Ljubljana je kljub 'majhnosti' v očeh domačinov in turistov 'nepredstavljivo' velika. Takšna je tudi barvita izbira lokalov in barov. Pod drobnogled smo vzeli štiri, ki izstopajo zaradi drugačne ponudbe, ambienta, dizajna, osebja ali ideje.
TOZD bar, majhen, boemski, a z velikim srcem
»Devetega marca bo tri leta, odkar je lokal odprl svoja vrata, začne zgodbo o nastanku lastnik Robert Henigman. O takšnem lokalu - je na obrežju Ljubljanice, nedaleč stran od Fakultete za arhitekturo - je začel razmišljati po vrnitvi iz Avstralije, kjer se je spoprijel z marsikaterim delom, tudi z gostinskim. Zaradi novih izkušenj je želel združiti avstralsko profesionalno preprostost in slovensko dušo. In prav duša in toplina prostora, v katerega je ujet lokal, sta tisti sestavini, ki sta navdušili Roberta, pozneje pa še naključne in redne obiskovalce. In teh je veliko. Gostje so raznoliki, od študentov bližnje fakultete za arhitekturo do umetnikov. »Starost naših gostov se giblje od 20 do 35 let,« pove Robert.
Lokal, ki so mu ga pomagali opremiti prijatelji, je označil za boemskega. V njem se na izviren način prepletajo izbrani rustikalni kosi, kupljeni na bolšjem trgu ali izdelani po naročilu (kot na primer 'starinske' usnjene klopi, ki potekajo vzdolž obeh sten), in dekor, značilen za sedemdeseta in osemdeseta leta prejšnjega stoletja - obdobja nekdanje Jugoslavije, ko je bilo življenje še lepo in preprosto. Vse skupaj objema privlačna kombinacija črne, oranžne in bele barve. Črn strop, s katerega visijo zeleno-rdeči kabli, na katere so privite replike Edisonovih prvih žarnic z žarilno nitko, živo oranžne kavne skodelice in točilni pult, odet v bele ploščice (tako imenovane subway tiles), so dizajnerske prednosti lokala, ki ob vstopu v prostor najprej padejo v oči.
Na vprašanje, po čem njegov lokal izstopa iz povprečja, odgovori, da po ponudbi res izvrstne kave (kavo namreč sami uvažajo in pražijo ter skuhajo v prav posebnem kavomatu, ki ga je izdelalo podjetje iz Firenc), vodi, ki jo filtrirajo skozi posebni filter, pestrem izboru vin in slastnih prigrizkih. Posebnost TOZD bara sta še knjižnica, ki deluje po principu vzemi-pusti (domov vzameš eno od knjig na policah in za druge obiskovalce in bralce pustiš knjigo, ki si jo že prebral) in koncept nekakšnega razstavno-prodajnega salona.
Klub Daktari, sožitje kofetkanja in večernih žurov
V vrsti več stoletij starih hiš, ki se nahajajo ob tržnici, lutkovnega gledališča in vzpenjače, stoji tudi ena taka, ki naključnega obiskovalca in tistega, ki dobro ve, kam iti, pozdravi z dnevno-nočnim klubom Daktari.
Štiristo let stara stavba, ki je od leta 1920 v lasti družine lastnika Matka, je od 2012 naprej dom enega izmed bolj priljubljenih ljubljanskih shajališč ljubiteljev dobre turške kave, kupice rujnega vina, čokolina in izbrane glasbe.
Moč in priljubljenost Kluba Daktari, tega obiskuje predvsem intelektualna srenja (pisatelji, glasbeniki, gledališčniki, ...), ponazarjajo tri besede - kreativnost, človečnost in solidarnost. Dekor, ki krasi notranjost kluba, ni dizajnerski (no, morda se vmes najde tudi kakšen tak kos pohištva), ampak temelji predvsem na improvizaciji lastnika in njegovih prijateljev. "Trenutni vzgon je bilo merilo," nam je zaupal Matko.
Izbrana gostinska ponudba kluba zadovolji še tako zahtevne brbončice obiskovalcev. Izbirajo lahko med pravo turško kavo, masalo čajem (indijskim čajem s polnomastnim mlekom), 23 različnimi vrstami piva (poskusite lahko pivo iz vrhniške mikropivovarne Human Fish Brewery), avokado sendvičem in celo čokolinom. "Prodamo vsaj dva čokolina na dan," se ob podatku namuzne lastnik.
