slovenije 2024 dovolj glasen alarm za politiko, pa tudi za gospodarstvo?

FINANCE
Banke v prvih dveh mesecih 84,5 milijona evrov več čistega dobička kot lani
Finance
POSLOVANJE BANK
Petra Sovdat Banke v prvih dveh mesecih 84,5 milijona evrov več čistega dobička kot lani 1

Letos še bolj dobičkonosne kot lani; masa posojil podjetij je spet upadla, depoziti spet zrasli

FINANCE
Nepremičnine
Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več
PRO
Nepremičnine
GRADNJA IN BIVANJE
NepremičnineFinance PRO Zakaj bodo lastniki malih sončnih elektrarn in toplotnih črpalk za elektriko plačevali več (PRO)

Odgovor boste našli v tiskani tematski izdaji Gradnja in bivanje, ki si jo lahko na spletu preberete tudi v formatu PDF.

FINANCE
Manager
Balon v vzvratnem ogledalu
Manager
ManagerBoštjan Usenik Balon v vzvratnem ogledalu

Se Elon Musk morda s svojo retoriko zgolj podi za polnejšim balonom UI, po tem ko je vse bolj izpraznjen balon električnih vozil pustil za seboj v vzvratnem ogledalu?

FINANCE
Topjob
Primerjava OECD za leto 2023: Golob stisnil davčni primež
Topjob
OBDAVČITEV DELA
TopjobLana Dakić Primerjava OECD za leto 2023: Golob stisnil davčni primež 3

Davčni primež je bil lani v državah OECD 34,8-odstoten, v Sloveniji pa 43,3-odstoten, kar je še vedno zelo visoko. Prav tako smo tik pod vrhom po prispevkih zaposlenih. Kako se primerjamo s tujino?

FINANCE
Kakšne so brezžične tehnologije v industrijskem okolju in kako se zaščititi pred napadi
PRO
Finance
Redakcija Tovarna leta Kakšne so brezžične tehnologije v industrijskem okolju in kako se zaščititi pred napadi (PRO)

Na konferenci Pametna industrija bomo med drugim izvedeli, kakšne brezžične tehnologije v industrijskem okolju ima Cisco Systems in kako Smart Com povečuje odpornost organizacij pred kibernetskimi tveganji