Nenehno spreminjanje klubskega programa, ki zajema vse od kulturnih manifestacij in branj do raznovrstnih koncertnih glasbenih večerov, je samo še dodatni dokaz, da Daktari spremlja trende in trenutni čas ter da bo še dolgo na zemljevidu ljubljanskih "primetimerjev".
LP bar, kjer umetnost in druženje ob kavi hodita z roko v roki
Samo lučaj stran od obrežja Ljubljanice in v neposredni bližini Narodno-univerzitetne knjižnice se v mogočni stavbi ZRC SAZU nahaja prostor, ki prepriča s podobo in izbrano gostinsko ponudbo - LP bar.
Začetek LP bara sega v leto 2010, ko sta se lastnici Petra in Leila prijavili na razpis, ki ga je objavil Znanstveno-raziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti. V stavbi, ki je v lasti ZRC SAZU, namreč do takrat ni bilo nobenega gostinskega obrata in Akademija je, tudi zaradi želje po neformalnem druženju svojih 360 zaposlenih, želela to spremeniti. Petrina in Leilina ponudba, ki je med drugim zaobjemala tudi postrežbo originalnih francoskih rogljičev iz francoske pekarne, izvrstne kave in vrhunskih vin ter z internetom, dnevnim časopisjem, tedenskimi in mesečnimi revijami (tudi TRENDI) oblikovala dodano vrednost, je Akademijo prepričala. Vse drugo je zgodovina.
LP bar nudi dnevno in večerno izkušnjo zabavnega druženja. Podnevi z okusno kavo, ki jo postrežejo naključnim prišlekom ali udeležencem kakšnega sestanka, večere pa popestrijo z glasbenimi dogodki, kot so na primer petkove zabave z znanimi slovenskimi dj-ji. Vikendi so (nenamenoma) rezervirani za predvsem dopoldansko druženje družin z otroki, saj velikost hodnika pred barom omogoča parkiranje vozičkov brez strahu, da bi se prevoznim sredstvom kratkohlačnikov karkoli zgodilo. Prav tako je bar naklonjen obiskovalcem s štirinožnimi ljubljenci.
V LP med drugim pozdravljajo tudi druge dogodke: tiskovne konference, manjše ali večje pogostitve, otvoritve, modne revije, rojstne dneve in zabave za vse priložnosti, po novem tudi poroke, prav tako sodelujejo z Azilom, sosednjo knjigarno, ki je v lasti ZRC-SAZU.
Dvorni bar, raj za ljubitelje vrhunskega vina in okusnega piva
Bi se v želji po vrhunskem vinu kdaj podali v središče Ljubljane, pa ne veste kam? Dvorni bar, ki se nahaja med Ljubljanico in stavbo Univerze v Ljubljani, je pravi naslov za vas.
Idejo za bar so lastniki dobili v Španiji in delno tudi v Italiji, njegovo otvoritev pa uresničili leta 2005. Vse do danes ostaja eden najbolj prepoznavnih shajališč za poznavalce in ljubitelje izvrstne vinske kapljice in tiste, ki prepoznajo kakovostno pivo.
"Bili smo prvi, ki smo začeli našim gostom ponujati raznolik seznam vin na kozarec. Izbirajo lahko med več kot stotimi vrstami vin iz Slovenije in sveta. Ne osredotočamo se samo na določen vinski rajon v Sloveniji, ampak pokrivamo celotno državo. V ponudbi je 70 odstotkov slovenskih vin, druga prihajajo od drugod. Imamo vse, od cvička in refoška do proseka in šampanjca," nam je zaupal lastnik Dvornega bara Tadej Kordiš.
Tudi Dvorni bar je med drugim navdušujoča platforma za različne dogodke. Gostil je že številne glasbene in kuturne večere, od predstavitev albumov in filmov do knjig, srečanja z znanimi Slovenci in koncerte z živo glasbo. Vsakih 14 dni obiskovalce vabijo na promocijo vinarjev, tistih mladih, še neuveljavljenih, in že znanih. Še posebej dobro pa je ob vikendih preskrbljeno za 'male' goste. V delu lokala za glasbene večere imajo namreč pripravljen otroški kotiček, kjer najmlajši z animatorko kreativno ustvarjajo, medtem ko starši brezskrbno kramljajo.
Dobra ponudba pa ni vse, saj mora biti prostor, ki sprejema goste, tudi vizualno privlačen. Španija in Italija sta ključno vlogo odigrali tudi pri opremljanju lokala. "Želeli smo, da prostor prepriča s toplino, zato uporaba naravnih materialov, kamna in lesa," je odločitev o podobi lokala upravičil njegov lastnik